Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Τρώμε περισσότερο αλάτι από όσο πρέπει...Γραφει ο βοτανολογος Νιωτης.

Οι περισσότεροι ενήλικοι σε ολόκληρο τον κόσμο καταναλώνουν καθημερινά σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα νατρίου (βασικού συστατικού του αλατιού σε σχέση με τη συνιστώμενη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
 Η μελέτη κρούει τον κώδωνα κινδύνου ότι η υπερβολική κατανάλωση σχετίζεται με 2,3 εκατ. θανάτους από εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις το 2010, δηλαδή το 15% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως λόγω καρδιαγγειακών αιτιών. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου διεθνώς και η υπερβολική κατανάλωση νατρίου (αλατιού) αυξάνει την πίεση του αίματος, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Από τους θανάτους, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, περίπου το ένα εκατομμύριο (ποσοστό σχεδόν 40%) αφορά ανθρώπους κάτω των 69 ετών. Το 60% των θανάτων αφορά άνδρες και το 40% γυναίκες. Το 42% των θανάτων προήλθε από έμφραγμα και το 41% από εγκεφαλικό. Το 84% των θανάτων συνέβησαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
 Η μελέτη είναι η πρώτη που δίνει αναλυτικές πληροφορίες για την κατανάλωση νατρίου (αλατιού) ανά χώρα, ηλικία και φύλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η βασική διαπίστωση είναι ότι τα τρία τέταρτα (ποσοστό 75%) του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνουν περίπου τη διπλάσια ποσότητα από αυτή που συνίσταται, ενώ για τους ενήλικους ειδικά το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.
 Η μέση παγκόσμια κατανάλωση νατρίου από διάφορες διατροφικές πηγές (έτοιμα φαγητά, προσθήκη αλατιού στο φαγητό κ.α.) αγγίζει τα 4.000 χιλιοστόγραμμα, δηλαδή τα 4 γραμμάρια, την ημέρα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τον περιορισμό του νατρίου το πολύ στα 2 γραμμάρια την ημέρα και ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος στο 1,5 γραμμάριο. Μεταξύ των ανδρών και των γυναικών εξίσου, η μέση κατανάλωση νατρίου ξεπερνά τα υγιεινά επίπεδα (των 2 γραμμαρίων την ημέρα) σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, συγκεκριμένα σε 181 χώρες που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το Καζακστάν έχει την μεγαλύτερη μέση ημερήσια κατανάλωση (6 γραμμάρια) και ακολουθούν ο Μαυρίκιος και το Ουζμπεκιστάν με λίγο κάτω από 6 γραμμάρια.
 Η Κένυα και το Μαλάουι έχουν την χαμηλότερη κατανάλωση (περίπου 2 γραμμάρια τη μέρα), ενώ στις ΗΠΑ είναι 3,6. Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου υπήρξαν το 2010 στην Ουκρανία (2.109 ανά εκατομμύριο ενηλίκων κατοίκων), στην Ρωσία (1.803) και στην Αίγυπτο (836), ενώ οι λιγότεροι στο Κατάρ (73), στην Κένυα (78) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (134). Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 429 θάνατοι ανά εκατομμύριο.

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα χρόνια πολλά καλή Λευτεριά τότε τα κατάφεραν σήμερα;; δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε;

    Η αναγκαία ποσότητα αλατιού, αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,3 γραμμαρίων, ανάλογα βέβαια την ηλικία και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς (π.χ. διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ά.). Σε ιδανικές περιπτώσεις, 5 με 6 γραμμάρια αλατιού είναι αρκετά.

    Βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού

    Οτιδήποτε καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες έχει κακές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, αυξάνει την ποσότητα του νατρίου στο σώμα και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

    Παρά το γεγονός ότι το αλάτι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προβλημάτων, όπως η ασθένεια ή δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, συνδέεται επίσης με καταστάσεις όπως η δίψα, η αναιμία, ψευδή πείνα και μερικές σοβαρές ασθένειες όπως αυτά που δίνονται παρακάτω.

    Τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι τα εξής:

    1. Υπέρταση: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί υπέρταση, η οποία με την σειρά της είναι υπεύθυνη για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Αν και οι επιδράσεις του αλατιού διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι γενικές παρενέργειες του αλατιού έχουν εξακριβωθεί από έρευνες σε 52 διαφορετικά εργαστήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή