Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΕΥΡΩΠΗ. Πορτογαλία: Προϋπολογισμός... σκληρής λιτότητας

Τον προϋπολογισμό για το 2013 θα παρουσιάσει σήμερα, Δευτέρα, η Κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας, με τον οποίο θα αποκρυπτογραφούνται τα σκληρά μέτρα λιτότητας που πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης για τη χορήγηση πακέτου διάσωσης συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ.
 Οι ανακοινώσεις αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα αντιδράσεων στα λαϊκά στρώματα, με τα μεγαλύτερα εργατικά σωματεία να ετοιμάζουν μαζική διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο της ευρωπαϊκής χώρας, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho. Ο προϋπολογισμός για το 2013 προβλέπει τη ραγδαία και απότομη αύξηση των φορολογικών εσόδων προκειμένου να διασφαλιστεί η διάσωση της οικονομίας της χώρας, με την εξόφληση της... «λυπητερής» να απαιτεί έως και τρεις μισθούς.
Οικονομικοί αναλυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν νέες περικοπές στις συντάξεις, επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και υψηλότερη φορολογία στην ακίνητη περιουσία. Τα μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013 προέκυψαν ύστερα από την απόσυρση σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για αύξηση των εργατικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση.
 Οι αντιδράσεις αναμένονται μεγάλες και ακόμη και ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας, Cavaco Silva, επέκρινε εκ προοιμίου τα μέτρα σκληρής λιτότητας του προϋπολογισμού. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι σωστό να ζητείται από μια χώρα να υποβληθεί σε μια διαδικασία προσαρμογής του προϋπολογισμού προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι με κάθε κόστος » έγραψε στην σελίδα του στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου