Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΕΛΛΑΔΑ. Πασχαλινό τραπέζι: νόστιμες συνταγές για το Πάσχα...

Το Πάσχα θεωρείται η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού. Προηγείται μακρά και αυστηρή νηστεία των 48 ημερών και η Εβδομάδα των Παθών όπου η Εκκλησία με πένθιμες τελετές επαναφέρει στη μνήμη των πιστών τις ταπεινώσεις και τα μαρτύρια που υπέστη ο Χριστός πριν το σταυρικό θάνατό του. Τις ημέρες του Πάσχα οι περισσότεροι βρίσκονται στην εξοχή με τις ανοιξιάτικες μυρωδιές για να γιορτάσουν οικογενειακά την Ανάσταση του Χριστού. Αφού έχουμε προετοιμαστεί από τις αρχές της εβδομάδας με το φτιάξιμο των πασχαλινών κουλουριών και την Μ. Πέμπτη με το βάψιμο των αυγών πρέπει να κάνουμε και ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. Εκτός όμως από το αρνί στη σούβλα, το κοκορέτσι και το ζυμωτό πασχαλινό ψωμί μπορούμε να συνοδεύσουμε το πασχαλινό μας τραπέζι και με άλλα φαγητά όπως: Διαβάστε τις νόστιμες συνταγές για το Πάσχα:
 Αρνί φρικασέ Υλικά για τη συνταγή: 1 κιλό αρνί μπούτι ή σπάλα 1 λεμόνι (χυμό) 2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη 1 κουτ. σουπ. Κοφτή αλεύρι Μαϊντανό, φύλλο δάφνης 3 κροκάδια αυγών 1 λεμόνι Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση συνταγής: Κόβετε το κρέας σε μερίδες, το βάζετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το σκεπάζετε με το νερό. Μόλις πάρει βράση, το στραγγίζετε.
 Το βάζετε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και το βούτυρο. Το σοτάρετε ωσότου μαραθεί το κρεμμύδι και προσθέτετε το αλεύρι. Κατόπιν ρίχνετε ζεστό νερό αρκετό, ώστε να σκεπαστεί, λίγο μαϊντανό, φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
 Αφήνετε να σιγοβράσει για 1 ώρα. Όταν γίνει, «δένετε» το ζουμί του με τα κροκάδια των αυγών ως εξής: χτυπάτε σε ένα βαθύ πιάτο τα κροκάδια των αυγών με 2 κουτ. σουπ. νερό. Ρίχνετε μερικές κουταλιές από το ζουμί του φαγητού, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ρίχνετε το αυγολέμονο στο φαγητό, ενώ το ανακατεύετε συνεχώς σε σιγανή φωτιά χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση. Σαλάτα Υλικά: 1 μαρούλι κόκκινο 1 μαρούλι κατσαρό Καλαμπόκι Κόκκινα φασόλια Κρουτόν Τοματίνι cherry Κοτόπουλο ψητό ψιλοκομμένο Κεφαλοτύρι σε πολύ λεπτές φέτες Μουστάρδα, μαγιονέζα, λεμόνι, λάδι Εκτέλεση συνταγής:
 Πλένουμε πολύ καλά τα μαρούλια, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το κρουτόν, το καλαμπόκι, τα φασόλια, το κοτόπουλο και το κεφαλοτύρι. Γύρο γύρο στην πιατέλα βάζουμε τα τοματίνια όπως μας αρέσει καλύτερα για να γίνει πιο εντυπωσιακή η σαλάτα. Τέλος από πάνω ρίχνουμε την σως που έχουμε φτιάξει με τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, λίγο λεμόνι και ελάχιστο λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου