Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΑΜΦΙΠΟΛΗ. Εχει μαρμάρινη πόρτα, άρα και νεκρό....ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ.

Τελικά υπάρχει θύρα στον τάφο της Αμφίπολης, είναι μαρμάρινη όπως όλων των μακεδονικών τάφων, άρα πρέπει να υπάρχει και νεκρός στον επόμενο θάλαμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων αρχαιολόγων. Αυτό σημαίνει πως απομακρύνεται η σκέψη να είναι κενοτάφειο ή ηρώο. Την είδηση αυτή έδωσε χθες στη δημοσιότητα η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας της Αμφίπολης Αικατερίνη Περιστέρη μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ανέφερε ότι με την αφαίρεση των χωμάτων μεταξύ δεύτερου και τρίτου θαλάμου, αποκαλύφθηκαν τμήματα μαρμάρινης θύρας (από μάρμαρο Αλυκής Θάσου), της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων. Η θύρα φέρει μια σειρά από εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες. Η θύρα έκλεινε τον τρίτο θάλαμο.
 Η πόρτα αυτή έχει πλάτος 1,50 μ., ενώ τα δύο προηγούμενα θυραία ανοίγματα των Σφιγγών και των Καρυατίδων είναι ελαφρώς μεγαλύτερα (1,67 μ.). Στο επάνω μέρος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στροφέας, δηλαδή το σημείο που κρατάει τη θύρα από την παραστάδα. Σημαντικό επίσης εύρημα είναι μια σειρά χάλκινα και σιδερένια καρφιά που βρέθηκαν πίσω από τις Καρυάτιδες. Η ανασκαφέας ξεκαθαρίζει πως δεν είναι απαραίτητο τα καρφιά να παραπέμπουν σε νεκρικό φορείο, όπως άλλοι αρχαιολόγοι εικάζουν.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ακολούθησαν η κ. Περιστέρη φαίνεται πως βρισκόταν σε διαρκή άμυνα. Υπερασπίστηκε με πάθος την ανασκαφική μέθοδο δηλώνοντας πως «η αφαίρεση ανασκαφικών στρωμάτων γίνεται με συστηματικό τρόπο, όπως προκύπτει από τα ημερολόγια της ανασκαφής». Για τη χρήση του ταινιόδρομου που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των χωμάτων της ανασκαφής, μέσα από τον τάφο, είπε ότι «αυτό συνηθίζεται και σε άλλες ανασκαφές». Σχετικά με τον τέταρτο θάλαμο, ανέφερε πως πιθανότατα βρίσκεται 2 μ. κάτω από το δάπεδο. «Φυσιολογικά, αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος». Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν έμοιαζαν καταιγιστικές. Ρωτήθηκε η κ. Περιστέρη αν το μνημείο ήταν γνωστό από χρόνια όπως λέγεται. Αρνήθηκε αυτό το γεγονός, λέγοντας πως «είναι λάθος»: «Ξεκινήσαμε το 2012 με την ανασκαφή του περιβόλου, ταυτίσαμε το λιοντάρι στην κορυφή του τύμβου και συνεχίσαμε με τον τάφο.
 Εμφανίζονται να μιλούν άνθρωποι που δούλευαν στην περιοχή σαράντα χρόνια και δεν είχαν ιδέα για το συγκεκριμένο μνημείο». Αυτή τη φορά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της έρευνας, αν και χαρακτήρισε μόλις 5% αυτό που έχει ήδη αποκαλυφθεί. Επέμεινε στη χρονολόγηση του τάφου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και καταφέρθηκε εναντίον των συναδέλφων της που χρονολογούν «από φωτογραφία». Τα καρφιά κατά την άποψή της «δεν εμπλουτίζουν τη χρονολόγηση». Στην ερώτηση αν έχουν γίνει από τον Αύγουστο νέα γαιοσκαναρίσματα, για να γνωρίζουν τι θα βρεθεί παρακάτω, η κ. Περιστέρη ήταν κατηγορηματική: «Δεν έχουν γίνει ποτέ εκεί που σκάβουμε τώρα. Εκεί είχε τα μπάζα Λαζαρίδη και ήταν αδύνατον να γίνει. Εχει γίνει στον φυσικό λόφο, όπου βρέθηκαν τάφοι εποχής σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων». Οσο για την έρευνα της προκατόχου της, Χάιδως Κουκούλη, στο λόφο Καστά, ανέφερε: «Δεν ξέρω τι έχει κάνει. Δεν έχω στο αρχείο της Εφορείας τίποτε σχετικό».
Ως προς τη γεωστατική έρευνα του κ. Πολυμενάκου στην περιοχή του τάφου επί εποχής Κουκούλη, είπε «πως αυτά που λέει (ο Πολυμενάκος) δεν ευσταθούν. Είχε έρθει το 1992 και έκανε έρευνα στον τάφο της αλεπούς και στους γύρω μακεδονικούς τάφους». Δεν δέχθηκε τα περί συμμετοχής της στην πολιτική εκμετάλλευση της αρχαιολογικής έρευνας. «Κάνω ανασκαφές πάνω από 30 χρόνια. Νιώθω λατρεία για τη δουλειά μου. Ολα αυτά είναι κακίες. Εκτός αν εννοούν τη στήριξη που μου παρέχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ στο οποίο υπηρετώ και ευχαριστώ γι' αυτό», είπε. Στην ίδια ερώτηση η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από πότε είναι πολιτική εκμετάλλευση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από ενδιαφέρον επισκέπτεται ένα σημαντικό μνημείο;», Τέλος, για πρώτη φορά η κ. Περιστέρη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στα αρχαία χρόνια να μπήκαν στον τάφο τυμβωρύχοι. «Αλλά θα ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα», εκτίμησε. Ανοίξτε κανένα λεξικό! ΥΓ. Η ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης συνεχίζει να αναφέρεται στ(η) θόλο του τάφου ενώ θέλει να περιγράψει τ(ον) θόλο, δηλαδή την καμάρα.
 Η θόλος είναι κτήριο κυκλικό και δεν έχει καμία σχέση με το ταφικό συγκρότημα του λόφου Καστά που ανασκάπτεται. Επίσης, στην προτελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τη συνέχιση των ανασκαφών αναφερόταν η λέξη (η) περιταίνια στα βάθρα των Καρυατίδων. Ο «Φιλαθήναιος» έψαξε τη λέξη, όπως κι εμείς και διαπίστωσε ότι είναι ανύπαρκτη. Το σωστό είναι η περιτένεια, από το ρήμα περιτείνω (βλ. Ρ. Chantraine, Dictionnaire tymologique de la langue grecque, p. 1092. Πρβλ. Α. Ορλάνδου-Ιω. Τραυλού, Λεξικόν αρχαίων αρχιτεκτονικών όρων, σελ. 208) που σημαίνει επεξεργασμένη επιφάνεια.

1 σχόλιο: