Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. «Stop στη νεφρική βλάβη» απο τον βοτανολογο Νιωτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν πρόβλημα Οξείας Νεφρικής Βλάβης, η οποία αν και αναστρέψιμη είναι δυνατόν να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην αιμοκάθαρση, ενώ συνοδεύεται από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Τα παραπάνω τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Πλουμής Πασαδάκης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία από το 2006 εορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, φέτος 14/3/2013. «Δυστυχώς, συμπλήρωσε ο κ Πασαδάκης, το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο θέμα της Οξείας Νεφρικής Βλάβης.
 Δηλαδή οι πολίτες αγνοούν την επικινδυνότητα της νεφρικής προσβολής, η οποία θα πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμη με τρόπο παρόμοιο με αυτό της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου». Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Οξείας Νεφρικής Βλάβης, στην καθυστερημένη διάγνωση, στην κακή διαχείριση και στην παρατεταμένη νοσηλεία.
 Η κατάσταση αυτή κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ από την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους νοσηλείας αλλά και του κόστους αιμοκάθαρσης. Ενημερωτική καμπάνια Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια Νεφρολογική Κοινότητα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, για την Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ).
 Επίσης κρίνεται αναγκαία μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, ώστε η νεφρική προσβολή να γίνει αναγνωρίσιμη, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. «Στο πλαίσιο αυτό και φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, με την καθοδήγηση της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας, μέσα από διάφορες δράσεις θα επιδιώξει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας της Οξείας Νεφρικής Βλάβης» κατέληξε ο κ Πασαδάκης. Βασικό σύνθημα της φετινής καμπάνιας για την 14 Μαρτίου, είναι «ΥΓΙΕΙΣ ΝΕΦΡΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ, STOP ΣΤΗ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ».

4 σχόλια:

  1. Ν Ε Φ Ρ Ο Ι

    Οι δυο νεφροί, βρίσκονται στα πλάγια της σπονδυλικής στήλης, στο ύψος της Οσφυϊκής μοίρας , και πίσω από το περιτόναιο ( οπισθοπεριτοναϊκός χώρος ). Ο δεξιός νεφρός, βρίσκεται κατά 1,5 εκ. χαμηλότερα από τον αριστερό. Κάθε νεφρός εμφανίζει δυο επιφάνειες (πρόσθια και οπίσθια), δυο χείλη (έσω και έξω) και δυο πόλους (άνω και κάτω) και έχει σχήμα φασολιού.
    Η πρόσθια επιφάνεια καλύπτεται από το περιτόναιο, η οπίσθια βρίσκεται επί του οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος και ο άνω πόλος καλύπτεται από το σύστοιχο επινεφρίδιο.
    Στο μέσο του έσω χείλους υπάρχει μια εντομή, που ονομάζεται πύλη του νεφρού . Από την πύλη του νεφρού, εισέρχονται η νεφρική αρτηρία και τα νεύρα, και εξέρχονται η νεφρική φλέβα και η νεφρική πύελος.
    Η πύλη του νεφρού, οδηγεί σε μια κοιλότητα την νεφρική κοιλία. Το βάρος των νεφρών, είναι περίπου 250-350 γραμμάρια ενώ οι διαστάσεις τους περίπου 12 Χ 5 Χ 3εκ.
    Ο νεφρός περιβάλλεται από διάφορα περιβλήματα , τα οποία , από έξω προς τα μέσα είναι τα εξής: 1.το περιτόναιο 2.η νεφρική περιτονία 3.λιπώδης κάψα 4.ινώδης χιτώνας.
    Υφή των νεφρών : σε διατομή ο νεφρός , παρουσιάζει δυο μοίρες , τη φλοιώδη και τη μυελώδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα δεν έχει κάτι για να το προλάβουμε;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα νεφρά παίζουν τον ρόλο του φίλτρου για το κυκλοφοριακό σύστημα και είναι υπεύθυνα για την σωστή απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα μας.

    Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες βοτάνων για τα νεφρά τα οποία βοηθούν στην σωστή λειτουργία τους ή στην αντιμετώπιση πιθανόν φλεγμονών.

    Τα διουρητικά βότανα για νεφρά βοηθούν με το να προλαμβάνουν την δημιουργία πέτρα (λίθων) και είναι τα εξής :

    μουστάκια καλαμποκιού, τσουκνίδα, μαντζουράνα,δυόσμο και αγκινάρα.

    Αυτά τα βότανα τα κάνουμε αφέψημα και πίνουμε 1-2 ποτήρια την ημέρα και μας βοηθούν στην αντιμετώπιση και πρόληψη της καλής ηπατικής λειτουργίας.

    Σχετικά με Βότανα για τα νεφρά
    •Βότανα για κατακράτηση υγρών
    Η κατακράτηση υγρών αποτελεί συνήθη ύποπτο στις ενοχλήσεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Συμβαίνει στις περισσότερες από εμάς κάποιες στιγμές όπως σε συγκεκριμένες ημέρες τις περιόδου αλλά και σε άλλες καταστάσεις όπως πριν την κλιμακτήριο. Η κατακράτηση αυτή προκαλεί ένα πρήξιμο στο σώμα το οποίο είναι ορατό και μας χαλάει την διάθεση.

    Για να διορθώσουμε την κατάσταση μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας με τα παρακάτω βότανα, χρησιμοποιώντας τα στην μαγειρική μας αλλά και ως αφεψήματα.

    Λεμονόχορτο:
    Ένα πανίσχυρο φυσικό αντιβακτηριδιακό βότανο, του οποίου τα φύλλα είναι διουρητικά. Κάντε το αφέψημα.

    Μάραθος: Πολύ καλό διουρητικό, καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες από το σώμα, δρα κατά της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης υγρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή