Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΣΜΟΣ. Ολη η ανθρωποτητα γιορταζει την γεννηση του Θεανθρωπου...ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ κι ο καθενας το'χει στην καρδια του....ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ!

Τα Χριστούγεννα είναι η πλέον αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Αυτές τις μέρες συνηθίζουμε να στολίζουμε το σπίτι, να φτιάχνουμε γλυκά και να δημιουργούμε μια ξεχωριστή
ατμόσφαιρα. Ξέρουμε αλήθεια όλα τα χριστουγεννιάτικα έθιμα και την προέλευσή τους; Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, είναι μία παράδοση που στην Ελλάδα έφτασε από τους Βαυαρούς.
 Για πρώτη φορά στολίστηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο στα ανάκτορα του Όθωνα το 1833. Παλαιότερα στην χώρα μας, οι άνθρωποι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν για τις μέρες των Χριστουγέννων το λεγόμενο «χριστόξυλο». Αυτό ήταν ένα κομμάτι ξύλου από κερασιά ή αχλαδιά. Γενικά επέλεγαν κλαδιά «αγκαθωτών» δέντρων γιατί πίστευαν ότι με αυτά θα μπορέσουν να απομακρύνουν το «κακό» από το σπίτι τους. Έβαζαν το κομμάτι αυτού του ξύλου πάνω στο τζάκι του σπιτιού και το άναβαν την παραμονή των Χριστουγέννων. Έτσι με την στάχτη του προφύλαγαν τους ίδιους και το σπίτι τους.
 Τα «χριστόψωμα» είναι ένα ακόμα έθιμο της λαϊκής μας παράδοσης που σήμερα το κάνουν συνήθως σε ορεινές περιοχές της χώρας μας. Οι νοικοκυρές θεωρούν ότι τα χριστόψωμα, αποτελούν και το βασικό ψωμί της παραμονής των Χριστουγέννων.
 Η βασιλόπιτα, αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό έθιμο των Χριστουγέννων. Είναι ίσως από τα παλαιότερα έθιμα που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Η βασιλόπιτα φτιάχνεται συνήθως από την νοικοκυρά του σπιτιού και μέσα σ’ αυτήν κρύβεται και ένα νόμισμα (το λεγόμενο φλουρί). Παλαιότερα συνήθιζαν μέσα στην βασιλόπιτα να βάζουν ένα πολύτιμο νόμισμα, όπως ήταν οι χρυσές λίρες. Κόβεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αφού πρώτα απαραίτητα σταυρωθεί τρεις φορές. Η λαϊκή μας παράδοση λέει, πώς σε κάθε σπίτι την κόβει και την μοιράζει ο «κύρης» του σπιτιού. Ακόμα και σήμερα, θεωρείται τυχερό σημάδι να κερδίσει κάποιος το φλουρί στην βασιλόπιτα, γιατί σύμφωνα με την παράδοση θα του φέρει και τύχη στην χρονιά που έρχεται. Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, είναι έθιμο που υιοθετήσαμε και στην χώρα μας από το Μεξικό. Η παράδοση αυτή του Μεξικό έφτασε στην υπόλοιπη Ευρώπη το 1824.
 Παλαιότερα στην χώρα μας συνήθιζαν την μέρα των Χριστουγέννων να μαγειρεύουν για το εορταστικό τραπέζι κοτόσουπα. Η κοτόσουπα διατηρείται ακόμα σαν έθιμο κυρίως σε κάποιες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας. Σήμερα οι νοικοκυρές μαγειρεύουν ξεχωριστά την γαλοπούλα για την μέρα των Χριστουγέννων, βάζοντας γέμιση με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανα. Το ρόδι, χρησιμοποιείται έντονα ακόμα και σήμερα με την αλλαγή του χρόνου. Μόλις αλλάξει ο χρόνος η νοικοκυρά του σπιτιού σπάει το ρόδι στην εξώπορτα του σπιτιού και αυτό γιατί το ρόδι συμβολίζει την αφθονία και την γονιμότητα.
 Σε αρκετές όμως περιοχές συνηθίζουν αντί για ρόδι να σπάνε πιάτο και αυτό για να «πάνε εκεί όλα τα κακά» και να εξασφαλίσουν την τύχη στο σπίτι. Ότι και αν επιλέξουμε όμως απ΄ τα δύο θα πρέπει μετά να μπούμε στο σπίτι με το δεξί κάνοντας το λεγόμενο «ποδαρικό». Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, είναι τα κάλαντα που συνήθως λένε μικρά παιδιά παραμονή Χριστουγέννων, παραμονή Πρωτοχρονιάς και παραμονή των Θεοφανείων. Τα παιδιά συνηθίζουν να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και να τραγουδούν τα κάλαντα στους ιδιοκτήτες τους. Στις περισσότερες περιοχές οι ιδιοκτήτες ανταποδίδουν δίνοντας συμβολικά, κέρματα ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας μας, οι νοικοκυρές «τρατάρουν» τα παιδιά με παραδοσιακά γλυκά που έχουν φτιάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου