Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης. Η ΝΤΟΜΑΤΑ.

Οι έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα και που αφορούν τη λυκοπένη και τις ντομάτες έδειξαν τα ακόλουθα:
  • Η λυκοπένη εάν δοθεί από μόνη της σαν φάρμακο δεν έχει τις ιδιότητες αυτές. Για να έχει αντικαρκινική δράση πρέπει να καταναλωθεί με φυσικό τρόπο. Αυτό δείχνει ότι η λυκοπένη αποτελεί το μέρος μιας ευρύτερης οικογένειας φυτικών θρεπτικών ουσιών που δρουν μαζί για να δώσουν τα ευεργετικά αντικαρκινικά αποτελέσματα.
  • Η λυκοπένη είναι μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση. Είναι δύο φορές ισχυρότερη από την β-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Με την αντιοξειδωτική της δράση, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου μπορούν, να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις του DNA που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο.
  • Το 1995 ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, βρήκαν σε 48.000 άνδρες που παρακολούθησαν για 6 χρόνια, ότι αυτοί που έτρωγαν μέχρι 10 μερίδες την εβδομάδα φαγητών που περιείχαν ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας, είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.
  • Τα πιο αδιάσειστα στοιχεία είναι ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, του προστάτη και του στομάχου, ενώ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου, του εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του παγκρέατος.
  • Στη μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α. και ονομάστηκε «pizza study» διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν δύο μερίδες σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
  • Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η λυκοπένη είναι καλή για την καρδιά διότι μειώνει την ποσότητα της οξειδωμένης LDL-χοληστερόλης, αυτής που αποκαλείται συνήθως σαν κακή χοληστερόλη.
  • Από μελέτη στην Φιλανδία η κατανάλωση ντομάτας βοηθά στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτιώνει την κατάσταση των αρτηριών, μειώνει το πάχος των αρτηριών και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση.
  • Η συγκέντρωση και διαθεσιμότητα της λυκοπένης είναι ψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ψημένη. Για το λόγο αυτό οι σάλτσες ντομάτας και το κέτσαπ περιέχουν ψηλές ποσότητες της ουσίας αυτής
  • Οι μεταλλαγμένες ντομάτες περιέχουν 3,5 φορές περισσότερη λυκοπένη από τις φυσιολογικές ντομάτες. Είναι από τις πρώτες και λίγες περιπτώσεις στις οποίες η έρευνα και παραγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων οδηγεί στη δημιουργία ποικιλίας που έχει αυξημένες ιδιότητες εναντίον του καρκίνου. Χωρίς να αμφισβητούμε τη χρησιμότητα της νέας αυτής τεχνολογίας, εντούτοις πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων και επιπτώσεων, εάν υπάρχουν, των μεταλλαγμένων τροφίμων.
  • Οι τελευταίες έρευνες για το λυκοπένιο δείχνουν ότι ασκεί θετική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια μελέτη, όσες γυναίκες έτρωγαν τοματοπολτό καθημερινά, για είκοσι μία ημέρες, είχαν υψηλότερα επίπεδα λυκοπένης στο αίμα, από αυτές που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς ντομάτες. Τα λευκά αιμοσφαίρια αυτών που έτρωγαν ντομάτες ήταν πολύ ανθεκτικότερα στις οξειδωτικές βλάβες κατά 33 έως 42%.
  • Πρόσφατα έγινε λόγος για την προστατευτική επίδραση του λυκοπενίου στην οξεία γαστρίτιδα, σε πειραματόζωα, όταν χορηγείται σε ημερήσια δόση 0.2 mg/kg βάρους Ωστόσο, σημειώνεται ότι σε υψηλότερες ή χαμηλότερες δόσεις μειώνονται σημαντικά οι γαστροπροστατευτικές ιδιότητες του λυκοπενίου.

11 σχόλια:

  1. Πλούσια σε λυκοπένιο το οποίο θεωρείται ότι δρα καταλυτικά στην πρόληψη αρκετών μορφών καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η ντομάτα περιέχει, επίσης, βιταμίνες A, C και Κ, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, θειαμίνη, νιασίνη, Β1, Β2, Β6, φυλλικό οξύ, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ντομάτα καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες.

    Ο φυσικός χυμός της έχει αντιόξινες ιδιότητες και όταν πίνεται μόνος του ή με γεύματα που δεν περιλαμβάνουν υδατάνθρακες αποτοξινώνει τον οργανισμό και κάνει καλό στο δέρμα.

    Μάλιστα, θεωρείται ότι η τοπική χρήση μείγματος 10 γρ. χυμού, 90 γρ. καθαρού οινοπνεύματος και 28 γρ. γλυκερίνης καταπολεμά τα σπυράκια του προσώπου και την ακμή της εφηβικής ηλικίας.

    Η ντομάτα βοηθά, επίσης, τους διαβητικούς και τους απαλλάσσει από συμπτώματα όπως δίψα και ζαλάδες.

    Παράλληλα, συστήνεται κατά των ρευματισμών, της αναιμίας, του σκορβούτου, της αρθρίτιδας, της νεφρίτιδας και της δυσκοιλιότητας.

    Ενισχύει την όραση και το νευρικό σύστημα, ενώ φύλλα ντομάτας απομακρύνουν τα κουνούπια, τις σφήκες και άλλα έντομα.

    Η ανάλυση 21 μελετών που δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό για την Επιδημιολογία του Καρκίνου επιβεβαίωσε πρόσφατα τις πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ντομάτας και την ευεργετική της δράση στην καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα σε ολους και ολες παιδια, να ειστε ολοι καλα και να εχεται υγεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα είναι συνδεδεμένα με μια μεγαλύτερη εικόνα!

    · Δεν είσαι στο έλεος της ζωής. Είσαι στο έλεος της ίδιας σου της θέλησης να

    δεχτείς την ζωή και σε όλα αυτά που σου προσφέρει να μάθεις!

    · Τελικά, υπάρχουν μόνο δύο απαντήσεις σε κάθε ερώτηση: η θετική και η αρνητική.

    Είναι δική σου απόφαση ποια να διαλέξεις!

    · Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται η

    όπως θέλουν να τους συμπεριφέρεσαι!

    · Οι σχέσεις σου είναι για την προσωπική σου ανάπτυξη!

    · Οι γονείς σου έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν!

    · Ότι κάνεις, επηρεάζει τους ανθρώπους τελικά!

    · Στους ανθρώπους αρέσουν οι καλοί άνθρωποι!

    · Οι άνθρωποι θέλουν να αγαπιούνται!

    · Ο καθένας περνάει μια φάση!

    · Το σύμπαν λέει πάντα «ναι»!

    · Δώσε αυτό που θέλεις να λάβεις!

    · Όπως σκέφτεσαι, έτσι θα είσαι!

    · Κράτα μια θέση για κάθε τι που συναντάς στον δρόμο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην γεμίζετε τη ζωή με ημέρες... αλλά γεμίζετε τις μέρες με τη ζωή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν χωρίζει ένα ζευγάρι και οι δύο φταίνε! Και αυτή και η μάνα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΙΩΤΗ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ!!
    ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ?ΚΑΙΡΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ!!
    ΕΙΠΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ!!ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΣΑ ΛΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα σας φιλοι & φιλες, Τεταρτη 3 Οκτωβριου με σχετικη δροσια και λιγη ζεστη αναλογα και με το που βρισκομαστε. Χαρηκα εχθες που ειχαμε καλη συμμετοχη αυτο δειχνει την αγκαλια στο Αμανπιαρε. Εμεις επιδιωκουμε την σωστη αναγνωση των αρθρων και σχολιων μας. Σας αφηνω μας κυνηγουν δουλειες, επανερχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ, ΑΠΟ ΠΟΥ Ν ΑΡΧΙΣΩ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΙΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΓΕΜΙΣΤΕΣ. ΧΑΙΡΕΤΩ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΦΩΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια και χαρα στο Αμανπιαρε. Καλημερα κι απο τον Τζιμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα Καλλιμαχε , Δανη, Τζιμακο, να ειστε ολοι καλα παιδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή