Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΧΡΗΜΑ. Συγχώνευση Εθνικής – Eurobank: ποιες οι συνέπειες

ethniki eurobankΤον Ιανουάριο του 2013 θα γίνει η δημόσια πρόταση και θα ξεκινήσει η νομική συγχώνευση του νέου τραπεζικού σχήματος ΕΤΕ-Eurobank που θα είναι ένα από τα 30 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά τραπεζικά σχήματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής κ. Α. Τουρκολιά, κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στην οποία ζητήθηκε και δόθηκε η έγκριση για την απορρόφηση της Eurobank από την ΕΤΕ.
 Εδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2013 εκτιμάται ότι θα γίνει η δημόσια πρόταση της ΕΤΕ προς τους μετόχους της Eurobank, ενώ η πλήρης οργανική θα ολοκληρωθεί σε 2 με 3 χρόνια, είπε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Α. Τουρκολιάς κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα έχει εξασφαλίσει την ανέκκλητη δέσμευση των βασικών μετόχων της Εurobank, που εκπροσωπούν περίπου το 44% του μετοχικού κεφαλαίου, ότι θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση της ΕΤΕ. Στις αρχές του επόμενου μήνα, θα βγει το πληροφοριακό δελτίο είπε ο ίδιος.
 Ο νέος τραπεζικός όμιλος θα επιτυγχάνει συνέργειες 570 με 630 εκατ ευρώ ετησίως από τις αρχές του 2016. «Είναι επιτακτική ανάγκη το deal να προχωρήσει για το καλό της οικονομίας», επισήμανε ο κ. Τουρκολιάς προσθέτοντας ότι «θα αξιοποιηθούν στελέχη της Eurobank παρά τις Κασσάνδρες». Ο ίδιος είπε ότι το νέο τραπεζικό σχήμα θα συγκαταλέγεται μέσα στις 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες
. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου, σημειώνοντας πως η ελληνική οικονομία έχει επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, παρά τη δημιουργία ήδη τριών ισχυρών σχημάτων. Ο κ. Τουρκολιάς εκτίμησε ότι είναι δυνατή η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων καθώς όπως είπε βοηθούν τα κίνητρα που έχουν δοθεί.
 Ωστόσο, προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικό να εξαντληθούν τα περιθώρια μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών, ενόψει της ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, υπογράμμισε ο κ. Τουρκολιάς. Για το νέο τραπεζικό σχήμα που «γεννιέται» από τον όμιλο ΕΤΕ, ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία τριών ισχυρών τραπεζικών ομίλων, που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
 Ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς τόνισε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πρωτοφανής, τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς την ταχύτητα δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο αναστροφής της αρνητικής πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου