Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

EΛΛΑΔΑ. Κλήθηκαν για ιερά εξέταση...

Ιδιαίτερα «παχυλούς» τραπεζικούς λογαριασμούς που απέχουν παρασάγγας από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζουν στην Εφορία, φέρονται να διαθέτουν οι μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Περιστερίου, κκ. Κύριλλος και Χρυσόστομος.
 Το ΣΔΟΕ βρίσκεται στα ίχνη πακτωλού «μαύρου» και «ιερού» χρήματος, καθώς έχει εντοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των μητροπολιτών, οι οποίοι καλούνται τώρα να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις. «Πηγή» της φορολογικής διοίκησης, μιλώντας στo Έθνος της Κυριακής, ανέφερε ότι ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έχει ολοκληρωθεί και έχει συνταχθεί ο σχετικός φάκελος με τα ευρήματα για «μαύρο χρήμα» και τώρα οι δύο ύποπτοι για φοροδιαφυγή ιερείς καλούνται να προσέλθουν στις ελεγκτικές αρχές και με έγγραφα να αποδείξουν ότι οι καταθέσεις τους καλύπτονται από την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
 Μάλιστα, στους σχετικούς φακέλους περιέχονται και τα ευρήματα για τα οικονομικά στοιχεία συγγενικών προσώπων των μητροπολιτών, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι για να σβήσουν τα ίχνη τους από την εφορία, μεταβίβαζαν μέρος των χρημάτων σε συγγενείς τους. Παράλληλα πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι την προσοχή των Ράμπο του ΣΔΟΕ έχει τραβήξει ένας ακόμη ανώτατος κληρικός, μητροπολίτης μεγάλου Δήμου της Αττικής, για τον οποίο τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συνταχθεί πόρισμα-φωτιά, καθώς εμφανίζεται να εμπλέκεται σε διασπάθιση χρήματος και εικονικές δωρεές.
 Ο έλεγχος Η έρευνα της Δίωξης ξεκίνησε μετά από καταγγελίες αλλά και άλλα περιστατικά με μητροπόλεις που φέρονται να εμπλέκονται σε κυκλώματα φοροδιαφυγής με εικονικές δωρεές, χορηγίες και αδήλωτα έσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων ή χρηματοοικονομικές και άλλες επενδύσεις. «Βγάλαμε μεγάλα λαβράκια από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών», σημείωσε αρμόδιος παράγοντας, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες επεκτείνονται τώρα σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για σκοτεινές φορολογικές υποθέσεις και άλλων ιερέων που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία της εκκλησίας.
 Το σχέδιο προβλέπει εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων δεκάδων ιεραρχών σε πλούσιες μητροπόλεις, με βασικό όχημα την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των λογαριασμών. Οι εικονικές δωρεές Παράλληλα, στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ έχουν μπει και τα ποσά μεγάλων δωρεών που εμφάνισαν στις φορολογικές τους δηλώσεις φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα χρήματα από εράνους πιστών για ανακαίνιση ναών ή παροχή βοήθειας σε φτωχούς. Όσο η έρευνα της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προχωρά, αυξάνεται και ο αριθμός των εμπλεκομένων που φτάνει στα 180 άτομα!
 Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 25-30 ιερείς των Φαρσάλων, πρόκειται να περάσουν τις επόμενες ημέρες την πόρτα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για ανωμοτί καταθέσεις που αφορούν εικονικές δωρεές, οι οποίες ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Οι εικονικές δωρεές γίνονταν από το 2004 έως το 2010, οπότε και αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Ιδιώτες έπαιρναν εικονικές αποδείξεις δωρεάς σε ναούς για να πετυχαίνουν φοροαπαλλαγές, δίνοντας το 10% του ποσού στους ιερείς και από αυτό οι πληροφορίες λένε πως το 7% έμπαινε στις τσέπες των παπάδων και το υπόλοιπο 3% στις τσέπες λογιστών που συμμετείχαν στο κύκλωμα.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι σε φορολογική δήλωση βιοτέχνη από τη Λάρισα βρέθηκε απόδειξη για δωρεά ύψους 40.000 ευρώ σε εκκλησία των Φαρσάλων αλλά το ποσό ουδέποτε εντοπίστηκε, ούτε κατατέθηκε στις σχετικές αποδείξεις προς την μητρόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου