Πρόκειται για το αγαπημένο λαχανικό του Bugs Bunny, αλλά και το δικό μας!
Είναι εύκολο και απλό στην καλλιέργεια, νόστιμο και πολύ θρεπτικό. Αρέσει τόσο στους μεγάλους, όσο και στα παιδιά, λόγω της τραγανής υφής του και της γλυκιάς γεύσης του και είναι τόσο θρεπτικό που, εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται ακόμη και για θεραπευτικούς σκοπούς
Τα καρότα είναι φυτά με ρίζες, που ευδοκιμούν σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτά που καλλιεργούμε σήμερα, είναι πολύ διαφορετικά από τα άγρια καρότα που υπήρχαν πριν 5.000 χρόνια στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Αφγανιστάν.
Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι τα καρότα πρωτοεμφανίστηκαν σε περιοχές της Μεσογείου και χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες από το 20ο αιώνα π.Χ. Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες των καρότων, με διαφορές τόσο στο χρώμα, όσο και στο μέγεθός τους. Το καρότο αποτελεί μια πλούσια τροφή για το σώμα μας.
Περίπου 100 γραμμάρια καρότου περιέχουν 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 0,6 γρ. πρωτεΐνης, 0,3 γρ. λίπους, 30 mg ασβεστίου και 0,6 mg σιδήρου. Εκτός από αυτό, τα καρότα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β1, Β2, Β6, C, Κ, βιοτίνης, κάλιου και θειαμίνης. Οφέλη του καρότου στην υγεία Πολλά και ποικίλα τα οφέλη του καρότου στην υγεία μας. Αρχικά, αποτρέπει τα καρδιακά νοσήματα: έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πολούσια σε καροτενοειδή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
Μελέτη που ερεύνησε τις διατροφικές συνήθειες 1.300 ηλικιωμένων ατόμων στη Μασαχουσέτη, απέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα καρότων κάθε μέρα είχαν κατά 60% μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακά επεισόδια, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερη από μια μερίδα, πλούσια σε καροτενοειδή, ανά ημέρα. Επίσης, πιστεύεται ότι η τακτική κατανάλωση καρότων μειώνει το επίπεδο χοληστερόλης.
Εμποδίζουν τον καρκίνο: πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρότων, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του πνεύμονα και του παχέως εντέρου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ουσία φαλκαρινόλη που περιέχουν, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και ότι ποντίκια που κατανάλωναν ωμά καρότα ή συμπλήρωμα φαλκαρινόλης μαζί με το φαγητό τους, παρουσίασαν κατά ένα τρίτο μικρότερο ποσοστό ανάπτυξης καρκίνου σε σχέση με τα ποντίκια που δεν κατανάλωναν καρότα.
Είναι εύκολο και απλό στην καλλιέργεια, νόστιμο και πολύ θρεπτικό. Αρέσει τόσο στους μεγάλους, όσο και στα παιδιά, λόγω της τραγανής υφής του και της γλυκιάς γεύσης του και είναι τόσο θρεπτικό που, εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται ακόμη και για θεραπευτικούς σκοπούς
Τα καρότα είναι φυτά με ρίζες, που ευδοκιμούν σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτά που καλλιεργούμε σήμερα, είναι πολύ διαφορετικά από τα άγρια καρότα που υπήρχαν πριν 5.000 χρόνια στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Αφγανιστάν.
Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι τα καρότα πρωτοεμφανίστηκαν σε περιοχές της Μεσογείου και χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες από το 20ο αιώνα π.Χ. Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες των καρότων, με διαφορές τόσο στο χρώμα, όσο και στο μέγεθός τους. Το καρότο αποτελεί μια πλούσια τροφή για το σώμα μας.
Περίπου 100 γραμμάρια καρότου περιέχουν 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 0,6 γρ. πρωτεΐνης, 0,3 γρ. λίπους, 30 mg ασβεστίου και 0,6 mg σιδήρου. Εκτός από αυτό, τα καρότα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β1, Β2, Β6, C, Κ, βιοτίνης, κάλιου και θειαμίνης. Οφέλη του καρότου στην υγεία Πολλά και ποικίλα τα οφέλη του καρότου στην υγεία μας. Αρχικά, αποτρέπει τα καρδιακά νοσήματα: έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πολούσια σε καροτενοειδή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
Μελέτη που ερεύνησε τις διατροφικές συνήθειες 1.300 ηλικιωμένων ατόμων στη Μασαχουσέτη, απέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα καρότων κάθε μέρα είχαν κατά 60% μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακά επεισόδια, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερη από μια μερίδα, πλούσια σε καροτενοειδή, ανά ημέρα. Επίσης, πιστεύεται ότι η τακτική κατανάλωση καρότων μειώνει το επίπεδο χοληστερόλης.
Εμποδίζουν τον καρκίνο: πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρότων, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του πνεύμονα και του παχέως εντέρου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ουσία φαλκαρινόλη που περιέχουν, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και ότι ποντίκια που κατανάλωναν ωμά καρότα ή συμπλήρωμα φαλκαρινόλης μαζί με το φαγητό τους, παρουσίασαν κατά ένα τρίτο μικρότερο ποσοστό ανάπτυξης καρκίνου σε σχέση με τα ποντίκια που δεν κατανάλωναν καρότα.
Εμποδίζουν τον καρκίνο: πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρότων, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του πνεύμονα και του παχέως εντέρου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ουσία φαλκαρινόλη που περιέχουν, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και ότι ποντίκια που κατανάλωναν ωμά καρότα ή συμπλήρωμα φαλκαρινόλης μαζί με το φαγητό τους, παρουσίασαν κατά ένα τρίτο μικρότερο ποσοστό ανάπτυξης καρκίνου σε σχέση με τα ποντίκια που δεν κατανάλωναν καρότα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρότα κατά του διαβήτη: τα καρότα είναι ευεργετικά για τη ρύθμιση της ζάχαρης στο αίμα, εξαιτίας των καροτονοειδών που περιέχουν. Σε μελέτη που έγινε στο Μinnesota School of Public Health, συμμετείχαν 4.500 άτομα άνω των 15 ετών και βρέθηκε ότι εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα καροτονοειδών στο αίμα τους, είχαν περίπου μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, από εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα. Ωστόσο, επειδή τα καρότα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα πρέπει να καταναλώνονται από τους διαβητικούς με μέτρο και μετά από συμβουλή του γιατρού τους.
Bελτιώνουν την όραση: ο αμφιβληστροειδής του ματιού χρειάζεται βιταμίνη Α για να λειτουργήσει. Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί δυσκολίες στην όραση κατά τη νύχτα. Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο συκώτι. Στον αμφιβληστροειδή, η βιταμίνη Α μετατρέπεται σε χρωστική ουσία που είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βήτα καροτίνης βοηθούν στην προστασία από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του γεροντικού καταρράκτη. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που προσλάμβαναν περισσότερη βήτα-καροτίνη είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας συγκριτικά με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη.
Γεια σου καθηγητα!......με ρυζακι & αρακα τα καροτα ειναι μια τρελλη απολαυση που μας προσφερουν βιταμινες πολιτιμες για τον οργανισμο...Ξυπνηστε ολοι σας!!! Εμεις οι ιδιοι κραταμε την υγεια στα χερια μας...
ΑπάντησηΔιαγραφή