Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΔΙΕΘΝΗ: Οι ΗΠΑ επιρρίπτουν ευθύνες στη Ρωσία για τη Συρία

Χθες, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Η ρωσική θέση για τη Συρία είναι «ισορροπημένη και λογική» και δεν θα αλλάξει υπό πίεση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Οι Ρώσοι μου λένε ότι δεν θέλουν να δουν εμφύλιο πόλεμο. Εγώ τους λέω ότι η πολιτική τους θα συμβάλει στο να οδηγηθούμε σε έναν εμφύλιο πόλεμο», είπε η Κλίντον στη διάρκεια επίσκεψης στη Δανία.
Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα σκέφτονταν να αναλάβουν δράση στη Συρία χωρίς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κλίντον απάντησε ότι η Ουάσιγντον σχεδιάζει με βάση όλα τα ενδεχόμενα, αλλά στηρίζει το σχέδιο Ανάν «για την ώρα».
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία επανέλαβε σήμερα ότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για την επίλυση της κρίσης, αποκλειστικά όμως στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ερωτηθείς για τα σχόλια της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, ότι κάθε χώρα μπορεί να καταλήξει να δράσει ανεξάρτητα εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν λάβει μέτρα για την επίλυση της κρίσης, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι το σχέδιο του Κόφι Ανάν είναι η τελευταία ευκαιρία.
«Η Γαλλία στηρίζει το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου χωρίς να αποκλείει καμία επιλογή για τον τερματισμό της κρίσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Προειδοποίηση Μπαν για εμφύλιο
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μπουν προειδοποίησε σήμερα ότι οι σφαγές αμάχων, όπως εκείνη που διαπράχθηκε στην Χούλα την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να παρασύρουν τη Συρία σε έναν «καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο - έναν εμφύλιο πόλεμο από τον οποίο η χώρα δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει».
Πρόσθεσε ότι οι παρατηρητές του ΟΗΕ δεν έχουν σταλεί στη Συρία «μόνο για να είναι μάρτυρες των σφαγών αθώων». «Δεν είμαστε εκεί για να παίζουμε το ρόλο του παθητικού παρατηρητή σε ανείπωτες βαρβαρότητες», δήλωσε.
Σε παράλληλες εξελίξεις σήμερα, ο διοικητής της κυριότερης ένοπλης ομάδων ανταρτών στη Συρία -του Ελεύθερου Συριακού Στρατού- Ριάντ αλ Ασάαντ, κάλεσε σήμερα τον Κόφι Ανάν να ανακοινώσει επισήμως ότι το επτά εβδομάδων ειρηνευτικό του σχέδιο απέτυχε, επιτρέποντας στους αντάρτες να αρχίσουν εκ νέου τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Jazeera.
Ο διοικητής Ασάαντ απέρριψε επίσης την 48ωρη προθεσμία που έδωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στον πρόεδρο Aσαντ να συμμορφωθεί με το ειρηνευτικό σχέδιο Aνάν

Στη Βηρυτό ο Κόφι Αναν
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Αναν έφτασε σήμερα στη Βηρυτό για να συζητήσει για την κρίση στη Συρία, δήλωσε πηγή του ΟΗΕ στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Ο Αναν αναμένεται να συναντηθεί με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νάμπιχ Μπέρι και να τους προειδοποιήσει για τις συνέπειες εάν η συριακή κρίση καταλήξει σε εμφύλιο πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου