Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1. AIDS & Αλκοόλ: Δείτε πώς συσχετίζονται...

AIDS & Αλκοόλ: Δείτε πώς συσχετίζονται...Μία ακόμη έρευνα κρούει στους άνδρες τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του αλκοόλ, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 1.313 άνδρες, που ήταν μέλη του στρατού των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν ιατρικά κάθε έξι μήνες, ενώ δείγματα λαμβάνονταν από τα γεννητικά όργανά τους για να εντοπιστεί πιθανή παρουσία του ιού HPV.
 Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων συσχετίστηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», όσοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό έκαναν σημαντικά μεγαλύτερη μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ, σε σχέση με όσους βρέθηκαν αρνητικοί. Οι φορείς του ιού κατανάλωναν κατά μέσο όρο 4,52 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα, έναντι 3,13 γραμμαρίων όσων δεν είχαν τον ιό. Στο 25% των ανδρών με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ , το ποσοστό των ανδρών με τον ιό με HPV ήταν μεγαλύτερο (68,9%) από το αντίστοιχο ποσοστό (56,7%) στο 25% των ανδρών με την μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ. Τα αντίστοιχα ποσοστά ειδικά για τους τύπους του ιού που προκαλούν καρκίνο, ήσαν 35,2% και 22,8%, συνεπώς όσοι έπιναν περισσότερο, είχαν και μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν ιογενή καρκίνο λόγω του HPV.
 Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ καθιστά κάποιον πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις από βακτηριακή πνευμονία, σηψαιμία, φυματίωση και ιογενή ηπατίτιδα. Στη λίστα αυτή πρέπει πλέον να προστεθεί και η λοίμωξη από ιό HPV, μερικά στελέχη του οποίου είναι καρκινογόνα. Το κάπνισμα και το σεξ χωρίς προφυλάξεις αποτελούν άλλους παράγοντες κινδύνου για τον ιό HPV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου