Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Φυσική δραστηριότητα και υγεία στην τρίτη ηλικία! Απο τον βοτανολογο Νιωτη.

Ακόμη και αν αρχίσει καθυστερημένα, η συστηματική φυσική δραστηριότητα των ηλικιωμένων θα αύξανε κατά τρεις φορές τις πιθανότητες να έχουν «καλή υγεία στην τρίτη ηλικία», σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Παρακολουθώντας επί 8 χρόνια ένα δείγμα 3.500 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 64 χρόνια, Βρετανοί ερευνητές απέδειξαν ότι όσοι από αυτούς είχαν συστηματική, ήπια ή έντονη, φυσική άσκηση, είχαν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να διάγουν μία καλής ποιότητας ζωή.
 Οι πιθανότητες αυξήθηκαν κατά τρεις φορές στο 10% των ατόμων που άρχισαν για πρώτη φορά να ασκούνται στο διάστημα ανάμεσα στο 2000 και το 2010, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine που ανήκει στον όμιλο British Medical Journal. Στο τέλος της χρονικής περιόδου της έρευνας, ένα στα πέντε άτομα εθεωρείτο ότι έχει «καλή υγεία, 4 στα 10 είχαν αναπτύξει χρόνια παθολογική κατάσταση, 1 στα 5 υπέφερε από κατάθλιψη ή από νοητική διαταραχή και το ένα τρίτο από μία, τουλάχιστον μερική, ανεπάρκεια».
 Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μαρκ Χάμερ, επιδημιολόγο του University College του Λονδίνου, έλαβαν υπ΄όψιν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την γήρανση, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα. Αν και δεν υπάρχει συμφωνία επί του θέματος, θεωρούν ότι «καλή υγεία κατά τη γήρανση» μπορεί να ορισθεί ως η απουσία χρόνιας πάθησης, σοβαρής νοητικής διαταραχής ή σημαντικού περιορισμού των φυσικών ικανοτήτων και η καλή ψυχική υγεία. «Αυτή η έρευνα υποστηρίζει τις πολιτικές υγείας που έχουν ως στόχο να παρακινήσουν τους ηλικιωμένους να αναπτύξουν μία φυσική δραστηριότητα, έστω σε προχωρημένη ηλικία», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

3 σχόλια:

  1. απο τον Βοτανολογο Νιωτη

    Αν σκεφτεί κανείς ότι το γήρας...ού γαρ έρχεται μόνον, είναι δεδομένο ότι όσο γερνάει ο άνθρωπος μειώνονται οι δυνατότητες του σωματικά και πνευματικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο όνομα της «ηλικίας» πρέπει να αποδίδουμε όλες τις ευθύνες για την κακή διάθεση, τους συνεχείς πόνους, τη μειωμένη λίμπιντο και ένα σωρό ακόμα δυσάρεστα και δεινά της ανθρώπινης ύπαρξης.

    Όσο συμβιβασμένοι και να είναι ορισμένοι με την ηλικία τους και με το γεγονός ότι η γήρανση είναι η φυσική εξέλιξη του ανθρώπου, υπάρχουν ορισμένοι μύθοι που σύμφωνα με το Reader’s Digest, διαιωνίζονται αποδίδοντας τα δεινά της …τρίτης ηλικίας στην ίδια την ηλικία.

    Οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι αναπόφευκτοι

    Στην πραγματικότητα η έλλειψη άσκησης και όχι η ηλικία είναι ο κύριος «υπεύθυνος» που κάνει τις αρθρώσεις να …σκουριάζουν. Όταν Αυστραλιανοί ερευνητές της ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Monash εξέτασαν γυναίκες ηλικίας 40 έως 67 ετών, ανακάλυψαν ότι εκείνες που έκαναν γυμναστική τουλάχιστον μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα, για περίπου 20 λεπτά ή περισσότερο, είχαν μεγαλύτερη ποσότητα χόνδρου στις αρθρώσεις τους. Αυτό δείχνει ότι όταν κάποιος ασκείται συστηματικά έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει αρθρίτιδα: Τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και το σώμα κυρτώνει
    Κανείς δεν αμφιβάλει ότι πράγματι η οστεοπόρωση είναι πιο κοινή στους ηλικιωμένους ανθρώπους αν και πρόκειται για μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή