Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ....Αμφίπολη: Μαγεύουν οι ολόσωμες Καρυάτιδες - Μία προς μία οι νέες φωτογραφίες από τα άδυτα του αρχαίου τάφου - Το νέο σχέδιο των αρχαιολόγων!

Αμφίπολη: Μαγεύουν οι ολόσωμες Καρυάτιδες - Μία προς μία οι νέες φωτογραφίες από τα άδυτα του αρχαίου τάφου - Το νέο σχέδιο των αρχαιολόγων!- Οι νέες φωτογραφίες με τις ολόσωμες Καρυάτιδες κάνουν το γύρο του κόσμου και εντυπωσιάζουν
 - Τα αγάλματα έχουν ύψος 2.27 μέτρα, φορούν χιτώνα έως τους αστραγάλους και από πάνω ένδυμα με κρόσια
 - Τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια όπως φαίνεται στις εικόνες
 - Δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε διαψεύδονται τα δημοσιεύματα για χρυσά Μακεδονικά νομίσματα στον τάφο
 - Ενδείξεις και για 4ο θάλαμο
 - Οι επόμενες κινήσεις των ειδικών στον τύμβο της Αμφίπολης
 ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού Οι δύο Καρυάτιδες προκαλούν δέος εντός και εκτός συνόρων, την ώρα που η αγωνία για την εξέλιξη των ανασκαφών στον τύμβο Καστά και την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού αυξάνεται. Οι αρχαιολόγοι παραμένουν διχασμένοι για τον ένοικο του αρχαίου τάφου και τους κατασκευαστές του μοναδικού μνημείου και οι οριστικές απαντήσεις αναμένεται να δώσει ο χρόνος. Τα εντυπωσιακά γλυπτά, που έχουν ύψος 2.27 μέτρα, φορούν χιτώνα έως τους αστραγάλους και από πάνω ένα μακρύ ένδυμα με κρόσια και πλούσιες πτυχώσεις, ήρθαν στο φως μετά την απόφαση των αρχαιολόγων, να μπουν στον 3ο θάλαμο από την μαρμάρινη είσοδο και όχι από την τρύπα στο διαφραγματικό τοίχο. Έτσι, αφαιρέθηκαν τα χώματα από τον τοίχο σφράγισης που βρίσκεται μπροστά από τα γλυπτά και... ιδού το αποτέλεσμα!
 ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού Οι Καρυάτιδες φορούν παπούτσια της εποχής διακοσμημένα με κίτρινο και κόκκινο χρώμα ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια, όπως φαίνεται και τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Στέκονται και οι δυο πάνω σε μαρμάρινα βάθρα που ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί ολόκληρα. Τα βάθρα στην μπροστινή πλευρά έχουν μαρμάρινη επένδυση όπως και οι τοίχοι όλων των θαλάμων του τάφου.
 Το εκπληκτικό είναι πως η απόσταση ανάμεσα στα δυο βάθρα είναι ίδια με το άνοιγμα ανάμεσα στις σφήκες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατά την απομάκρυνση των χωμάτων βρέθηκαν και τμήματα από τα χέρια των Καρυάτιδων που έλειπαν και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Όπως τονίζεται στην ανακοινωση του υπουργείου Πολιτισμού, που συνόδευε τις εκπληκτικές φωτογραφίες, στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις και εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου