Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Η υπερευαίσθητη όσφρηση μπορεί να είναι ένδειξη άγχους και στρες. Απο τον βοτανολογο ΝΙΩΤΗ.

Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί και τρεμάμενα χέρια που ιδρώνουν. Αυτά είναι τα συνήθη συμπτώματα που έχει κάποιος όταν βιώνει έντονο στρες. Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμη ένα σημάδι ότι κάποιος περνάει στιγμές άγχους και πίεσης μπορούν να ανιχνευθούν με την… όσφρηση! Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison ισχυρίζονται ότι οι ασυνήθιστες και περίεργες μυρωδιές μπορεί να είναι επίσης ένδειξη άγχους και στρες. Όταν ένας άνθρωπος είναι αγχωμένος, επηρεάζεται η αίσθηση της όσφρησής του, καθώς ο εγκέφαλός του αντιλαμβάνεται τις μυρωδιές διαφορετικά.
 Οσμές που άλλοτε θεωρούνταν «ουδέτερες» αρχίζουν να μας φαίνονται δυσάρεστες και όσο μεγαλύτερο το στρες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μας ενοχλούν, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail». Ο Wen Li, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να αποδείξει πώς το άγχος ή το στρες μπορούν να «επανακαλωδιώσουν» τα κέντρα συναισθημάτων και επεξεργασίας των οσμών στον εγκέφαλο, κάνοντας άλλοτε ουδέτερες μυρωδιές να μας φαντάζουν… αφόρητες!
 Η υπερευαίσθητη όσφρηση μπορεί να είναι ένδειξη άγχους και στρες Σύμφωνα με τον καθηγητή, παρόλο που τα δύο συστήματα του εγκεφάλου βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, υπό φυσιολογικές συνθήκες υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο. Ωστόσο, υπό συνθήκες έντονου στρες -όπως παρατήρησαν οι ερευνητές- φαίνεται πως λειτουργούν ως ένα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Neuroscience».

2 σχόλια:

  1. Πρεπει να μαθουμε οτι η ζωη εχει γινει αγχος. Ισως θα πρεπε αυτους τους καιρους να γινουμε ρεαλιστες και να προσεχουμε την δικη μας πρωτα υγεια και μετα των αλλων χωρις βεβαια να απορριψουμε τους δικους μας ανθρωπους. Ολα με ηρεμια ολα με λογικη! Καλημερα σας! ΥΓ Σταυρουλα χαιρετισματα στην ΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα καλά τα λες αλλά το άγχος δεν μπορείς να το πολεμήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή