Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Γευστικές τροφές που χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος μας ΝΙΩΤΗΣ...

Καταναλώστε περισσότερα φρούτα
 Μπισκότα, τσιπς και άλλα τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά έχουν ωραία γεύση.
 Ωστόσο έχουν μικρή θρεπτική αξία και συγκεντρώνουν πολλές θερμίδες σε μικρό κομμάτι-έτσι είναι πυκνά σε ενέργεια. Μπορείτε να βοηθήσετε την οικογένεια να καταναλώσει περισσότερο χωρίς να φορτωθείτε θερμίδες.
 Επιλέξτε τροφές χαμηλής πυκνότητας. Αυτές, όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και άλλα φρούτα έχουν λιγότερες θερμίδες ανά μεγαλύτερο κομμάτι και βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού για περισσότερο χρόνο. Διασκεδάστε με φρούτα και λαχανικά
 Η δημιουργικότητα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ενδιαφερθούν περισσότερο για τροφές με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα. Κόψτε φρούτα και λαχανικά σε αστεία σχήματα-όπως λουλούδια από καρότο ή αστέρια από πεπόνι. Χρησιμοποιείστε λαχανιά ή φρούτα για να δημιουργήσετε ένα αστείο πρόσωπο σε ανοιχτό σάντουιτς ή ένα μπολ δημητριακά.
 Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε νερό Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν περισσότερο νερό και ίνες σε σχέση με τις κατεργασμένες τροφές, οδηγώντας σας σε αίσθηση κορεσμού. Για παράδειγμα, μια ολόκληρη ζουμερή ντομάτα έχει τις ίδιες θερμίδες με 5 μπαστούνια μπισκότα pretzel. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε ξηρές τροφές με τροφές πλούσιες σε νερό για να αισθάνεστε χορτάτοι. Δοκιμάστε φασόλια, αρακά και φακές Τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές είναι γεμάτα ισχυρές θρεπτικές ουσίες και ενέργεια.
 Έχουν παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης με το κρέας άλλα λιγότερο λίπος. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί επίσης να προκαλέσει την αίσθηση κορεσμού και να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Προσπαθήστε να την προσθέσετε σε σούπες φτιάχνοντας σαλάτα με παγωμένα φασόλια ή αντικαταστήστε το κρέας σε κύριο πιάτο.
Γευστικές τροφές που χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν  Επιλέξτε το πρωί δημητριακά ολικής αλέσεως Η βιασύνη να φύγετε από το σπίτι μπορεί να κάνει ορισμένες φορές ακόμα και τους πιο φιλικούς στην υγιεινή διατροφή γονείς να χάσουν την εστίαση στο πολύ σημαντικό υγιεινό πρωινό, Έτσι πάρτε μαζί το πρωινό στο δρόμο. Πάρε δημητριακά για να φάνε τα παιδιά στο αυτοκίνητο.
Επιλέξτε ολική άλεση αντί για ζάχαρη για καλύτερο έλεγχο βάρους. Αρπάξτε μια μπάρα πρωτεΐνης ή δημητριακά υψηλά σε ίνες για να καταναλώσετε στη δουλειά. Οι ίνες και οι πρωτεΐνες σάς κρατούν χορτάτους περισσότερη ώρα.

16 σχόλια:

  1. Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι και γενικά φρούτα και λαχανικά, αντί για τρόφιμα που τους έχει αφαιρεθεί το νερό. Με τον τρόπο αυτό, καταναλώνοντας δηλαδή τέτοια τρόφιμα, αποκτάτε το αίσθημα του κορεσμού και λαμβάνετε ταυτόχρονα λιγότερες θερμίδες απ’ το να καταναλώνατε π.χ. κριτσίνια.

    Καταναλώστε όσπρια όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια κ.λπ. Η ομάδα αυτή τροφίμων είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προκαλώντας την αίσθηση του κορεσμού, καθώς επίσης και παρόμοια ποσότητα πρωτεϊνών, όπως και το κρέας, με τη μόνη διαφορά ότι είναι φτωχά σε λίπος.

    Για πρωινό προτιμήστε τρόφιμα και δημητριακά ολικής άλεσης σε συνδυασμό με πρωτεΐνη. Ο συνδυασμός αυτός διατηρεί το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Αναβαθμίστε τα γεύματα σας: Δεν χρειάζεται να καταναλώνετε απλά ένα μπολ με μπρόκολο ή κουνουπίδι. Τολμήστε διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών στη σαλάτα. Δημιουργήστε ένα πολύχρωμο και συνάμα ελκυστικό πιάτο γεμάτο με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, νερό και φυτικές ίνες. Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια σαλάτα.

    Αγαπήστε τις σούπες: Ένας άλλος τρόπος δημιουργίας κορεσμού είναι η κατανάλωση σούπας φυσικής, όχι με την προσθήκη πρόσθετων λιπαρών υλών όπως κρέμα, τυρί κτλ, πριν από το γεύμα.

    Με τον τρόπο αυτό χορταίνουμε, ενυδατωνόμαστε αλλά λαμβάνουμε ταυτόχρονα και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

    Καταναλώστε άπαχη πρωτεΐνη: Άπαχα ψάρια, κοτόπουλο, κρέας άπαχο, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.

    Πίνετε νερό: Παρέχει πλήρη ενυδάτωση και συνάμα κόβει και την όρεξη πριν από το γεύμα. Μάθετε σε όλη την οικογένεια να εντάξει στη διατροφή της τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά.

    Μαγειρεύοντας όλοι μαζί, παίζοντας παιχνίδια με κύριο πρωταγωνιστή τα φρούτα και τα λαχανικά, τα παιδιά είναι σε θέση να αντιληφθούν τη σημασία αυτών των τροφών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα καλη εβδομαδα παιδια !! καλη χρονια χρονια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα Δασκαλε και να μην ξεχνας να γραφεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα Γιωργο καλη εβδομαδα!! θα σε παρω τηλ το μεσημερι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αγάπη απονέμεται πάντα σαν δώρο, ελεύθερα, πρόθυμα, απροσδόκητα. Προσφέρεται ακόμα και όταν οι άλλοι δεν την αναγνωρίζουν και δεν την εκτιμούν. Δεν αγαπάμε για να μας αγαπήσουν, αγαπάμε γιατί έτσι νιώθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι άνδρες που δεν μπορούν να συγχωρέσουν τα μικρά ελαττώματά των γυναικών, ποτέ δε θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν τις μεγάλες αρετές τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Δάσκαλε , Γιώργο καλημέρα σε όλους, καλή χρονιά με υγεία πάνω απο όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οταν ; ξερουμε τι τρωμε και ποτε πρεπει να τρωμε, δεν θα εχουμε προβληματα υγειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα Φιλοι μου να ιστε ολοι παντα καλα και να εχεται υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό βράδυ φίλοι μου να προσέχετε την υγειά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή