Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν δεν επιτυγχάνει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικών μέτρων. Οι μελέτες για τη διατροφή περιστρέφονται ολοένα και περισσότερο γύρω από θέματα αναπαραγωγής και υπογονιμότητας του ανθρώπου, δεδομένου ότι οι δυσκολίες που συναντούν τα σύγχρονα ζευγάρια στην αναπαραγωγή έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Τα αίτια είναι πολλά, και ένα από τα κυριότερα είναι η ποιότητα σπέρματος.
Ευθύνες έχουν δοθεί στο δυτικό τρόπο ζωής που εκτός από την κακή διατροφή περιλαμβάνει και πολύ άγχος. Μια από αυτές τις μελέτες έδειξε ότι τα πολλά γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά μπορεί να βλάψουν τη σύνθεση του σπέρματος. Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, όπου εξετάσθηκε σε 200 άντρες η σχέση ανάμεσα στη πρόσληψη γαλακτοκομικών και την ποιότητα του σπέρματος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά είχαν πιο φτωχή ποιότητα σπέρματος από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά την ημέρα. Μία μερίδα γαλακτοκομικών αντιστοιχεί σε 30 γρ τυρί ή 1 κ.γλ κρέμα γάλακτος ή 1 ποτήρι πλήρες σε λιπαρά γάλα. Οι άνδρες που καταναλώνουν 1.3 με 7.5 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα παρουσιάζουν χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα, από αυτούς με χαμηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών.
Ωστόσο, πριν ενοχοποιήσουμε τα γαλακτοκομικά χρειάζονται κι άλλες μελέτες προκειμένου να πιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας. Σε μια άλλη μελέτη, εξετάστηκε η σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη υδατανθαράκων και την ποιότητα του σπέρματος σε 200 υγιείς άντρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υδατάνθρακες δεν επηρεάζουν την ποιότητα αλλά την ποσότητα του σπέρματος.
Όσο περισσότεροι υδατάνθρακες καταναλώνονταν, τόσο μειωνόταν η συνολική ποσότητα του σπέρματος. Μια άλλη κατηγορία ερευνών σε σχέση με την υπογονιμότητα επικεντρώνεται στη διατροφή των γυναικών που έχουν αποτύχει σε προσπάθειες τεχνητές γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει την πιθανότητα να πετύχει η προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σίγουρα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να πιστοποιηθούν τα παραπάνω αποτελέσματα, αλλά και για να βρεθεί σχέση αιτίας αποτελέσματος, δηλαδή με ποιον μηχανισμό και πιο συγκεκριμένα ποιο συστατικό που βρίσκεται π.χ. στο γάλα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και με ποιον τρόπο.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής χωρίς άγχος και με υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και απλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες έχει πολλαπλά γνωστά οφέλη και πρέπει να τηρείται για πολλούς λόγους- ένας από αυτούς είναι και η αύξηση της γονιμότητας.
Ευθύνες έχουν δοθεί στο δυτικό τρόπο ζωής που εκτός από την κακή διατροφή περιλαμβάνει και πολύ άγχος. Μια από αυτές τις μελέτες έδειξε ότι τα πολλά γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά μπορεί να βλάψουν τη σύνθεση του σπέρματος. Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, όπου εξετάσθηκε σε 200 άντρες η σχέση ανάμεσα στη πρόσληψη γαλακτοκομικών και την ποιότητα του σπέρματος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά είχαν πιο φτωχή ποιότητα σπέρματος από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά την ημέρα. Μία μερίδα γαλακτοκομικών αντιστοιχεί σε 30 γρ τυρί ή 1 κ.γλ κρέμα γάλακτος ή 1 ποτήρι πλήρες σε λιπαρά γάλα. Οι άνδρες που καταναλώνουν 1.3 με 7.5 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα παρουσιάζουν χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα, από αυτούς με χαμηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών.
Ωστόσο, πριν ενοχοποιήσουμε τα γαλακτοκομικά χρειάζονται κι άλλες μελέτες προκειμένου να πιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας. Σε μια άλλη μελέτη, εξετάστηκε η σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη υδατανθαράκων και την ποιότητα του σπέρματος σε 200 υγιείς άντρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υδατάνθρακες δεν επηρεάζουν την ποιότητα αλλά την ποσότητα του σπέρματος.
Όσο περισσότεροι υδατάνθρακες καταναλώνονταν, τόσο μειωνόταν η συνολική ποσότητα του σπέρματος. Μια άλλη κατηγορία ερευνών σε σχέση με την υπογονιμότητα επικεντρώνεται στη διατροφή των γυναικών που έχουν αποτύχει σε προσπάθειες τεχνητές γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει την πιθανότητα να πετύχει η προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σίγουρα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να πιστοποιηθούν τα παραπάνω αποτελέσματα, αλλά και για να βρεθεί σχέση αιτίας αποτελέσματος, δηλαδή με ποιον μηχανισμό και πιο συγκεκριμένα ποιο συστατικό που βρίσκεται π.χ. στο γάλα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και με ποιον τρόπο.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής χωρίς άγχος και με υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και απλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες έχει πολλαπλά γνωστά οφέλη και πρέπει να τηρείται για πολλούς λόγους- ένας από αυτούς είναι και η αύξηση της γονιμότητας.
Το γάλα στο εδώλιο του κατηγορουμένου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η πρώτη τροφή που μπαίνει στον οργανισμό και θεωρείται θεμελιώδης λίθος για την ανάπτυξη και την υγεία του. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι έρευνες που δείχνουν ότι το γάλα ίσως τελικά να μην κάνει και τόσο καλό. Οι επιστήμονες έχουν διχαστεί και μέχρι να βγάλουν τα κρίσιμα συμπεράσματα, το γάλα θα βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου!
Για πολλά χρόνια, οι γιατροί υποστήριζαν ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούσαν τη βασική πηγή πρόσληψης ασβεστίου, που θεωρείται ακόμα καθοριστικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών. Οι πιο πρόσφατες έρευνες όμως έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην υγεία των οστών και την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Η απόδειξη; Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών στον κόσμο αλλά και τα περισσότερα περιστατικά οστεοπόρωσης και καταγμάτων.
Προβληματισμοί …
Την ίδια στιγμή, έρευνες δείχνουν ότι η χορτοφαγία δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον σκελετό σε σχέση με την παραδοσιακή διατροφή παρά τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων. Άλλωστε υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο. Χαρακτηριστικά, τα 250 γραμμάρια μπρόκολου και αγκινάρας παρέχουν 220-240 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, ενώ τα 250 γραμμάρια λάχανου και σπανακιού εφοδιάζουν τον οργανισμό με 170-190 χιλιοστόγραμμα. Μετά τα λαχανικά, πλούσιοι σε ασβέστιο αποδεικνύονται οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα) και από τα φρούτα τα πορτοκάλια (τα 200 γραμμάρια περιέχουν 100 χιλιοστόγραμμα). Πέρα όμως το ασβέστιο, είναι γνωστό πλέον σήμερα ότι για να προλάβει κανείς την οστεοπόρωση, θα πρέπει να γυμνάζεται συστηματικά, να μην καπνίζει και να μην καταναλώνει πολύ αλκοόλ.
Από την άλλη μεριά, πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν το γάλα ότι αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, επιδεινώνει το έλκος και τη γαστρίτιδα, ενώ μπορεί να εντείνει και τον κίνδυνο καρκίνου. Ήδη έχει διαπιστωθεί επιστημονικά η σχέση του γάλακτος και των παραγώγων του με τον καρκίνο του εντέρου εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η υποψία ότι η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται και με τον καρκίνο των ωοθηκών, καθώς και ότι μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο ευνοεί τον καρκίνο του προστάτη. Πιο αμφισβητούμενος όμως είναι ο ρόλος του γάλακτος σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού, αφού οι μελέτες έχουν φέρει ανακόλουθα αποτελέσματα.
Καλημερα παιδια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή