Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΥΓΕΙΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ. Οι 4 καλύτερες τροφές που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου Διατηρήστε μια καλή ισορροπία

Οι 4 καλύτερες τροφές που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρουΑν δεν είστε σίγουροι σχετικά με το ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χαμογελάτε με τις εξετάσεις αίματος, τότε διαβάστε παρακάτω και βάλτε από σήμερα κιόλας τις παρακάτω τροφές που θα σας βοηθήσουν με το σάκχαρο.
 Βρώμη:
 ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας Σε κάθε περίπτωση, η βρώμη στο πρωινό είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές που μπορείτε να κάνετε γενικά, αλλά και ειδικά όσον αφορά το σάκχαρο. Ο λόγος είναι ότι η βρώμη περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες που επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, δίνοντας στην τροφή αυτή χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (δείκτης που δείχνει την ταχύτητα που ανεβαίνει το σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωση τροφών). Η βρώμη, μάλιστα, που είναι εντελώς ανεπεξέργαστη σε σχέση με προϊόντα που περιέχουν βρώμη κι έχουν υποστεί επεξεργασία, έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρο, σύμφωνα με έρευνες και συστήνεται περισσότερο από τους ειδικούς. Προτιμήστε τη και προσπαθήστε να μην της προσθέσετε ζάχαρη, μέλι, σιρόπι, μαρμελάδα κ.λπ. γιατί έτσι, ουσιαστικά θα ανατρέψετε το καλό που σας κάνει. Πέραν του πρωινού, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε διάφορες συνταγές, όπως σε κουλουράκια ή σε σούπες και ζωμούς, δίνοντάς τους τραγανή υφή ή ακόμη και στη σαλάτα αντί για κρουτόν.
 Όσπρια:
 σύμμαχος υγείας Φασόλια, φακές, αρακάς… Μπορεί να μην αποτελούν το ιδανικό γεύμα για ένα ρομαντικό δείπνο Σάββατο βράδυ, αλλά όλη την υπόλοιπη εβδομάδα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στα πιάτα σας. Η συστηματική κατανάλωση οσπρίων παίζει μεγάλο ρόλο στο σάκχαρο, καθώς όπως και η βρώμη, έτσι κι αυτά, χάρη στις διαλυτές φυτικές τους ίνες, φέρνουν ισορροπία και αποτρέπουν τις απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Εκτός από διαλυτές φυτικές ίνες, τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε μη διαλυτές, οι οποίες φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία της ινσουλίνης. Συν του ότι τα όσπρια μπορούν να υποστηρίξουν την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, φέρνοντας καλά αποτελέσματα στο πλαίσιο ενός προσεγμένου προγράμματος διατροφής. Αν δεν μπορείτε να τα φάτε σκέτα, προσθέστε τα στις σαλάτες, αυξάνοντας τη διατροφική τους αξία.
 Ξηροί καρποί:
 το θαυματουργό σνακ Οι έρευνες το λένε ξεκάθαρα: η κατανάλωση μιας μερίδας ξηρών καρπών την ημέρα συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αποτρέψει την πρόσληψη βάρους σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση 60 γραμμαρίων ξηρών καρπών, αντί για ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, μπορεί να επιδράσει σημαντικά καλά στα επίπεδα σακχάρου, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες και του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή: αν δεν αντικαταστήσετε ένα γεύμα υδατανθράκων με ξηρούς καρπούς κι απλώς τους προσθέσετε στη διατροφή σας, θα αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, άρα και το βάρος σας. Προσθέστε τα στη σαλάτα σας αντί για ντρέσινγκ ή αντικαταστήστε το απογευματινό σνακ φρυγανιάς και μαρμελάδας με μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης. Μια επίσης καλή ιδέα είναι να βάλετε στο multi ξηρούς καρπούς, σκόρδο, λεμόνι, βότανα και πιπέρι και να φτιάξετε μια νόστιμη εναλλακτική του χούμους. Κανέλα:
 αρωματική και υγιεινή Η κανέλα στη διατροφή δείχνει να παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και να επιτυγχάνει μακροπρόθεσμη βελτίωση στο σάκχαρο του αίματος και ταχύτερη απώλεια βάρους, ειδικά σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνες, η δράση της κανέλας εντοπίζεται στη μείωση απορρόφησης της γλυκόζης από το έντερο, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει τη μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκογόνο. Επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι το αρωματικό αυτό μπαχαρικό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ινσουλίνης και να αποτρέψει τη μετατροπή του γλυκογόνου ξανά σε γλυκόζη. Προσθέστε την στην πρωινή σας βρώμη, στο γιαούρτι ή ακόμη και στο γάλα σας, ενώ ταιριάζει και στα περισσότερα ροφήματα, από τον καφέ και το τσάι, μέχρι τη σοκολάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου