Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.....ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ. Σαν σημερα ξεκινησε πριν εννεα χρονια η πτηση προς την υψηλοτερη κορυφη της δοξας για την ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-2...Ο κυβος πλεον ερριφθη.....ΔΙΑΒΑΣΤΕ!.....

ΗΤΑΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΣΤΑΔΙΟ  ΝΤΡΑΓΚΑΟ.......
Τους κοίταξε στα μάτια και ούτε ένα λεπτό δεν τους φοβήθηκε. Η Εθνική μας ομάδα, με την καταπληκτική της εμφάνιση και νίκη, απέναντι στην οικοδέσποινα και ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο, Πορτογαλία στον εναρκτήριο αγώνα του EURO 2004, μας έκανε περήφανους. Με ένα γκολ του Καραγκούνη στο 7΄λεπτό και ένα πέναλτι του Μπασινά στο 52΄, που κέρδισε ο Σεϊταρίδης από τον Ρουί Ζόρζ, η Ελλάδα έκανε ονειρικό ξεκίνημα στα τελικά της διοργάνωσης. Ο Ότο Ρεχάγκελ που έστησε την ομάδα με καταπληκτικό τρόπο, υπνώτισε και αιφνιδίασε τους Πορτογάλους πετυχαίνοντας αυτό που μέχρι χθες φάνταζε απραγματοποίητο.
 Η Ελλάδα με γρήγορες αντεπιθέσεις θα μπορούσε να σημειώσει και άλλο γκολ κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, ενώ αμυντικά έπιασε το άριστα. Στο πλευρό της Εθνικής και 3.500 Έλληνες φίλαθλοι, που δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να ενισχύουν τις προσπάθειες των διεθνών. Η Πορτογαλία το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει με τον Κριστιάν Ρονάλντο στις καθυστερήσεις. Σαν παραμύθι... Το ηλεκτρονικό χρονόμετρο του Ντραγκάο σημάδευε το 7ο λεπτό, όταν ο Πάουλο Φερέιρα, έχασε την μπάλα από τον Καραγκούνη που προχώρησε και με σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Ρικάρντο. Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1, στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, ένα όνειρο που κάποιοι είχαν δει, αλλά κανείς δεν τολμούσε να ομολογήσει.
 Κι όμως, η εξέλιξη του αγώνα, τουλάχιστον στο πρώτο του μισό, δικαιολογούσε απόλυτα το προβάδισμα της εθνικής μας. Ο Δέλλας με τον Καψή ήταν απροσπέλαστοι στο κέντρο της άμυνας, ενώ οι Μπασινάς, Καραγκούνης, Ζαγοράκης δημιουργούσαν ένα "εφιαλτικό τείχος" για τον Ρούι Κόστα, τον Μανίσε και τον Φίγκο, τους παίκτες δηλαδή που προσπαθούσαν να "φτιάξουν παιχνίδι" για την Πορτογαλία. Έντεκα παίκτες αλάνθαστοι επί 45 λεπτά, 3.500 Έλληνες φίλαθλοι εκστασιασμένοι στις κερκίδες του "Ντραγκάο", μια χώρα υπερήφανη για την εθνική της ομάδα, που τόσα και τόσα έχει (όχι άδικα) ακούσει στο παρελθόν. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Γιώργος Καραγκούνης άφησε τη θέση του στον Κώστα Κατσουράνη.
 Ο άσος της Ιντερ προερχόταν από τραυματισμό και δεν ήταν σε θέση να "βγάλει" ακόμη ένα 45λεπτο σε τόσο εξοντωτικούς ρυθμούς. Άλλωστε, είχε κάνει τα πάντα πετυχαίνοντας το γκολ που ήταν το 3ο του σε 31 διεθνείς συμμετοχές. Θα περίμενε κανείς ότι οι Πορτογάλοι θα τα δώσουν όλα για την ισοφάριση. Όμως, στην πρώτη αντεπίθεση της εθνικής, στο 51΄, ο Χαριστέας πάσαρε στον Γιούρκα Σεϊταρίδη μέσα στην περιοχή και ο Κριστιάνο Ρονάλντο που ερχόταν με φόρα, τον ανέτρεψε από πίσω. Ο Πιερλουϊτζι Κολίνα δεν χαρίστηκε στους γηπεδούχους. Έδειξε το σημείο του πέναλτι και ο Άγγελος Μπασινάς με άψογη εκτέλεση πέτυχε το 2-0. Η νίκη της Ελλάδας στην πρεμιέρα του EURO 2004 δεν έμοιαζε πλέον με θαύμα, αλλά με απόλυτα εφικτό στόχο που θα αποκτούσε "σάρκα και οστά" μετά από 40 λεπτά.
 Η Πορτογαλία δικαίωσε τη φήμη της μόνο στο τελευταίο 15λεπτο, όταν έκλεισε την εθνική στην περιοχή της και απείλησε κυρίως με μακρινά σουτ, αλλά και με δύο σπουδαίες ευκαιρίες στο 82΄ και το 84΄. Τελικά στο 93΄ ο Κριστιάνο Ρονάλντο μείωσε σε 2-1, όμως η ομάδα του δεν μπόρεσε να κάνει το... δικό της θαύμα και να ισοφαρίσει στην τελευταία επίθεση. Αμέσως μετά ο Κολίνα σφύριξε τρεις φορές και οι παίκτες Οτο Ρεχάγκελ πανηγύρισαν έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο. Οι 3.500 Έλληνες φίλαθλοι τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο και φώναζαν "είναι τρελός ο Γερμανός". Πράγματι, τι να πει κανείς για τον Οτο Ρεχάγκελ, τον προπονητή που ήλθε στην Ελλάδα για να αλλάξει άρδην την εικόνα της εθνικής.
 Μιας ομάδας που μέχρι πριν από δύο-τρία χρόνια είχε γεμίσει με απογοητεύσεις τους φίλους της, που ακόμη και στις μεγάλες στιγμές της φρόντιζε να χύσει την καρδάρα με το γάλα (μουντιάλ 1994). Τώρα, είναι μια ομάδα για την οποία αξίζει όλοι να είμαστε υπερήφανοι. Διαιτητής: Πιερλουϊτζι Κολίνα (Ιταλία) Κίτρινες: Κοστίνια, Παουλέτα, Καραγκούνης, Σεϊταρίδης Οι συνθέσεις: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: 1-Ρικάρντο, 2-Πάουλο Φερέιρα, 4-Ζόρζε Αντράντε, 5-Φερνάντο Κόουτο, 3-Ρούι Ζόρζε, 6-Κοστίνια (66΄ 21-Νούνο Γκόμεζ), 18-Μανίς, 7-Φίγκο, 10-Ρούι Κόστα (46΄ 20-Ντέκο), 9-Παουλέτα, 11-Σιμάο Σαμπρόσα (46΄ 17-Κριστιάνο Ρονάλντο).
 ΕΛΛΑΔΑ: 1-Νικοπολίδης, 14-Φύσσας, 5-Δέλλας, 19-Καψής, 2-Σεϊταρίδης, 20-Καραγκούνης (46΄ 21-Κατσουράνης), 6-Μπασινάς, 7-Ζαγοράκης, 8-Γιαννακόπουλος (68΄ 11-Νικολαϊδης), 9-Χαριστέας (75΄ 23-Λάκης), 15-Βρύζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου