Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΧΡΗΜΑ. Ευκαιρίες και κίνδυνοι από ένα εξασθενημένο ευρώ! ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ.

Ευκαιρίες και κίνδυνοι από ένα εξασθενημένο ευρώ
Το είδαμε κι αυτό: Για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο έχουμε τόσο μεγάλη ξένη ανάμειξη σε μια -όπως νομίζαμε- καθαρά εσωτερική υπόθεση. Κι όμως δεν είναι πια έτσι. Σε μια παγκοσμιοποιημένη πλέον οικονομία, όπου παίζουν ρόλο πολυεθνικοί παράγοντες υπάρχουν αλληλοεξαρτήσεις. Πόσο μάλλον όταν η χώρα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα είναι πολυμέτωπος. Από τη μια οι υποστηρικτές του “Status quo”. Από την άλλη η προσπάθεια να αναχαιτισθούν οι αγανακτισμένοι ψηφοφόροι. Και στη μέση ένα αμφιταλαντευόμενος ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να περιμαζέψει τους εκπροσώπους των συνιστωσών του, που με τις δηλώσεις τους προκαλούν απανωτά αυτογκόλ. Δίνοντας επιχειρήματα στους αντιπάλους τους.
Αλλά περισσότερο πληττόμενο είναι το ευρώ. Με τους οικονομολόγους να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Τους υπέρμαχους του ισχυρού και εκείνους που πιστεύουν στο εξασθενημένο σε σχέση με το δολάριο. Έτσι η εξασθένηση του ευρώ ικανοποιεί τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους εξαγωγείς της ευρωζώνης, επειδή ένα αδύναμο ευρώ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο κρύβει σοβαρούς κινδύνους. Γεγονός είναι πως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διανύει τους τελευταίους μήνες σταθερά πτωτική πορεία.
Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διαμορφώθηκε ακόμη και στο 1,19 –που είναι χαμηλότερη τιμή τελευταίων εννιά χρόνω. Πάντως, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί έκπληξη. Τη στιγμή που η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) προσανατολίζεται σε αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ ποντάρει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Υπάρχουν οικονομολόγοι που εκτιμούν πως , μεσοπρόθεσμα, τα επόμενα χρόνια, ενδέχεται το ευρώ να κινηθεί προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο». Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα πιο αδύναμο ευρώ θα κάνει ελκυστικότερες τις αγορές από την Ευρώπη, με σημαντικό όφελος για τις εξαγωγικές χώρες όπως η Γερμανία. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα γίνουν ανταγωνιστικότερες και έναντι της Ιαπωνίας, η οποία υποτίμησε αισθητά το νόμισμά της τα προηγούμενα χρόνια.
 Το εξασθενημένο ευρώ φαίνεται να εξυπηρετεί τους στόχους του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ αναμένεται να προβεί σε εκτεταμένη αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτές οι εικασίες τροφοδοτούν την πτώση του ευρώ εξίσου με τα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές σημάνει τη ρήξη με τους δανειστές της χώρας. Είναι τόσο κουρασμένοι πολίτες του Νότου που δεν αντέχουν άλλο την λιτότητα που έχει επιβάλει το Βερολίνο. Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν ατμόσφαιρα που έχει διπλές αναγνώσεις για τους διεκδικητές της εξουσίας στην Ελλάδα, αλλά και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη.
 Από τη μια η γερμανική σχολή της συνεχούς λιτότητας και από την άλλη ο αγανακτισμένος Νότος με τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η εφαρμογή της. Η συζήτηση περί "Grexit" πιέζει το ευρώ Η συζήτηση για τα μετεκλογικά επακόλουθα στην Ελλάδα δημιουργούν μεγάλη επιβάρυνση σε ψυχολογικό επίπεδο. Τα σενάρια περί "Grexit" κυκλοφορούν αυτή την ώρα στις χρηματαγορές. Κάτι που πάει γάντι όμως, στα σχέδια του κ. Ντράγκι.
 Ο οποίος επιδιώκει ένα πιο αδύναμο ευρώ, ώστε να επιδράσει θετικά στην οικονομία, ειδικά των χωρών της νότιας Ευρώπης». Από την άλλη, η εξασθένηση του ευρώ δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, όσοι ταξιδεύουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι εισαγωγές προϊόντων, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Ασία, γίνονται αισθητά ακριβότερες, ενώ οι ξένοι επενδυτές που έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους στην Ευρώπη υφίστανται απώλειες. Επακόλουθο είναι να απειλείται μία νέα ευρωκρίση , μόνο και μόνο επειδή χάνεται μεγάλο μερίδιο εμπιστοσύνης στο ευρώ και την Ευρώπη. Τη χρυσή τομή θα αναζητήσουν Τσίπρας και πιστωτές
 Η αντιπαράθεση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γίνεται μόνο για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι. Ουδείς θέλει ένα Grexit. Όπως πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές, σε περίπτωση νίκης, ο Τσίπρας και οι πιστωτές θα αναζητήσουν έναν έντιμο συμβιβασμό. Στο ίδιο έργο θεατές και πάλι. Μην ξεχνάμε πως για τις εκλογές του 2012 . Στον προεκλογικό αγώνα ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, όπως η 'Αγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ αλλά και ο Μάριο Μόντι είχαν στηρίξει, τότε, τον Αντώνη Σαμαρά προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι και πάλι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Όμως τώρα, οι πιστωτές θα πρέπει να υπολογίζουν σε διαγραφή των δανείων -σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη- οπότε δεν μπορούν παρά να επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας. Στόχος ένας έντιμος συμβιβασμός αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
 Πόσο πιθανή είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ; Η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, παρά μόνο η έξοδος από την ΕΕ, διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που επιθυμεί είναι η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας χωρίς όμως λιτότητα. Οι πιστωτές ωστόσο δεν δείχνουν να αποδεχθούν κάτι τέτοιο, διότι δεν μπορούν ούτε να το εξηγήσουν όχι μόνο στους φορολογούμενους πολίτες τους, αλλά ούτε και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης οι οποίες τήρησαν τα συμπεφωνημένα. Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι οι πιστωτές να «ελαφρύνουν» τα βάρη που επωμίζεται σήμερα η Ελλάδα, ίσως με τη μορφή μιας νέας επιμήκυνσης, στην οποία είχε αναφερθεί ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Αυτό φυσικά θα δικαιολογηθεί πως έγινε κατόπιν… «σκληρών διαπραγματεύσεων». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά. Επειδή δεν θα πρέπει να πληγεί το κύρος των συμαβαλόμενων. Έτσι ο μεν Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να πει στους ψηφοφόρους του ότι απέσπασε κάτι, αλλά και οι πιστωτές ότι στην ουσία δεν υπάρχει αλλαγή στους όρους για τη χορήγηση στήριξης. Διότι ζητούμενο για τα εμπλεκόμενα μέρη είναι να αποφύγουν πολιτικές και οικονομικές «αναταράξεις» στην ευρωζώνη. «Νέος γύρος πόκερ» για την Ελλάδα Σχόλιο της κυβερνητικής Deutsche Welle βεκτιμά ότι «ένας νέος γύρος πόκερ άνοιξε». Όπως παρατηρεί η αρθρογράφος Ζαμπίνε Κίνκατς, οι αναφορές του Tύπου στην Ελλάδα ήταν ελάχιστες, ωστόσο «με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σε τρεις εβδομάδες η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Μία νίκη του αριστερού λαϊκιστικού ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πιθανή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο μοίρασμα της τράπουλας».
 Η αρθογράφος υπενθυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε επισημάνει ότι αν η Ελλάδα επιλέξει μία άλλη στρατηγική έναντι των εταίρων, τότε η κατάσταση θα γίνει δύσκολη. Η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit παρατηρεί ότι «ο φόβος επέστρεψε» στην Ελλάδα. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «οι Έλληνες αμφιταλαντεύονται μεταξύ πανικού για το ευρώ και απελπισίας από την κρίση. Ποιον να πιστέψουν αυτές τις μέρες πριν από τις εκλογές; Οι άνθρωποι γίνονται παίγνιο της πολιτικής». Η εφημερίδα εκτιμά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία «έξωθεν αλλά και εσωτερική εκστρατεία, η οποία -δικαιολογημένα ή όχι- προειδοποιεί για κατάρρευση της Ελλάδας και, ακόμη χειρότερα, πιθανόν ολόκληρης της ευρωζώνης». Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται για το σύνολο της ευρωζώνης ενδεχόμενο «Grexit». Όπως επισημαίνει, «η στάση που φέρεται να τηρεί η Άγκελα Μέρκελ έναντι ενός ‘Grexit' μπορεί να είναι περισσότερο μία απειλητική χειρονομία και μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη να είναι εξαιρετικά απίθανη. Ωστόσο, και μόνο η σχετική συζήτηση είναι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι στην ασταθή ακόμη ευρωζώνη». «Μία έξοδος θα έρθει», εκτιμά αντίθετα, η συντηρητική εφημερίδα Die Welt στο κύριο άρθρο της.
 Όπως υπογραμμίζει, «αν όντως αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, θα οφείλεται σε συνέπεια λαθών, τα οποία έχουν αναγνωριστεί προ πολλού ως τέτοια στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας. Όποιος θέλει να βοηθήσει πρέπει να αφυπνίσει το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, ειδάλλως χάνεται το σύνολο των χρημάτων». Η εφημερίδα του Βερολίνου θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το αν θα εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και το αν θα τηρήσει τελικά πιο διαλλακτική στάση έναντι των δανειστών, «αργά η γρήγορα θα υπάρξει μία κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία θα πάψει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών προκαλώντας έτσι το ‘Grexit'». Με αφορμή τη δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν περί «αμετάκλητου χαρακτήρα της συμμετοχής των χωρών στην ευρωζώνη», η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά: «Ένα ‘Grexit' είναι πολιτική απόφαση, για την οποία θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί ένα νομικό θεμέλιο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι σαφές στους έλληνες ψηφοφόρους ότι οι εκλογές έχουν συνέπειες. Δεν μπορούν να ξεσηκώνονται περήφανα ενάντια στην πίεση και τον ‘εκβιασμό', αλλά να μην περιμένουν ότι το ‘σκίσιμο' των συμφωνιών με την ΕΕ, την ΕΚΤ, και το ΔΝΤ δεν θα έχει επιπτώσεις». Πάντως, σχόλιο στις οικονομικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει δεύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο.
 Η Tagesspiegel στηλιτεύει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι πιθανής εκλογικής νίκης και ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, «κάτι που δεν θα ήταν «αρεστό» στους κυβερνώντες του Βερολίνου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου, «οι προειδοποιήσεις και οι απειλές προς τους έλληνες ψηφοφόρους δεν είναι μόνο θρασεία ανάμειξη στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα. Είναι και αλαζονεία και αδιαφορία. Οι έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να ζητούν αλλαγή του καθεστώτος της κρίσης που ισχύει μέχρι σήμερα. Σε τελευταία ανάλυση το πρόγραμμα που επιβλήθηκε από τα κράτη της ευρωζώνης και την τελευταία κυβέρνηση έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου