Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ. Μας ενημερωνει ο Βοτανολογος Νιωτης.Το σκόρδο και οι θεραπευτικές του ιδιότητες.

Για πάρα πολλά χρόνια το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.
 Οι ενώσεις θείου και συγκεκριμένα η ουσία αλλισίνη, φαίνεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά του σκόρδου. Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται για περίπου 5.000 χρόνια, ενώ για 3.000 χρόνια χρησιμοποιείται στην Κίνα στον τομέα της ιατρικής. Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, των μολύνσεων και των δηλητηριωδών δαγκωμάτων από τα φίδια.
 Θεραπευτική δράση Ο βολβός του σκόρδου χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα. Το σκόρδο έχει υψηλή συγκέντρωση σε ενώσεις θείου, οι οποίες αποτελούν τις ενεργές ουσίες. Οι κυρίες ουσίες που περιέχει το σκόρδο είναι η αλιίνη και η αλιινάση. Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται στο σκόρδο ξεχωριστά και δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.
 Όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει, οι δύο αυτές ουσίες ενώνονται και δημιουργείται η αλλισίνη. Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.
 Σύμφωνα με έρευνες, η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση. Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητες είναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής. Χρήσεις και αποτελεσματικότητα
 Οι ιδιότητες του σκόρδου έχουν μελετηθεί εκτενώς σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα, καθώς και σε επιδημιολογικές μελέτες. Τα αποτελέσματα στις δοκιμές με ανθρώπους παρουσίασαν διαφοροποιήσεις. Ορισμένα ερευνητικά πρωτόκολλα δεν οργανώθηκαν σωστά, εξαιτίας της μικρής διάρκειας της παρέμβασης, του μικρού δείγματος και της διαφορετικής μεθόδου επεξεργασίας του σκόρδου, που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των ενεργών συστατικών σε διαφορετική ποσότητα και ποιότητα.

8 σχόλια:

  1. Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντισηπτικό-αντιμικροβιακό μέσο. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες βρίσκονται στο ωμό σκόρδο (χρησιμοποίησε σκόρδο από βιολογική καλλιέργεια για καλύτερο αποτέλεσμα). Καθαρίζει το αίμα, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, τη χαμηλή και υψηλή πίεση, είναι καλό ενάντια στις μυκητιάσεις, τα χλαμύδια, άλλες μολύνσεις και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Το σκόρδο βοηθά και σε διάφορα αδενικά προβλήματα και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι καλό για τα κονδυλώματα, τον πόνο στα αυτιά και τους κάλους.

    Ωμό σκόρδο: Κόψε ή λιώσε τις σκελίδες. Φάτο μαζί με κρύο νερό. Η λήψη του πρέπει να γίνεται μέσα στα επόμενα 5 λεπτά από το κόψιμό του. Φάε μία ή περισσότερες σκελίδες ωμού σκόρδου 3 με 4 φορές την ημέρα.

    Πλύσεις: Βράσε νερό για 15 λεπτά. Πρόσθεσε το ζουμί από μία ή δύο σκελίδες σκόρδου όταν θα έχει κρυώσει (θερμοκρασία σώματος).

    Πόνος ή μόλυνση στα αυτιά: Ξεφλούδισε μια σκελίδα σκόρδου χωρίς να τη σπάσεις. Δέσε τη σε μια γάζα, βούτηξέ τη σε ελαιόλαδο και τοποθέτησέ τη στο άνοιγμα του αυτιού (μην τη σπρώξεις πολύ μέσα) προτού πας για ύπνο, και αν είναι δυνατόν κράτα την και την ημέρα επί 4 μέρες ή περισσότερο. Φάε επίσης ωμό σκόρδο.

    Κονδυλώματα: Τρίψε όσο το δυνατόν συχνότερα με μια σκελίδα κομμένη στη μέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για Ευχαριστη Αναπνοη μετα απο καταναλωση σκορδου να τρωτε Ανιθο, η Μαιντανο, Διοσμο, ΣΚΕΤΟ. ΟΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΩΡΓΟ ΝΑ ΤΡΩΣ ΣΚΟΡΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙς ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΕΡΜΑ Η ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. με τοση ασχημο αρωμα απωθεις και τα κουνουπια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kάποτε άκουσα απο εναν ειδικό πως για να κάνει δράση πρέπει να καταναλώσει κάποιος μεγάλες ποσότητες...δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι το πολύ όταν ξέρω το λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Erotokrite,να μη το κανεις θα παρεις ψωτια το εχω κανη χιλιαδες φορες μια σκελιδα ειμαι αρκετα , ασε που θα σου πεση η πιεση απο 17 κατεβαινη στο 12, δεν ειναι καθολου παιχνιδη το σκορδο. αμα ειστε υπερτασικη δεν κανη να τρωτε, θα σας πεση πολυ η πιεση,

    ΑπάντησηΔιαγραφή