Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΧΡΗΜΑ. Πώς θα εισπράξετε τα ενοίκια που σας χρωστάνε!!!....

Πώς θα εισπράξετε τα ενοίκια που σας χρωστάνεΤο να νοικιάζετε το σπίτι σας και να μην πληρώνεστε είναι αν μη τι άλλο διπλή χασούρα αφού το μακρύ χέρι της Εφορίας δεν καταλαβαίνει από αυτά και θα σας ζητήσει φόρο για έσοδα που δεν έχετε.
 Άρα για να διασφαλίσετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την είσπραξη των ενοικίων που σας χρωστάνε είναι επιτακτική ανάγκη για να τα βγάλετε πέρα και να μην βάλετε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσετε την απαίτηση του κράτους για είσπραξη φόρων από εισοδήματος που δεν υπάρχουν. Προκειμένου να λύσετε αυτό το γόρδιο δεσμό έχετε στα χέρια σας και άλλα όπλα κάποια εκ των οποίων είναι περισσότερα χρονοβόρα (προσφυγή στη δικαιοσύνη) και κάποια άλλα θα μπορούσαν με κάποιο τίμημα (ασφάλιση ακινήτων) να ασφαλίσουν τόσο την απώλεια από μισθώματα ακινήτων όσο και από φέσια σε κοινόχρηστα και λογαριασμούς της ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ. Βέβαια το πρώτο που πρέπει να κάνετε προτού προβεί σε αξιοποίηση της νομοθεσίας, η πρώτη άμυνα, είναι να έρθει σε επικοινωνία με τον ενοικιαστή του προκειμένου να δει τις προθέσεις του. Επίσης μέσω μιας συζήτησης, συνεργασίας και συνεννόησης, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει και μια μορφή “κουρέματος” δεν αποκλείεται ο ιδιοκτήτης να βγει κερδισμένος και να εισπράξει τα χρωστούμενα ενοίκια. Διαδικασίες express για είσπραξη ενοικίων
 Ο Νόμος προβλέπει τρεις τρόπους, μέσω των οποίων δύναται ο ιδιοκτήτης να επιλέξει προκειμένου να επιτύχει την απόδοση του μισθίου και την καταβολή των μισθωμάτων και φυσικά η «Δίκαιη Δίκη». Δίκαιη δίκη Οι ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν κακοπληρωτές ενοικιαστές, μπορούν να προβαίνουν σε εξώσεις ακόμα και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, διαδικασία, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούσε αρκετά χρόνια και πολλά έξοδα.
 Προϋπόθεση αποτελεί η προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ιδιοκτήτη, βάσει των οποίων θα εκδίδεται διαταγή άμεσης απόδοσης του ενοικίου. Για να εκδοθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος, να κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή μέσα σε 15 ημέρες και να κατατεθούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα. Συνολικά, η διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει περί τις 50 ημέρες. Αξίζει να τονιστεί ότι με την ίδια διαταγή ο δύστροπος ενοικιαστής καταδικάζεται και στην πληρωμή όχι μόνο των ενοικίων αλλά και των κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφελείας που τον βαρύνουν.
 Επιπλέον, μέσω καταγγελίας της μίσθωσης από τον ιδιοκτήτη, είτε με εξώδικο, είτε με το δικόγραφο της αγωγής, ο μισθωτής θα έχει δικαίωμα 30 ημερών, ώστε να πληρώσει τα οφειλόμενα. Σε διαφορετική περίπτωση, λύνεται αυτοδικαίως η μίσθωση και προσδιορίζεται δικάσιμος. Η υπόθεση θα συζητείται με μάρτυρες και έπειτα από 3-4 μήνες εκδίδεται απόφαση. Η έκθεση αποβολής που συντάσσει ο δικαστικός επιμελητής δεν χρειάζεται πλέον να κοινοποιηθεί προς τον αποβληθέντα και συνήθως «άφαντο» μισθωτή, αν αυτός δεν έχει γνωστοποιήσει εγγράφως την επόμενη διεύθυνσή του στον εκμισθωτή. Επιπλέον η υποχρέωση του εκμισθωτή που διορίστηκε αναγκαστικά από το δικαστικό επιμελητή ως μεσεγγυούχος των -συνήθως άχρηστων- κινητών πραγμάτων που εγκατέλειψε ο αποβληθείς μισθωτής στο μίσθιο, τώρα πλέον παραγράφεται αυτόματα με την πάροδο 6 μηνών από την ημέρα αποβολής του, και συνεπώς δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί η διαδικασία «πλειστηριασμού τους». Καταγγελία της μίσθωσης Αν ο μισθωτής καθυστερεί το μίσθωμα ολικά ή μερικά, ο εκμισθωτής δικαιούται να καταγγείλει τη μίσθωση.
 Η καταγγελία της μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με εξώδικη δήλωση, όσο και με την αγωγή που ασκείται για την απόδοση του μισθίου με ταυτόχρονο αίτημα καταβολής των καθυστερουμένων μισθωμάτων. Για επιτάχυνση της διαδικασίας επιλέγεται ο δεύτερος τρόπος, δηλαδή της καταγγελίας μέσω της αγωγής. Πλεονεκτήματα της διαδικασίας αυτής είναι το γεγονός ότι ο μισθωτής εάν συμβουλευθεί δικηγόρο αναφορικά με τις υποχρεώσεις του και θελήσει ταυτόχρονα να λειτουργήσει καλόπιστα και ως συνειδητός πολίτης, θα καταβάλει εντός μηνός τα οφειλόμενα μισθώματα προκειμένου να σώσει τη μίσθωση και έτσι θα ικανοποιηθούν και τα αιτήματα του ιδιοκτήτη, ο οποίος και θα εισπράξει τα καθυστερούμενα μισθώματα. Αγωγή για δυστροπία Αν ο μισθωτής καθυστερήσει το μίσθωμα από δυστροπία, ο εκμισθωτής έχει δικαίωμα να ζητήσει να του αποδοθεί το μίσθιο όσο διαρκεί η μίσθωση, και αν δεν την κατάγγειλε.
 Η άσκηση της αγωγής στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ως καταγγελία της σύμβασης. Καταγγελία της μίσθωσης δεν απαιτείται στην περίπτωση αυτή. Έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου Πρόκειται για τη διαδικασία έξωσης που επιλέγεται συνήθως από τους εκμισθωτές λόγω τόσο του σύντομου χρόνου έκδοσης εκτελεστής δικαστικής απόφασης (περίπου δίμηνο), αλλά και λόγω του χαμηλού κόστους της σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Στην αίτηση για διαταγή απόδοσης της χρήσης μισθίου ακινήτου μπορεί να σωρευτεί και αίτημα καταδίκης για χρηματική απαίτηση από οφειλόμενα μισθώματα, κοινόχρηστες δαπάνες, τέλη και λογαριασμούς κοινής ωφελείας, εφόσον το ύψος τους αποδεικνύεται από δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα, ιδίως λογαριασμούς κοινοχρήστων και οργανισμών κοινής ωφέλειας.
 Τι άλλο πρέπει να κάνετε Κάθε ιδιοκτήτης που εκμισθώνει το ακίνητό του, επιθυμεί αυτή η κίνηση να του αποφέρει τη μέγιστη οικονομική απόδοση αποφεύγοντας όμως τα προβλήματα και τα έξοδα. Επειδή όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως θέλουμε αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν στήριξη σε θέματα που ίσως προκύψουν σε σχέση με το ασφαλισμένο εκμισθωμένο ακίνητό.
 Οι καλύψεις που παρέχονται είναι μεταξύ των άλλων: προφύλαξη των συμφερόντων του εκμισθωτή από τη μισθωτική σύμβαση. Επίσης παρέχεται διεκδίκηση ή απόκρουση από ενοχικές συμβάσεις που αφορούν το ακίνητο. Όπως τα συνεργεία επισκευών (π.χ. ελαιοχρωματιστές κ.λ.π.) δεν ολοκληρώνουν τις εργασίες τους ώστε αυτό να δοθεί εκ νέου προς ενοικίαση με αποτέλεσμα την απώλεια ενοικίου από τον ιδιοκτήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου