Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

«Χαστούκι» του Εφετείου στους βουλευτές που διεκδικούν αναδρομικά

«Χαστούκι» στους βουλευτές που διεκδικούν αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αποτελεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας με την οποία απορρίφθηκε η πρώτη αγωγή που είχε κατατεθεί από πρώην βουλευτή της ΝΔ για αναδρομική διαφορά των αποδοχών του.

Με μία απόφαση «κόλαφο» για τις οικονομικές αξιώσεις που προβάλλουν πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας έκρινε ότι δεν μπορούν να θέτουν ουσιαστικά θέμα αναπροσαρμογής της βουλευτικής τους αποζημίωσης και να διεκδικούν διαφορές αποδοχών με την επίκληση του Ζ’ Ψηφίσματος του 1975 που εξισώνει τους μισθούς των δικαστικών με τις αποδοχές των βουλευτών. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, τα αναδρομικά που δόθηκαν στους δικαστές από το Μισθοδικείο αφορούν αποκλειστικά και μόνο το δικαστικό κλάδο, πρόκειται για ανεξάρτητη και έκτακτη παροχή η οποία δεν συνδέεται με το μισθολόγιο τους, και συνεπώς δεν τίθεται θέμα αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσης.

Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Εφετείου εκδόθηκε μετά την προσφυγή του πρώην βουλευτή της Ν.Δ Ευγένιου Χαϊτίδη επί τέσσερις κοινοβουλευτικές περιόδους, 1993 – 2004, ο οποίος διεκδικεί από το ελληνικό Δημόσιο 401.152,82 ευρώ, λόγω της διαφοράς της βουλευτικής του αποζημίωσης από τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ανέρχεται στα 10.271,46 ευρώ. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο του είχε επιδικάσει ποσό των 202.496,18 ευρώ, αλλά εκείνος συνέχισε την προσπάθειά του στο Εφετείο διεκδικώντας την διαφορά από το αρχικό ποσό των 401.152,82 ευρώ.

Επίσης, διεκδικεί και χρηματική ικανοποίηση (10.000 ευρώ) για την ηθική βλάβη που υποστεί από την μη καταβολή των προσαυξήσεων της βουλευτικής αποζημίωσής του (πρωτόδικα του επιδικάστηκαν 1.000 ευρώ). Έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης άσκησε το ελληνικό Δημόσιο, ενώ Διοικητικό Εφετείο κατά πλειοψηφία έκρινε αβάσιμες τις αιτιάσεις του κ. Χαϊτίδη με μειοψηφούντα τον πρόεδρο του δικαστηρίου που είχε την άποψη ο πρώην βουλευτής πρέπει να λάβει το ποσό που διεκδικεί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην υπ’ αρ. 13/2012 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου η εφάπαξ έκτακτη παροχή που έλαβαν από 1-1-2003 έως 18-8-2007 οι δικαστικοί λειτουργοί οφειλόταν στο μεγάλο όγκο και φόρτο εργασίας όλων των δικαστηρίων, λόγω της εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών (απελάσεις, άδειες παραμονής, παραβατικές συμπεριφορές, κ.λπ.), των Ολυμπιακών Αγώνων και της επίσπευσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η εφάπαξ αυτή έκτακτη παροχή αποτελούσε «αναγνώριση επιπλέον απολαβών προς τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως αυτές συνδέονται προς τις ειδικότερες συνθήκες άσκησης». του επαγγέλματός τους.

Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε μάλιστα ότι η χορήγηση των αναδρομικών και στους βουλευτές θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη άσκηση νομοθετικού έργου «καθόσον ο νομοθέτης με τις διατάξεις του ν. 3620/2007 είχε την πρόθεση αφενός ν’ αναγνωριστούν πρόσθετες απολαβές στους δικαστικούς λειτουργούς για τους συγκεκριμένους λόγους, αφετέρου δε με τον χαρακτηρισμό αυτών ως έκτακτη παροχή είχε την πρόθεση να αποκλείσει άλλες κατηγορίες λειτουργών οι αποδοχών των οποίων συναρτώνται με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του Ανωτάτου Δικαστικού λειτουργού».

Μέχρι στιγμής πάντως μόνο 43 πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές σε σύνολο περισσοτέρων των 150 που είχαν αρχικά προσφύγει παραιτήθηκαν των οικονομικών τους αξιώσεων,ενώ οι υπόλοιποι φαίνεται ότι εμμένουν στο δικαστικό τους αγώνα. Από τους 43 αυτούς οι 17 ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και οι 24 στη ΝΔ.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου