Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ. Μας ενημερωνει ο Βοτανολογος Νιωτης. Η θαυματουργη Βαλεριανα.

Από τα πιο δραστικά βότανα, η βαλεριάνα καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα χάρη στις αγχολυτικές της ιδιότητες, χαρίζοντάς µας την πολυπόθητη ηρεµία.
 Aνθίζει το καλοκαίρι µέχρι το φθινόπωρο κυρίως σε µέρη µε υγρά και ψυχρά κλίµατα. Μπορείτε να την βρείτε σε αγρούς αλλά και να την καλλιεργήσετε µόνοι σας στον κήπο ή σε µια γλάστρα στο µπαλκόνι σας.
 Μαζέψτε τις ρίζες της το φθινόπωρο και φροντίστε να τις αποξηράνετε µακριά από το φως ή αναζητήστε τες σε βοτανοπωλεία και φαρµακεία. Θεραπευτικές ιδιότητες Η βαλεριάνα χρησιµοποιείται κυρίως για ηρεµιστικούς και κατευναστικούς σκοπούς, καθώς πρόκειται για ένα βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασµωδικές ιδιότητες που θεωρείται ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα σε περιπτώσεις νευρώσεων, κατάθλιψης, εξάψεων και υπερέντασης. Θεωρείται επίσης χρήσιµη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευµατικών πόνων και δυσµηνόρροιας αλλά και σε κράµπες, ηµικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθµα.
 Για τον πονοκέφαλο και την αϋπνία Απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο µε αφέψηµα βαλεριάνας βράζοντας απλώς 10 γραµµάρια φύλλα ή ρίζα βαλεριάνας σε ένα λίτρο νερό. Για να καταπολεµήσετε την αϋπνία αφήστε για 45 λεπτά µία χούφτα φύλλα βαλεριάνας σε δύο κούπες βραστό νερό σκεπάζοντας καλά το σκεύος για να µην κρυώσει το αφέψηµα. Πίνετε 3-4 φορές την ηµέρα καθώς και 30-45 λεπτά πριν από τον ύπνο.
 Μάθετε ότι Οι µεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Η χρήση της πρέπει να γίνεται για µία εβδοµάδα µόνο, µε διάλειµµα στη συνέχεια δύο-τριών εβδοµάδων. Στο διάστηµα της «αποχής» επιτρέπεται η χαλάρωση στο µπάνιο µε αφρόλουτρο µε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο βαλεριάνας στο νερό. Στη Γαλλία η βαλεριάνα αποκαλείται και «γατοβότανο» από τη συνήθεια που έχουν οι γάτες να τρώνε φύλλα βαλεριάνας όταν αντιµετωπίζουν στοµαχικές διαταραχές.

6 σχόλια:

  1. Η βαλεριάνα είναι ένα πολυετές φυτό το οποίο κατάγεται από την Ευρώπη και αναπτύσσεται στη Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Τα άνθη του διακρίνονται σε λευκά και ρόδινα. Το ύψος του κυμαίνεται από 40 εκ. μέχρι 2 μέτρα. Αναπνέει από το καλοκαίρι μέχρι και το Φθινόπωρο και διατηρείται σε υγρό και ψυχρό περιβάλλον.

    Το συγκεκριμένο βότανο πήρε το όνομά του από το λατινικό «valere» που σημαίνει υγεία. Στη Γαλλία, η βαλεριάνα χαρακτηρίζεται ως «γατοβότανο» γιατί το καταναλώνουν οι γάτες όταν έχουν στομαχικές διαταραχές, ενώ στη Σουηδία το έκρυβαν στο κοστούμι του γαμπρού για να απομακρύνει τη «κακή ενέργεια των ξωτικών».

    Η βαλεριάνα ανήκει στα ηρεμιστικά βότανα. Λειτουργεί ως αντισπασμωδικό και αγχολυτικό. Καταπολεμάει τις κρίσεις υστερίας αλλά και την υπερένταση.

    Συνιστάται σε παθήσεις όπως οι αρθρίτιδες, οι ρευματοπάθειες, η κολίτιδα, ο κολικός του εντέρου και σε ψυχολογικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και η αϋπνία.

    Χάρη στις ουσίες που περιέχει, δρα σαν σπασμολυτικό με θεαματικά αποτελέσματα στο πόνο της έμμηνου ρήσεως.

    Έρευνες αναφέρουν ότι, το εκχύλισμα της βαλεριάνα ενδείκνυται σε επιληπτικές κρίσεις καθώς έχει την ιδιότητα να καταπραϋνει το νευρικό σύστημα.

    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην συχνότητα της λήψης του συγκεκριμένου βοτάνου, καθώς η υπερκατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές διαταραχές (π.χ κατάθλιψη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παιδια να πινεται και σεις κανενα βοτανο , για να εχεται καλη υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εαν βαλεις λιγη βαλεριανα μελισσοχορτο και μελι εχεις για τον χειμωνα ενα καταπληκτικο ροφημα που ειναι ολο υγεια. Ευχαριστουμε Νιωτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τις καταθλιπτικές μέρες που διανύουμε δεν ξέρω αν κάνει μακροχρόνια χρήση γιατί θα πρέπει,θα κρατήσει πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φιλε Erotoktite θελω να ξερεις οτι με τα βοτανα δεν πεθανε κανεις μονο με τα φαρμακα , μπορει κανεις να πεθανη,βεβαια δεν χρειαζεται πολυ καταναλωση ενα δυο ποτηρια την ημερα και θα ειμαστε μια χαρα, σε περιπτωση προβληματος πεινουμε και τρια ποτηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή