Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Σαμαράς: Η Ελλάδα έκανε το χρέος της -Σειρά της Ευρώπης και του ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα έκανε το χρέος της. Ήρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει και παράλληλα να ανταποκριθούν στο ζήτημα της συνοχής. Η συνοχή είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού.
 Ηταν η δεύτερη αναφορά - μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς τους ευρωπαίους εταίρους: «Δεν έχω άγχος για τη δόση, αλλά κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, λέγοντας με έμφαση:
«Γι' αυτό να είστε σίγουροι». Δήλωση για την Ελλάδα έκανε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος απάντησε: «Αν δεν είσαι αισιόδοξος τα χάνεις όλα». Ο κ. Σαμαράς είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στη Σύνοδο Κορυφής - από την ατζέντα της οποίας η Ελλάδα, τυπικώς απουσιάζει- με διαφορετικές προσεγγίσεις.
 Ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ένωσης, για την περίοδο 2014-2020. Βασικό αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας παραμένουν οι μεγάλες διαφορές των χωρών που συνεισφέρουν και αυτών που επωφελούνται από τους κοινοτικούς πόρους.
 Ανοιχτό αφήνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία, συμβιβασμό επιζητεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με βέτο προειδοποιεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σε περίπτωση που δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στην Ιταλία. «Σκληρή μάχη» για την εξασφάλιση μιας καλής συμφωνίας, αλλά και για τη διατήρηση της έκπτωσης στη βρετανική συνεισφορά, θα δώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου