Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ...Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης...ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ....

Λαχανικό που δεν λείπει από καμία παραδοσιακή ελληνική συνταγή.
Φαίνεται να εμφανίζει πληθώρα ευεργετικών δράσεων όπως καρδιοαγγειακή προστασία, ενισχύει τη σκελετική ανάπτυξη και την υγεία των ιστών, αντιφλεγμονώδη δράση και τέλος δείχνει να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
 Περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών, βιταμίνης C, μαγγανίου, καλίου, φυτικών ινών και καλίου.

3 σχόλια:

  1. Κρεμμύδι (φρέσκο, ξερό, πράσο και αγριόπρασσο): Γνωστό από την αρχαιότητα για τις πολύτιμες ιδιότητές του. Στην αρχαία Μεσοποταμία μάλιστα, θεωρούνταν ότι θεραπεύει σχεδόν τα πάντα. Εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό, γεμάτο πολυάριθμους
    αντικαρκινικούς παράγοντες. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, έχει αποδειχθεί ότι έχει θεαματικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου. Αποτελεί την πλουσιότερη πηγή κερκετίνης, μιας πανίσχυρης αντιοξειδωτικής ουσίας (περιέχεται μόνο στο φρέσκο, στο κίτρινο και στο κόκκινο κρεμμύδι, όχι στα λευκά κρεμμύδια). Η δράση της συνδέεται ιδιαίτερα με την καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου. Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τη χοληστερόλη, αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη (συνιστώμενη δόση: μισό ωμό κρεμμύδι ημερησίως), αποτρέπει την εμφάνιση θρόμβων, καταπολεμά το άσθμα, τη χρόνια βρογχίτιδα, την αλλεργική ρινίτιδα, το σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριοσκλήρυνση και τις μολύνσεις. Διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική και μικροβιοκτόνο δράση καθώς και ποικίλες αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κερκετίνη διαθέτει επίσης καταπραϋντική δράση. Η
    κατανάλωση κρεμμυδιών επιδεινώνει την πύρωση (καούρες) και προκαλεί πιθανώς αέρια στο έντερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα παρω ολα τα λαχανικα που μας εχεις προτεινει φιλε Νιωτη και θα φτειαξω μια σπουδαια σαλατα με πολλες βιταμινες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι φιλε εγω το κανω σκεδων καθε μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή