Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ. Διπλωματικός μαραθώνιος με 7 στόχους Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Στον απόηχο της παρέμβασης Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας αλλά και των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από τη Γαλλία μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Κύπρο όπου έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο διπλωματικός «μαραθώνιος»​ της κυβέρνησης στην
 Ευρώπη έχει στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συμμαχιών εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 12 Φεβρουαρίου Ξεκινώντας τον διπλωματικό... μαραθώνιο από τη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες εντός της Ε.Ε. εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές για το ελληνικό χρέος και τον τρόπο αποπληρωμής του.
 Η Κύπρος είναι ο πρώτος σταθμός καθώς θα ακολουθήσει αύριο η Ρώμη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και την Τετάρτη το Παρίσι όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στις διμερείς αυτές επαφές, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προανήγγειλε σειρά ταξιδιών σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο) και στα κέντρα λήψης αποφάσεων: Στη Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στην Ουάσιγκτον με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Κομισιόν. Οι στόχοι διπλωματικού «οργασμού» της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης είναι συγκεκριμένοι:
 1. Να αντικατασταθεί το Μνημόνιο από ένα συμβόλαιο με την Ε.Ε. ή αλλιώς μια συμφωνία-γέφυρα κατά τον Γ. Βαρουφάκη. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει αναπτυξιακή διάσταση και μέτρα, καθώς και μεταρρυθμίσεις με ταυτόχρονο έλεγχο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά όχι νέα μέτρα.
 2. Να τελειώσει η τρόικα και οι επισκέψεις της στην Αθήνα. Αυτό θεωρείται δεδομένο από την ελληνική πλευρά, ενώ τη σχετική φημολογία πυροδότησε δημοσίευμα της Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο ο Γιούνκερ αλλά και η Μέρκελ συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν το διέψευσε σήμερα, ωστόσο η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει ούτως ή άλλως. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν λέει όχι στον έλεγχο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ωστόσο δεν μπορεί να συζητά την αλλαγή της φιλοσοφίας του προγράμματος με τους τεχνοκράτες και προτιμά τις απευθείας επαφές με τους αρμόδιους θεσμούς (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν).
 3. Δεν θέλουμε νέο δάνειο. Επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν επιθυμεί τα χρήματα της τελευταίας δόσης ύψους 7,2 δις ευρώ, άρα τελειώνει το θέμα της εκκρεμούσης αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα.
 4. Να δοθούν οι απαραίτητες «ανάσες» για να ξεδιπλωθεί το πρόγραμμα. Στις προγραμματικές δηλώσεις που θα περάσουν από τη Βουλή στις 7 του μηνός, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επικαλεστεί ότι θα προωθήσει (πάταξη φοροδιαφυγής) προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους να του δώσουν τον απαραίτητο χρόνο. Η δίμηνη παράταση που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση λήγει στις 28 του μηνός, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης άφησε την Κυριακή ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία με την Κομισιόν μέχρι τις 28 Μαΐου.
 5. Η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας από τον ELA και την ΕΚΤ.
 6. Να υπάρξει κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων μέχρι το καλοκαίρι μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων. 7. Να «ηρεμήσουν» οι αγορές μέσω μιας σαφούς στήριξης από την Ε.Ε. ώστε να μειωθεί σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης, να αποφευχθεί ένα bank-run και να αποκλιμακωθούν τα ελληνικά spreads. Όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει, θεωρώντας καταλυτική και την παρέμβαση Ομπάμα προς την κατεύθυνση της διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος. Η αισιοδοξία είναι διάχυτη στο πρωθυπουργικό επιτελείο εν όψει και της Συνόδου Κορυφής την επόμενη Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου