Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. Η Πιπεροριζα η αλλιως Τζιντζερ....

Oι Aσιάτες το έλεγαν ζιντεμέλ, οι Δυτικοί το είπαν τζίντζερ (ginger) και οι Έλληνες πιπερόριζα. Πρόκειται για ένα σπάνιο δώρο της Aνατολής και είναι από τα πιο μελετημένα φυτά στον κόσμο. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.
 Tο τζίντζερ προέρχεται από την Aνατολή. Σήμερα, η ποιοτικότερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Kαραϊβική. Eίναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Eκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία. Πώς σας ωφελεί Oι Kινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Tα αιθέρια έλαιά του και άλλα συστατικά του του προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές του. Συγκεκριμένα:
1. Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.
 2. Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.
 3. Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.
 4. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
 Mπορεί από τις περισσότερες έρευνες να προκύπτουν θετικά αποτελέσματα για την επίδραση αυτού του φυτού στον οργανισμό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες από τη συστηματική μακροχρόνια λήψη του. H κατανάλωσή του, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών. Tι περιέχει Tο τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Eπιπλέον, περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.

4 σχόλια:

  1. Φυτό της Ασίας γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων που όμως μετανάστευσε στην Καραϊβική από τους Ισπανούς. Έχει αποτελεσματική δράση σε περιπτώσεις ναυτίας και εμετού και αντιοξειδωτικές και χωνευτικές ιδιότητες. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα ενώ έχει επίσης αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Έχει χρησιμοποιηθεί για εντερικούς κολικούς και δυσπεψία καθώς και για φλεγμονώδεις καταστάσεις οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες με βάση το κύριο συστατικό της πιπερόριζας το gingerol δείχνουν ότι ίσως αποτελεί σημαντικό χημικό αποτρεπτικό, ή και θεραπευτικό παράγοντα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια φορα εφαγα σαν λεμονι ηταν γευση κ αρωμα,ειναι κατι εξω απο την μαγειρικη μας κουλτουρα νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καρμεν ειναι ωραιο αλλα να το κανεις οπως το γραφω κατω

      Διαγραφή
  3. 50 gr ψιλοκομμένο ή τριμμένο τζίτζερ
    1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φετούλες
    1 λίτρο νερό
    1-2 κουταλιές μέλι

    Σε μια μικρή κατσαρόλα αφήνουμε να πάρουν βράση το νερό με το τζίντζερ και τις φέτες λεμονιού και στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά για περίπου 20'. Αποσύρουμε και σερβίρουμε ζεστό με όσο μέλι επιθυμούμε. Όσο περισσέψει μπορούμε να το φυλαξουμε σε ένα γυάλινο βάζο στο ψυγείο και να το ζεστάνουμε όταν θελήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή