Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΣΜΟΣ. Ισπανία: Εγγύηση 3 εκατ. για να βγει από τη φυλακή το πρώην αφεντικό του ΔΝΤ...

Δικαστήριο στη Μαδρίτη αποφάσισε ότι ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ροδρίγο Ράτο, πρέπει να καταβάλει εγγύηση 3 εκατ. ευρώ για να... αποφυλακιστεί προσωρινά, στο πλαίσιο της έρευνας για τις τραπεζικές κάρτες που είχαν χορηγήσει δύο ισπανικές τράπεζες, οι Caja Madrid και Bankia, σε 80 προσωπικότητες για προσωπικά τους έξοδα «δωρεάν». Αφού επιβεβαίωσε τη δίωξη του Ράτο για παραβίαση του εταιρικού δικαίου, το δικαστήριο του έδωσε διορία τριών ημερών για να καταβάλει το ποσό της εγγύησης, ορίζοντας ότι εάν δεν το πράξει θα δεσμευθούν περιουσιακά του στοιχεία μέχρι του ποσού της εγγύησης.
 Ο δικαστής Φερνάντο Αντρέου επιβεβαίωσε επίσης τη δίωξη του Μιγκέλ Μπλέσα, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Caja Madrid (1996-2009) —για την προσωρινή αποφυλάκιση του οποίου ζήτησε ένα πολύ πιο μεγάλο ποσό, ύψους 16 εκατ. ευρώ— καθώς και τη δίωξη του πρώην οικονομικού διευθυντή της Caja Madrid, του Ιλδεφόνσο Σάντσες Μπάρκοχ. Όταν ο Ράτο, ο οποίος είχε διευθύνει το ΔΝΤ από το 2004 ως το 2007, έφθασε στο δικαστήριο της Μαδρίτης το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου 50 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «κλέφτη».
 Συνολικά 86 πρόσωπα —πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, συνδικαλιστές...— είχαν λάβει μεταξύ του 1999 και του 2012 πιστωτικές κάρτες της Caja Madrid και της Bankia που είχαν εκδοθεί «αφανώς» και οι 83 εξ αυτών τις χρησιμοποίησαν για να κάνουν αγορές διαφόρων αγαθών αξίας 15,5 δισ. ευρώ, όπως για να κάνουν σαφάρι, να αποκτήσουν έργα τέχνης, κοσμήματα, για γεύματα και άλλα. Το σκάνδαλο πλήττει την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP), στο οποίο ανήκει ο Ράτο, ο οποίος εξάλλου είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Το σκάνδαλο όμως, πλήττει επίσης τους Σοσιαλιστές (PSOE) που διέγραψε δέκα στελέχη του. Η υπόθεση αναζωπύρωσε την οργή που είχαν προκαλέσει οι τεράστιες ζημίες των ισπανικών τραπεζών, πυροδοτώντας την διαδικασία της «διάσωσης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου