Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΗΠΑ: Βροντερό «όχι» στον πόλεμο του Αφγανιστάν

Η στήριξη των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μειώθηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση των «New York Times» και του CBS News που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, δηλαδή το 69%, απάντησαν ότι οι Η.Π.Α. θα πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ποσοστό μεγαλύτερο από το 53% που ήταν τον Νοέμβριο και το υψηλότερο από τότε που η δημοσκόπηση των New York Times/CBS News με το ίδιο ερώτημα ξεκίνησε το 2009, μετέδωσε το CBS.

Το 68% απάντησε ότι ο πόλεμος πηγαίνει «κάπως άσχημα» ή «πολύ άσχημα» σε σύγκριση με 42% που είχε την ίδια άποψη τον Νοέμβριο του 2011, αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης των Times/CBS News συνάδουν με εκείνα από άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μείωση στο ποσοστό εκείνων οι οποίοι στηρίζουν τον πόλεμο.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από τη δολοφονία 17 Αφγανών πολιτών για την οποία κατηγορείται ένας Αμερικανός στρατιώτης, τα επεισόδια βίας που ξέσπασαν μετά τη βεβήλωση Κορανίων από τα αμερικανικά στρατεύματα τον περασμένο μήνα και τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών από επιθέσεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η αρνητική άποψη για τον πόλεμο εμφανίζεται αυξημένη ανάμεσα τόσο σε Δημοκρατικούς όσο και σε Ρεπουμπλικανούς.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να παραδώσει τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις μέχρι το τέλος του 2014.

Το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι Η.Π.Α. θα πρέπει να αποσυρθούν νωρίτερα απ΄ ό,τι είναι προγραμματισμένο, το 33% δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να τηρήσει το παρόν χρονοδιάγραμμα και το 3% ότι θα πρέπει να αποσυρθούν τώρα.

Το 17% απάντησε ότι οι Η.Π.Α. θα πρέπει να παραμείνουν για όσο καιρό χρειάζεται, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 996 ενηλίκων τηλεφωνικώς από τις 21 έως τις 25 Μαρτίου και έχει περιθώριο σφάλματος συν/πλην τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου