Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΥΓΕΙΑ. Κράμπες: Πού οφείλονται;

Aν παθαίνετε κράμπες τώρα το καλοκαίρι, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Εμφανίζονται συχνότερα αυτή την εποχή, επειδή η ζέστη επηρεάζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί επίσης να σας «πιάνουν» όταν κολυμπάτε πολλή ώρα στη θάλασσα και με έντονο ρυθμό, λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλετε.
 Στην πλειονότητά τους, οι κράμπες είναι «αθώες», δεν υποκρύπτεται δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές εύκολα. Μόνο εάν η παρουσία τους «επιμένει» για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, για να διερευνήσει τις αιτίες που τις προκαλούν. Τι ακριβώς είναι; Πρόκειται για ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών που εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και πιο σπάνια στα χέρια, στον αυχένα, καθώς επίσης στην περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς.
 Στα σημεία όπου εμφανίζονται οι κράμπες συγκεντρώνονται κάποιες ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ, που προκαλούν τοπικά σκλήρυνση και συρρίκνωση της μυϊκής μάζας, καθώς και έντονο πόνο. Πιο επιρρεπείς στις κράμπες είναι οι υπέρβαροι, οι αγύμναστοι και οι ηλικιωμένοι. Πότε παρουσιάζονται; -Κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνήθως περιλαμβάνουν σπασμό των μυών της κνήμης, ο οποίος σας αναγκάζει να ξυπνήσετε.
Για να σταματήσει ο πόνος κάνετε ελαφρό μασάζ στην περιοχή του σπασμού και διαδοχικά κάμπτετε και εκτείνετε τα δάχτυλα του ποδιού. Ορισμένα μέταλλα είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία των μυών. Εφόσον παθαίνετε συχνά κράμπες τη νύχτα, ρωτήστε τον ιατρό σας εάν είναι σκόπιμο να πάρετε συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D. Η βιταμίνη D διασφαλίζει την ομαλή απορρόφηση των μετάλλων από τον οργανισμό. Είναι ένα θρεπτικό συστατικό τόσο σημαντικό όσο και το ασβέστιο για τη σκελετική υγεία και την βρίσκουμε κυρίως στα λιπαρά ψάρια και τα αβγά.
 -Κράμπες μετά από άσκηση. Αυτές προκαλούνται συνήθως εξαιτίας ηλεκτρολυτικών διαταραχών, που οφείλονται στην υπερβολική εφίδρωση κατά την άσκηση. Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία των νεύρων και των μυών. Η πρόσληψη υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, η ξεκούραση και το μασάζ μετά την άσκηση βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. -Κράμπες όταν περπατάτε. Εάν κατά το περπάτημα παθαίνετε κράμπες σε μια από τις δυο γάμπες επισκεφθείτε τον ιατρό σας έγκαιρα. Αντίθετα από τους άλλους δυο τύπους, μπορεί να προκαλούνται από μειωμένη αιματική ροή στο αντίστοιχο άκρο. Αρκετές φορές αυτό οφείλεται σε λιπώδεις εναποθέσεις στις αρτηρίες των ποδιών (αθηροσκλήρωση). Επίσης, τα άτομα που έχουν λιπώδεις εναποθέσεις στις αρτηρίες των ποδιών είναι πιθανό να έχουν παρόμοιες βλάβες στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.
 Οι κράμπες στα πόδια προκύπτουν ακόμα και μετά από περπάτημα μικρής απόστασης. Τυπικά υποχωρούν αφού ξεκουραστεί για 1 ή 2 λεπτά, αλλά επανέρχονται όταν το άτομο αρχίζει και πάλι να περπατάει. Πώς θα τις προλάβετε;
 • Πίνετε αρκετό νερό, ώστε ο οργανισμός σας να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία.
 • Μην εκτίθεστε πολλές ώρες στη ζέστη και στον ήλιο ή στο πολύ κρύο.
 • Κάντε προθέρμανση πριν τη γυμναστική και στο τέλος ασκήσεις χαλάρωσης. Ειδικά, αν δεν είστε αρκετά γυμνασμένοι, οι πιθανότητες να εμφανίσετε κράμπες είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με κάποιον που είναι προπονημένος.
 • Πριν πέσετε για ύπνο, κάντε αρκετές διατάσεις στα πόδια σας, για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Για ποιους λόγους εμφανίζονται; Oι βασικές αιτίες για την εκδήλωσή τους είναι, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, η κακή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και η έλλειψη ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) και μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο). Όλα αυτά μπορεί να προκύψουν υπό ορισμένες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, όταν:
 • O ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Καταπονούνται υπερβολικά οι μύες κατά τη διάρκεια άσκησης ή εργασίας.
 • Μια γυναίκα βρίσκεται σε περίοδο εγκυμοσύνης.
 • O οργανισμός παρουσιάζει αφυδάτωση.
 • Έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

1 σχόλιο:

  1. Κράμπες και άσκηση

    Κράμπες μπορεί να προκληθούν λόγω ελλιπούς προθέρμανσης, λόγω μεγάλης επιβάρυνσης ορισμένων μυϊκών ομάδων, έλλειψης αποθεραπείας ή κακής κυκλοφορίας του αίματος.
    Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται σωστή προθέρμανση πριν από την άσκηση σε όλο το σώμα, με ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία που θα εξασκηθούν, μυϊκές διατάσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης και προοδευτική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

    Κράμπες και διατροφή

    Εκτός από την άσκηση, μεγάλο ρόλο παίζει και η διατροφή όσον αφορά την προφύλαξη από τις κράμπες. Οι αθλητές, λόγω της παρατεταμένης προσπάθειας και της μεγάλης εφίδρωσης, χάνουν μεγάλα ποσά ηλεκτρολυτών, στοιχείων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και είναι υπεύθυνα, ως έναν βαθμό, για τα προβλήματα μυϊκών σπασμών.

    Η έλλειψη ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου και καλίου από τον οργανισμό μας μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας εκδήλωσης τέτοιου είδους φαινομένων.

    Τροφές που καλύπτουν τις ανάγκες μας σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα ενώ, από τις φυτικές τροφές, το μπρόκολο και το σουσάμι.

    Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας να συνυπάρχουν σε σωστές αναλογίες ασέστιο και μαγνήσιο, ώστε να μπορεί ο οργανισμός μας να χρησιμοποιήσει σωστά και τα δύο αυτά μέταλλα. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα πλήρη δημητριακά και οι ξηροί καρποί, καθώς και το μεταλλικό νερό. Όσον αφορά το νάτριο, είναι δύσκολο να λείψει από τον μέσο άνθρωπο, εκτός αν είναι αυστηρά χορτοφάγος.

    Το νάτριο, εκτός από το αλάτι, προσλαμβάνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ορισμένα παχιά ψάρια και τα προπαρασκευασμένα φαγητά.
    Τέλος, το κάλιο μπορεί να βρεθεί στα αποξηραμένα φρούτα, τα σύκα, τα σταφύλια και τους ηλιόσπορους. Πάντως, κάποιος που γυμνάζεται εντατικά ή παραμένει για πολλές ώρες στον ήλιο και αποβάλλει μεγάλα ποσά ηλεκτρολυτών θα πρέπει να λαμβάνει απαραίτητα ισοτονικά ποτά για να καλύψει τις ανάγκες του.

    Θεραπεία

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας ώστε να επαναφέρουμε τον μυ στην αρχική του κατάσταση. Ο στόχος είναι απλός: Προσπαθούμε να τεντώσουμε τον βραχυμένο μυ. Έτσι, αν η κράμπα εκδηλωθεί στο γαστροκνήμιο (γάμπα) προσπαθούμε να τεντώσουμε το πόδι μας και να τραβήξουμε προς το μέρος μας τα δάκτυλα του ποδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή