Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ....μαζι με τον φιλο μας βοτανολογο Νιωτη. ΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΕΡΑΣΙ...

Η καταπολέμηση της αϋπνίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην σύγχρονη κοινωνία, καθώς ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχουν από αυτήν και ένας στους πέντε δεν κατορθώνει να μείνει αποκοιμισμένος επί περισσότερες από 5 ώρες κάθε βράδυ.
 Εχει βρεθεί ότι ένα ποτήρι χυμό κερασιού το πρωί και ένα το απόγευμα είναι η καλύτερη λύση για έναν ήρεμο και γαλήνιο ύπνο. Τα άτομα που καταναλώνουν χυμό κεράσι χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα σε σύγκριση με όσα κατανάλωνουν άλλου είδους χυμούς.
 Η ευεργετική επίδραση του χυμού κερασιών πιθανώς οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού στον άνθρωπο και στα άλλα θηλαστικά. Eπίσης τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός του κερασιού είναι ένα φυσικό μυοτονωτικό και βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους μυς έπειτα από σωματική άσκηση.
 Μελέτη στην οποία πήραν μέρος αθλητές που έπιναν έναν χυμό κερασιού σε συμπυκνωμένη μορφή πριν και μετά τη διάρκεια της προπόνησης. Πάντοτε οι αθλητές λόγω της έντασης της προπόνησης που κάνουν αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα μυϊκά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια ως μέσο θεραπείας των μυϊκών προβλημάτων χρησιμοποιούνται διάφορα είδη χυμών, αφού η αντιοξειδωτική δράση των φρούτων βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στους μυς.
 Οι αθλητές οι οποίοι πήραν μέρος στην έρευνα έπρεπε να ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα κατανάλωσης των χυμών του κερασιού για διάστημα μιας εβδομάδας. Οπως διαπιστώθηκε ο χρόνος αποκατάστασης των μυϊκών βλαβών ήταν ταχύτερος με την κατανάλωση του χυμού από κεράσι από τα υπόλοιπα είδη χυμών που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό.
 Οι αθλητές που αντιμετώπιζαν μυϊκά προβλήματα και έπιναν τον χυμό είχαν αποκατάσταση του προβλήματος σε ποσοστό 90% μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Εκτιμάται ότι το μυστικό βρίσκεται στις ανθοκυανίνες, μια οικογένεια αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών που περιέχονται στα κεράσια και τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους. Παλαιότερες εργασίες έχουν δείξει ότι τα κεράσια διαθέτουν πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό.

6 σχόλια:

  1. Οι κερασιές είναι δέντρα πολύ ευεργετικά για την υγεία μας. Από τον καρπό τους γίνονται πολλά θεραπευτικά σιρόπια, βυσσινάδες, λικέρ, ενώ από τα κουκούτσια τους εκχειλίζεται μια φυσική αρωματική ύλη που χρησιμοποιείται σε παγωτά και ποτά.

    Τα κεράσια περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και C, ενώ σε αφθονία βρίσκονται επίσης ιχνοστοιχεία, όπως είναι το κάλιο, το ασβέστιο και ο φωσφόρος.

    Πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καρποί των δέντρων αυτών περιέχουν μια ισχυρή ένωση, γνωστή ως ελλαγικό οξύ, η οποία εξουδετερώνει τα συνθετικά και φυσικά καρκινογόνα πριν αυτά επιτεθούν στα υγιή κύτταρα και τα μετατρέψουν σε καρκινικά.

    Τα κοτσανάκια από τα κεράσια καθώς και τα κουκούτσια τους είναι διουρητικά και το αφέψημά τους συνιστάται σε μολύνσεις των ουροφόρων οδών, σε κυστίτιδες και αρθριτικά. Το αφέψημα αυτό το παρασκευάζουμε βράζοντας τα κοτσάνια σε δεκαπλάσια ποσότητα από αυτά νερού, για περίπου 10 λεπτά. Ένα με δύο ποτήρια την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν άμεσα έντονη διούρηση.

    Τέλος, μάλλον γνωστό σε όλους, τα κεράσια βοηθούν στη ρύθμιση της σωστής λειτουργίας του εντέρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτυχημένος άντρας είναι εκείνος που βγάζει περισσότερα λεφτά από όσα μπορεί να ξοδέψει η γυναίκα του. Επιτυχημένη γυναίκα είναι αυτή που μπορεί να βρει έναν τέτοιον άντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα σε ολους τους φιλους. Νιωτη το κερασι ειναι απο τα πιο δροσερα φρουτα και εχει πολλες βιταμινες. Εφτασε και το Σαββατοκυριακο με πολυ ζεστη προσοχη στον ηλιο στις παραλιες ειναι μεγαλος κινδυνος! Νιωτη καλα να περασεις εκει που θα πας. Ευχες σε ολους τους φιλους για καλο απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα καλό το κερασάκι αλλά πανάκριβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα καλό το κερασάκι αλλά πανάκριβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή