Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. Το μαρουλι.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μαρουλιού
 Είναι ο μήνας όπου το μαρούλι βρίσκεται στα καλύτερα του, το βρίσκουμε φρέσκο σε όλους τους πάγκους, έτοιμο να μας δώσει πολύχρωμες, ενυδατικές και «diet-friendly» σαλάτες. Είναι φυλλώδες και πολύ πλούσιο σε νερό το μαρούλι (95% περίπου), κάτι που το μετατρέπει σε ιδιαίτερα ολιγοθερμιδικό τρόφιμο.
 Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E γι’ αυτό έχει και καρδιοπροστατευτική δράση, λειτουργώντας αντιοξειδωτικά. Περιέχει ζεαξανθίνη (καροτενοειδές), λουτεϊνη ουσίες με αντικαρκινική δράση. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), ουσία σημαντική για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Δύο κούπες μαρούλι περιέχουν περίπου 2,5γρ φυτικών ινών (10% περίπου της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας).
 Είπαμε ότι το Μάρτη είναι στα καλύτερα του, όμως γενικά στην Ελλάδα το βρίσκουμε σχετικά εύκολα στους πάγκους το Χειμώνα και τους 2 πρώτους μήνες της Άνοιξης. Το μαρούλι τρώγεται ωμό, σκέτο, σε σαλάτες με διάφορα άλλα λαχανικά. Επίσης, μπορεί να μαγειρευτεί με κρέας (πχ φρικασέ), δίνοντας ιδιαίτερα εύγευστα αποτελέσματα. Καλό είναι το μαρούλι να μην κόβεται σε μικρά κομμάτια, καθώς οξειδώνεται πολύ γρήγορα. Για τον ίδιο λόγο το προτιμάμε φρεσκοκομμένο.

7 σχόλια:

  1. Δυο από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά, τα οποία καταναλώνονται ευρέως από τους Έλληνες καταναλωτές είναι το λάχανο και το μαρούλι. Άραγε κατά πόσο είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες που προσδίδουν τα συγκεκριμένα λαχανικά στον ανθρώπινο οργανισμό;

    Ήδη από τα αρχαία χρόνια, το λάχανο θεωρούνταν ότι κατείχε θεραπευτικές ιδιότητες. Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητες του λάχανου ήταν ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο Πρεσβύτερος (234 π.Χ.- 149 π.Χ.), ο οποίος συμβούλευε για την θεραπεία των καρκινικών πληγών στον μαστό των γυναικών, την επάλειψη με τριμμένα φύλλα λάχανου.

    Πλέον, οι αντικαρκινικές ιδιότητες του λάχανου επιβεβαιώνονται από αρκετές κλινικές έρευνες. Εκείνο το φυτοχημικό συστατικό του λάχανου το οποίο έχει συνδεθεί με αυτήν την δράση, είναι η ινδόλη-3-καρβινόλη. Η συγκεκριμένη ένωση είναι δυνατόν να αναστρέψει προκαρκινωματώδεις μεταβολές της τραχήλου της μήτρας.

    Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gynecologic Oncolοgy το 2000 έκανε σύγκριση της επίδρασης της ινδόλης-3-καρβινόλης, που περιέχεται και στο λάχανο, σε σχέση με εικονική (placebo) επίδραση σε 30 γυναίκες με αποδεδειγμένα προκαρκινωματώδεις μεταβολές της τραχήλου της μήτρας (γνωστές και ως τραχηλική μεσοεπιθηλιακή νεοπλασία).

    Μετά το πέρας των 12 εβδομάδων στο 50% των γυναικών που προσλάμβαναν 200mg και στο 44% αυτών που προσλάμβαναν 400mg ινδόλης υπήρξε άμεση μείωση της τραχηλικής μεσοεπιθηλιακής νεοπλασίας. Στις γυναίκες που πήραν placebo συμπλήρωμα δεν υπήρξε καμιά απολύτως μείωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΕΙΟ ΤΡΥΦΕΡΟ το ωραιοτερο πρασινο. Μπραβο Νιωτη μας δινεις ιδεες !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝΟΣΑΛΑΤΕΣ, ΣΑΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΦ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ, ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΙΖΑΡ, ΜΕ ΚΡΟΥΤΟΝ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα μου αρέσει και το φρικασέ.Νιώτη μην με μαλώνεις σε ακούω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΧΘΕΣ ΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και σου είπα μην με μαλώνεις.Ο Άντρας μου λέει τα Λιοντάρια δεν τρώνε Χορτάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχεται ψαρια και τρωτε κρεατα!! ελεος Σταυρουλα μεσα στην θαλασσα ζειτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή