Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...μαζι με τον φιλο μας βοτανολογο Νιωτη. ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται σαν αναπόσπαστο συστατικό σε χιλιάδες συνταγές, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε κάθε γωνιά του κόσμου.
 Το κρεμμύδι, είναι η δεύτερη πιο σημαντική φυτοκομική συγκομιδή μετά από την ντομάτα. Τα κρεμμύδια έχουν διάφορες ποικιλίες, με την κάθε μια να έχει διαφορετική όψη και γεύση. Κόκκινα, άσπρα, κίτρινα, άσπρα κρεμμύδια, με δυνατή έως και σχεδόν γλυκιά γεύση, μαγειρεύονται σε διάφορες συνταγές, βρασμένα, τηγανισμένα, ωμά κλπ.
 Το κρεμμύδι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία του ανθρώπου.
 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει την κατανάλωση κρεμμυδιών για την πρόληψη πολλών παθήσεων καθώς το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά. Αναπνευστικό σύστημα Συστατικά του κρεμμυδιού μπορούν να ανακουφίσουν και να βοηθήσουν στην θεραπεία κρυωμάτων, άσθματος και βρογχίτιδας, ενώ μπορούν να μειώσουν τους βρογχικούς σπασμούς. Καρδιά – Κυκλοφοριακό σύστημα Συστατικά του κρεμμυδιού μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της πίεσης του αίματος και στην μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης συστατικά του κρεμμυδιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σχηματισμών θρόμβων. Πρόληψη καρκίνου Συστατικά που υπάρχουν στα κρεμμύδια, μπορούν βοηθήσουν στην προστασία κατά των σχηματισμών όγκων.
κρεμυδιΠαρατηρήθηκε ότι σε περιοχές της Αμερικής όπου παράγονται κρεμμύδια, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του στομάχου ήταν μισά σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Επίσης έρευνες στην Ελλάδα έδειξαν ότι μεγάλη κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδου, βοηθάνε στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου.
 Παρόμοια τα ευρήματα και στην Κίνα, καθώς φαίνεται ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου στο 40% σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν. Το κρεμμύδι δεν είναι τυχαία πρωταγωνιστής σε αναρίθμητες συνταγές από όλο τον κόσμο. Προσοχή όμως, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρεμμυδιών μπορούν να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις και μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και διάρροια.

6 σχόλια:

  1. Το κρεμμύδι είναι ένα μυρωδικό, που καταναλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Είναι ένα από τα παλαιότερα μυρωδικά, που δίνει γεύση και αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Τα κρεμμύδια συχνά χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε πολλά φαγητά. Έχουν το πλεονέκτημα των χαμηλών θερμίδων, συνιστούν επομένως έναν καλό «σύμμαχο» στις δίαιτες.

    Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρεμμυδιών: κόκκινα, κίτρινα, λευκά και πράσινα, καθένα από τα οποία έχει μια ξεχωριστή γεύση, που ποικίλλει από πολύ δυνατή, μέχρι και ελαφρώς γλυκιά. Τα κρεμμύδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα, τηγανισμένα, ξερά ή ψητά.

    Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε μέταλλα και ειδικότερα σε ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο (το οποίο σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε αποτελεί ένα πιο αποτελεσματικό αντι-οξειδωτικό), συγκρινόμενα με άλλα λαχανικά. Επίσης, περιέχει καλή ποσότητα βιταμίνης C, E και καροτένιο: 3 σημαντικά αντιοξειδωτικά.

    Τα 100 γρ. κρεμμυδιών, περιέχουν 8γρ. υδατανθράκων, ίχνη λιπαρών και 1,2γρ. πρωτεϊνών.
    Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε δύο χημικές ομάδες, που έχουν πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Αυτά είναι τα φλαβονοειδή και τα alk(en)yl cysteine sulphoxides (ACSOs), τα οποία έχουν σημαντικές αντι-οξειδωτικές ιδιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Φιλόσοφε ,Καλλίμαχε καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Σταυρουλα, Καλλιμαχε παω για μπανιο σημερα εχουμε ζεστη

      Διαγραφή

  3. · Η διαφορά μεταξύ ιδιοφυΐας και βλακείας είναι ότι η ιδιοφυϊα έχει όρια
    · Ο καλύτερος τρόπος για να κρατάς το λόγο σου είναι να μην τον δίνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλο μεσημερι στους φιλους. Γεια σου Σταυρουλα καλα να περνας στο ομορφο νησι. Καλο μπανιο Νιωτη οταν γυρισεις τα λεμε απο κοντα. Να ειστε ολοι καλα και προσοχη στον καυσωνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή