Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ. "Ο Ρωμανός δεύτερο θύμα της 6ης Δεκεμβρίου"

Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας
 Στο θέατρο «Εμπρός» παρατέθηκε συνέντευξη Τύπου, στην οποία οι γονείς των απεργών πείνας Νίκου Ρωμανού και Γιάννη Μιχαηλίδη, ανέλυσαν το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την περίπτωση του πρώτου, μετά την άρνηση του κράτους να του χορηγήσει εκπαιδευτικές άδειες, προκειμένου να φοιτήσει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο εισήχθη.
 Ο Ν. Ρωμανός μάλιστα προσκλήθηκε σε τελετή βράβευσης από την Πολιτεία για την επιτυχία του, ενώ του προσφέρθηκε και χρηματικό έπαθλο, το οποίο ωστόσο αρνήθηκε να παραλάβει ο ίδιος. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι αναρχικοί κρατούμενοι αποφάσισαν κυκλική απεργία πείνας, με την σκυτάλη να περνάει στον Γιάννη Μιχαηλίδη ο οποίος επίσης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 17/11, ενώ από την 1/12 στην απεργία πείνας συμμετέχουν και οι Α. Μπουρζούκος και Δ. Πολίτης. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και οι Γ. Δαμιανός - Διευθυντής Γυμνασίου - Λυκείου Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα, Αναστασία Τσουκαλά - Εγκληματολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Παρισιού, αλλά και η αναισθησιολόγος Λίνα Βεργοπούλου, η οποία συμμετείχε και μίλησε και με την ιδιότητα της θεράποντος ιατρού όλων των απεργών πείνας.
 Ο κ. Δαμιανός, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του Ν. Ρωμανού στην Β' και Γ' Λυκείου, στο σχολείο των φυλακών Αυλώνα, έκανε λόγο για ένα «ξεχωριστό παιδί, το οποίο η κρατική πολιτική μετατρέπει στο δεύτερο θύμα της 6ης Δεκεμβρίου (σ.σ. ημέρα δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου)». Τόνισε επίσης πως «τέτοια παιδιά τα χρειαζόμαστε, για να μας δείχνουν το δρόμο. Το δικαίωμα στη μόρφωση δε μπορεί να το στερεί κανείς, ό,τι και αν έχει προηγηθεί».
 Η κα. Τσουκαλά αναφέρθηκε σε «προσπάθεια εκμηδένισης του ανθρώπου και ολοκληρωτική απαξία από την κυβέρνηση», καθώς και για επιλεκτική ανάγνωση και εφαρμογή των νομικών πλαισίων. Τόνισε επίσης ότι ο αγώνας του Ν. Ρωμανού, είναι ένας αγώνας για όλους τους κρατούμενους που βλέπουν ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους να καταπατούνται κατά το δοκούν. Σημειώνεται ότι από την αρχή της συνέντευξης, οι γονείς των απεργών ξεκαθάρισαν ότι δε θα δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την πορεία της υγείας των δύο και πως «δε θα γίνει κανιβαλισμός με την υγεία του Ρωμανού».
 Αποκάλυψαν ωστόσο ότι ο ίδιος έχει χάσει πάνω από το 10% του βάρους του. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι αναρχικοί κρατούμενοι αποφάσισαν κυκλική απεργία πείναςΣτον Χαράλαμπο Αθανασίου επιτέθηκε και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, Γιώργος, για «υποκριτική στάση» - «ασχολείται εδώ και δυο χρόνια με τα βραχιολάκια» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν παρακαλάω, ούτε θα θέσω σε κοινή θέα τα συναισθήματα μου», τόνισε. «Το παιδί μου ακολουθεί μια προσωπική ηθική στάση, και δεν διστάζει να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του. Αν πάθει κάτι θα φταίει η κυβέρνηση». «Η κατάσταση του Νίκου δεν είναι καλή, αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες θανατολογίας», τόνισε η κυρία Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός-αναισθησιολόγος και μητέρα του Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκου- που συμπαραστέκεται στον Ρωμανό και επίσης βρίσκεται σε απεργία πείνας.
 Η κα. Βεργοπούλου σημείωσε ότι ο Ρωμανός της έχει καταστήσει εξαρχής σαφές ότι θέλει να προχωρήσει μέχρι τέλους χωρίς τη λήψη ενδοφλέβιων υγρών κτλ.. Η ίδια χαρακτήρισε κραυγή αξιοπρέπειας την απεργία πείνας και επεσήμανε ότι νικητής είναι πάντα ο απεργός, ανεξαρτήτως έκβασης, γιατί βάζει πάνω από όλα την αξιοπρέπειά του. Μετά το τέλος των τοποθετήσεων σειρά πήραν οι ερωτήσεις, αλλά και οι τοποθετήσεις συλλογικοτήτων, όπως της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, του ΚΕΕΡΦΑ και της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Τον λόγο πήρε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία παραβρέθηκε στη συνέντευξη μαζί και με άλλους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου