Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Ταραξάκο το φαρμακευτικό. ΤΟ «ραδίκι»! απο τον βοτανολογο Νιωτη.

Ένα πολύτιμο άγριο φαγώσιμο χόρτο παρουσιάζουμε στη λάσπη: το περίφημο Ταραξάκο. Πολύ γνωστό πολυετές ποώδες φυτό χωρίς στέλεχος, δηλ. όλα τα φύλλα του βγαίνουν παράρριζα (κατ’ ευθείαν από τη ρίζα του). Γι’ αυτό και όταν το συλλέγουμε, το μαχαίρι μπαίνει λίγο πιο βαθιά στο έδαφος(tip, από τα sos της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς της λάσπης), αλλιώς θα μας μείνουν όλα τα φύλλα στο χέρι, εν αντιθέσει με την πρακτική που κάνουμε στα άλλα είδη ραδικιού , όπου για προστασία της χλωρίδας τα κόβουμε ψηλά στη ρίζα, ώστε μετά να πετάξει ξανά. Το είπαμε αναλυτικά στο ποστ: Μάζεμα άγριων φαγώσιμων χόρτων (tips) Είναι χειμερινό φυτό, αρχίζουμε να το βλέπουμε από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.
t11 Πολλαπλασιάζεται και αγενώς (από τα ριζώματα του) αλλά και εγγενώς με σπόρους που ωριμάζουν ταχύτατα και μεταφέρονται με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις. Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε άνθη και νωρίτερα ή και το φθινόπωρο (όπως καλή ώρα βρήκα εγώ, πριν λίγες μέρες) . Τα κίτρινα άνθη του ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το βράδυ. Μπορεί να παράξει άνθη χωρίς γονιμοποίηση.
 Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, βόρεια Αμερική και την βόρεια Ασία, γενικά στο βόρειο ημισφαίριο, αν και πλέον έχει αποικήσει παντού σχεδόν στον κόσμο. Έχει παρά πολλές ποικιλίες που δυσκολεύουν την ταξινόμηση τους αλλά όλες έχουν τις ίδιες ιδιότητες (στην Ελλάδα έχουμε περίπου 7). Έχει πολύ χαρακτηριστικά οδοντωτά φύλλα (εξ’ ου και το όνομα του στην Αγγλία: «δόντι του λέοντα») ή με λοβούς, και στο κέντρο αναπτύσσει, περισσότερα από ένα, ανθικά στελέχη τα οποία σχηματίζουν ένα κεφάλιο με ζωηρό κίτρινο χρώμα.

3 σχόλια:

  1. ΤΑΡΑΞΑΚΟ (DANDELION) - SENSITIES Βοτανοθεραπεια.

    Το Ταραξακο ή πικραλίδα ή ραδίκι του βουνού ή αγριοράδικο (Taraxacum officinale) είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό της οικογένειας Asteraceae. Πρόκειται για ένα φυτό που φτάνει σε ύψος τα 70εκ., το οποίο το συναντάμε σε εύκρατες περιοχές σε ολόκληρο το κόσμο και μοιάζει πάρα πολύ με το γνωστό σε όλους μας ραδίκι. Το Ταραξακο χρειάζεται υγρασία για την ανάπτυξη του και για αυτό το λόγο το βρίσκουμε συνήθως σε λιβάδια, στις άκρες των δρόμων, στη σκιά βράχων κ.ο.κ. Τα φρέσκα φύλλα του φυτού καταναλώνονται ως σαλάτα και είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C ενώ η περιεκτικότητα τους σε σίδηρο είναι υψηλότερη από εκείνη που έχει το σπανάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Καλλιμαχε ! ωραιο το ταραξακο εχω κανη καλα πολλους ανθρωπους που εχουν χοληστερινη Σακχαρο, εγω πεινω καθε πρωι 1,2 ποτηρια ταραξακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλλιμερα παιδια καλη εβδομαδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή