Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Το πολύ κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος ΝΙΩΤΗΣ.

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ, επειδή αυξάνει τα επίπεδα σιδήρου, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσαν, η συσσώρευσή του στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικές βλάβες, στις οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτος ο εγκέφαλος.
 Οι ερευνητές λένε ότι αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Νόσου Αλτσχάιμερ» (JAD) ο δρ Τζωρτζ Μπαρτζώκης, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και οι συνεργάτες του, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από δύο πρωτεΐνες: την tau και την βήτα-αμυλοειδή. Καθώς γερνάμε, οι πρωτεΐνες αυτές – λένε – είτε διαταράσσουν την μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων είτε τα σκοτώνουν. Ωστόσο, η νέα μελέτη υποδεικνύει μία τρίτη πιθανή αιτία: την συσσώρευση σιδήρου, ο οποίος υπάρχει σε αφθονία στο κρέας και στα προϊόντα του. Οι ερευνητές του UCLA συνέκριναν μεταξύ τους δύο περιοχές του εγκεφάλου σε 31 πάσχοντες από Αλτσχάιμερ και 68 υγιείς εθελοντές.
 Οι περιοχές που συγκρίθηκαν είναι ο ιππόκαμπος, ο οποίος είναι καθοριστικός για την δημιουργία της μνήμης και είναι γνωστό ότι υφίσταται βλάβες από τα πρώτα στάδια της νόσου, και ο θάλαμος, ο οποίος γενικώς δεν επηρεάζεται παρά μόνο στα τελικά στάδιά της. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο αυξημένα ήταν τα επίπεδα του σιδήρου στον ιππόκαμπο, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι βλάβες του – κάτι που δεν ίσχυε για τους υγιείς εθελοντές, ούτε για τον θάλαμο του εγκεφάλου. Οι διαφορές αυτές υποδηλώνουν «ότι η συσσώρευση σιδήρου μπορεί όντως να συμβάλλει στην αιτιοπαθογένεση της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο δρ Μπαρτζώκης.
 Και πρόσθεσε πως το εύρημα αυτό έχει και μια ισχυρή θετική πλευρά. «Η συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεαστεί από τροποποιήσιμους περιβαλλοντικούς παράγοντες», είπε. Και εξήγησε πως τέτοιοι παράγοντες είναι «η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου». Επιπλέον, επισήμανε πως η λήψη φαρμάκων για την απομάκρυνση σιδήρου από τους ιστούς θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά στο Αλτσχάιμερ – και η απεικονιστική τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη θα μπορούσε να αποκαλύψει ποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερφόρτωσης των εγκεφαλικών ιστών με σίδηρο, ώστε να τους χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή.

2 σχόλια:

  1. Και ενώ το κόκκινο κρέας μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίζουμε απλά ως μέρος μιας συνολικής ισορροπημένης διατροφής. Για παράδειγμα, το κρέας είναι μια φτωχή πηγή ινών, που βοηθούν στην πέψη και άλλες τροφές είναι αναγκαίες γι’ αυτό το σκοπό.

    ...και οι κίνδυνοι

    Καρκίνος του εντέρου

    Μια πανευρωπαϊκή μελέτη για την διατροφή και τον καρκίνο, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες από 80γρ. κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα.

    Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι για την αιτία που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, αλλά υπάρχει μια θεωρία ότι οι ενώσεις αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη, που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, ενεργοποιούν μια διαδικασία στο έντερο, που με τη σειρά της οδηγεί στο σχηματισμό ενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

    Επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα, επειδή η διαδικασία του μαγειρέματος μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ενώσεις που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα παιδια !! μια φορα το μηνα να τρωτε κρεατα!! για να εχεται καλη υγεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή