Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΠΟΣΟ ΠΙΑ?...Τα «έξυπνα» κινητά του μέλλοντος δεν θα τα αγγίζουμε καν!...

Αμερικανοί ερευνητές πάνε την τεχνολογία ένα βήμα παρά πέρα, δημιουργώντας ένα «έξυπνο» κινητό το οποίο θα ελέγχεται όχι με οθόνης αφής, αλλά με χειρονομίες γύρω από το τηλέφωνο, χωρίς ο χρήστης να το αγγίζει καθόλου.
 Ενώ ορισμένα smartphones έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνουν αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τις κινήσεις του χρήστη μέσω της κάμερας της συσκευής, η δυνατότητα αυτή έχει το μειονέκτημα ότι καταναλώνει πολλή ενέργεια της μπαταρίας και επιπλέον η κάμερα πρέπει να έχει πάντα ξεκάθαρη εικόνα των χεριών του χρήστη. Αντίθετα, η νέα τεχνολογία βασίζεται σε νέου τύπου ασύρματους αισθητήρες που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και επιτρέπουν στους χρήστες να «εκπαιδεύουν» το τηλέφωνό τους, ώστε να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες αθέατες χειρονομίες που κάνουν κοντά σε αυτό.
 Η τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από τους αναπληρωτές καθηγητές Ματι Ρέινολντς και Σουέτακ Πατέλ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, χρησιμοποιεί την ασύρματη μετάδοση σήματος για να αντιληφθεί τις χειρονομίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται το τηλέφωνο να «βλέπει» τα χέρια του χρήστη με τη βοήθεια της κάμερας. Ακόμη κι αν η συσκευή βρίσκεται μέσα σε μια τσέπη ή τσάντα, «πιάνει» τις χειρονομίες του ιδιοκτήτη της. Κινητό τηλέφωνο - Χειρονομία
 «Τα σημερινά “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα διαθέτουν πολλούς αισθητήρες, από κάμερες έως επιταχυνσιόμετρα και γυροσκόπια, που μπορούν να ανιχνεύουν την κίνηση του ίδιου του τηλεφώνου. Αναπτύξαμε έναν νέο τύπο αισθητήρα που χρησιμοποιεί την ανάκλαση των ασύρματων μεταδόσεων του ίδιου του τηλεφώνου προκειμένου να αντιλαμβάνεται τις κοντινές χειρονομίες, επιτρέποντας έτσι στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το τηλέφωνό τους ακόμη κι αν δεν το κρατούν, δεν κοιτάζουν την οθόνη ή δεν την αγγίζουν», δήλωσε ο Μάτι Ρέϊνολντς.
 Όταν κάποιος μιλάει στο τηλέφωνο ή χρησιμοποιεί μια εφαρμογή μέσω διαδικτύου, η συσκευή μεταδίδει ραδιοσήματα, επικοινωνώντας έτσι με τις κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Όταν ο χρήστης κινεί το χέρι του στον χώρο γύρω από το τηλέφωνο, το σώμα του ανακλά πίσω στη συσκευή ένα μέρος από αυτά τα ραδιοσήματα. Ο νέος αισθητήρας χρησιμοποιεί μια σειρά από ενσωματωμένες μικροσκοπικές κεραίες, οι οποίες «πιάνουν» αυτές τις αλλαγές στο ανακλώμενο σήμα και ανιχνεύουν έτσι σε ποιές χειρονομίες αντιστοιχούν. Οι τελευταίες, στη συνέχεια, «μεταφράζονται» σε συγκεκριμένες εντολές προς το τηλέφωνο (π.χ. σίγαση ή αλλαγή τραγουδιού). Επειδή τα ασύρματα ραδιοσήματα διαπερνούν εύκολα ένα ύφασμα ή άλλο υλικό, το σύστημα δουλεύει ακόμη και αν η συσκευή είναι κάπου χωμένη. «Με τον τρόπο αυτό», δήλωσε ο Σουετάκ Πατέλ, «όλος ο χώρος γύρω από το τηλέφωνο μετατρέπεται σε χώρο αλληλεπίδρασης με αυτό, πέρα από τη διεπαφή μιας τυπικής οθόνης αφής».
 Τα έως τώρα πειράματα με δέκα εθελοντές, που έκαναν 14 διαφορετικές χειρονομίες, έδειξαν ότι η συσκευή μπορεί να τις αναγνωρίσει με μέση ακρίβεια της τάξης του 87%, η οποία μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο στο μέλλον. Η καινοτομική τεχνολογία με την ονομασία SideSwipe, που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα smartphones, θα παρουσιαστεί επίσημα στις αρχές Οκτωβρίου σε συνέδριο πληροφορικής στη Χαβάη. Οι ερευνητές έχουν ήδη αποκτήσει τη σχετική εμπορική πατέντα για την ανακάλυψή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου