Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΧΡΗΜΑ. Οι «παγίδες» του σούπερ μάρκετ!.....

super marketΔεν είναι μόνο οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κάνουν απολύσεις για να επιβιώσουν. Οι προμήθειες δεν φτάνουν (ή δεν σου κάνουν), τα ράφια είναι γεμάτα με μη άμεσα αναλώσιμα και γενικά πρέπει να κάνεις αγορές. Η μεγάλη πορεία για το σούπερ μάρκετ μόλις έχει ξεκινήσει. Αν δεν έχει κάνει ποτέ αγορές για το σπίτι η διαδικασία είναι τόσο πολύπλοκη όσο να μπορέσεις να λύσεις τα οικονομικά της χώρας. Πριν καν ξεκινήσεις όμως πρέπει να κάνεις μία λίστα τι θες, τι χρειάζεσαι πραγματικά.
 Πόσο κρέας, κοτόπουλο, ρύζι, μακαρόνια φρούτα και λαχανικά χρειάζεσαι. Μην ξεχνάς ότι θα αγοράσεις τρόφιμα για ένα άτομο για συγκεκριμένες μέρες. Δεν θα κάνεις προμήθειες για ένα μήνα. Και καλά τα τυποποιημένα τρόφιμα (όσπρια, μακαρόνια κλπ αλλά και οι κονσέρβες εφόσον δεν ανοιχτούν) έχουν μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα νωπά. Από αυτά πόσα θα πάρεις, πόσα θα καταναλώσεις και πόσα τελικά θα υποχρεωθείς να τα πετάξεις; Είναι και οι εποχές δύσκολες και δεν περισσεύουν τα λεφτά.
 Από την άλλη δεν είναι λύση και η κατανάλωση των πάντων πριν λήξουν. Γιατί με αυτό το τρόπο αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια, καταλήγουν πεταμένα στο στομάχι σου. Και φυσικά τα κιλά θα αυξηθούν. Αφού κάνεις ένα πρόχειρο προγραμματισμό τι φαγητά θα μαγειρέψεις μέσα στην εβδομάδα ή σε ένα διάστημα 10 -15 ημερών μπορείς εύκολα να ετοιμάσεις ένα μικρό κατάλογο με τα ψώνια και αφού φτάσεις στο προορισμό σου έχεις δύο επιλογές: να την αγνοήσεις ή να προσπαθήσεις να την τηρήσεις.
 Γιατί όσο σχολαστικός και να θες να γίνεις, η επιθυμία να δοκιμάσεις νέες γεύσεις ή να απολαύσεις κάτι χωρίς το σχόλιο των άλλων υπάρχει και είναι εκεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραμείνεις προσηλωμένος στη λίστα αγορών σου από σούπερ μάρκετ. Ένας είναι να κάνεις τις αγορές με σκυμμένο κεφάλι και σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση. Ο άλλος είναι να επαναλαμβάνεις διαρκώς προσπαθώντας να πείσεις τον εαυτό σου το «δεν θα σε πάρω, δεν θα σε πάρω, δεν θα σε πάρω» το οποίο σίγουρα θα τρομάξει τους γύρω σου και θα τους κάνει να σε κοιτάζουν περίεργα. Σίγουρα πιο ρεαλιστικά είναι τα παρακάτω Μην πας στο κατάστημα με άδειο στομάχι. Τεράστιο σφάλμα! Περισσότερο θα ακούς την πείνα σου παρά θα διαβάζεις τη λίστα σου.
 Με το στομάχι άδειο να γουργουρίζει το πιθανότερο είναι να καταλήγεις να αγοράσεις τρόφιμα και φαγητά για να χορτάσεις εκείνη την ώρα, παρά για να μαγειρέψεις το φαγητό της επόμενης μέρας. Μην κινηθείς κοντά σε ράφια ή σημεία όπου υπάρχουν αυτά που θέλεις αποφύγεις. Είναι και αυτό ένας τρόπος να μην μπεις στον άμεσο πειρασμό.
 Ανθρώπινες οι αδυναμίες αλλά και οι επιθυμίες. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της αντικατάστασης τροφίμων στη λίστα. Αντί να αγοράσεις το Α να αγοράζεις τελικά το Β κάνοντας στο μυαλό «αναθεωρήσεις» του εβδομαδιαίου προγράμματος φαγητού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα φαγητά είναι και τα ίδια γιατί άλλο το ρύζι με τα ανάμικτα λαχανικά και άλλο η καρμπονάρα. Καλές οι προσφορές αλλά θέλουν και προσοχή.
 Είναι δεδομένο ότι οι πιο πολλοί πλέον αγοράζουν με βάση το κόστος των τροφίμων αλλά και τις προσφορές που κάνουν τα καταστήματα, προωθώντας τα εμπορεύματά τους. Μερικές φορές όμως αυτές οι προσφορές κρύβουν παγίδες όπως την παράλληλη προσφορά ενός άλλου μη απαραίτητου σε εσάς προϊόντος ή την μεγαλύτερη συσκευασία από αυτή που πραγματικά χρειάζεστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου