Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Άγνωστη οικογένεια άποδων αμφίβιων κρυβόταν στα χώματα της Ινδίας

Δεν είναι βόες, δεν είναι κροταλίες.

Λονδίνο: Από την εποχή των δεινοσαύρων σέρνονται μέσα στη λάσπη των τροπικών δασών, τρομάζοντας κατά καιρούς τους χωρικούς που νομίζουν ότι πρόκειται για δηλητηριώδη φίδια.

Τώρα, αυτά τα μάλλον άσχημα πλάσματα συστήνονται για πρώτη φορά στην επιστήμη: μια εντελώς νέα οικογένεια άποδων αμφίβιων ανακαλύφθηκε στα απρόσιτα δάση της βορειοανατολικής Ινδίας.


H βορειοανατολική Ινδία είναι από τις πλουσιότερες περιοχές σε βιοποικιλότητα

«Αυτή η ανακάλυψη προσθέτει ένα νέο σημαντικό παρακλάδι στο εξελικτικό δέντρο των αμφιβίων» δήλωσε ο Σατιαμπάμα Ντας Μπίζου, βιολόγος του Πανεπιστημίου του Νέου Δελχί, ο οποίος πέρασε πέντε χρόνια σκάβοντας το χώμα κάτω από τη βροχή των μουσώνων.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις του δημοσιεύονται στο Proceedings of the Royal Society Β, μια επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Τα επτά νέα είδη κατατάχθηκαν στη νέα οικογένεια των Chikilidae -έτσι ονομάζονται αυτά τα άποδα αμφίβια στην τοπική διάλεκτο Γκάρο.

Τα Chikilidae ανήκουν με τη σειρά τους στα Γυμνοφίονα, μια τάξη αμφίβιων που δεν έχουν πόδια και μοιάζουν κάπως με τους γεωσκώληκες.

Υπάρχουν ακόμα δύο τάξεις αμφίβιων, τα Άνουρα που περιλαμβάνουν τα αμφίβια χωρίς ουρά, δηλαδή τους βατράχους και τους φρύνους, και τα Κερκωτά, στα οποία ταξινομούνται οι σαλαμάνδρες.

Τα νέα είδη ζουν μια πραγματικά άχαρη ζωή: περνούν ολόκληρη τη ζωή τους υπογείως, εκεί όπου τα υποτυπώδη μάτια τους είναι μάλλον άχρηστα, και σκάβουν το βρεγμένο χώμα με το σκληρό κεφάλι τους.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι φτιάχνουν φωλιές και φροντίζουν τα μικρά τους. Τα ενήλικα του είδους Chikila fulleri, για παράδειγμα, μένουν χωρίς τροφή έως και 50 μέρες, περιμένοντας την εκκόλαψη των διάφανων αβγών τους (ένθετη αριστερά).

Η αλλόκοτη εμφάνισή τους προκαλεί αποστροφή στους ντόπιους, οι οποίοι τα σκοτώνουν νομίζοντας ότι πρόκειται για θανατηφόρα φίδια. Τα Chikilidae, όμως, ίσως είναι ο καλύτερος φίλος του αγρότη, αφού τρέφονται με έντομα και σκουλήκια και αερίζουν το έδαφος με τις στοές τους.

Οι προκαταρκτικές γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι πλησιέστεροι σύγχρονοι συγγενείς των Chikilidae ζουν στην Αφρική -ο τελευταίος κοινός τους πρόγονος εκτιμάται ότι έζησε πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στην υπερήπειρο της Γκοντβάνα.

Σήμερα, η βορειοανατολική Ινδία «είναι από τις πλουσιότερες περιοχές σε βιοποικιλότητα, μένει όμως ανεξερεύνητη» σχολίασε ο Σατιαμπάμα Ντας Μπίζου, ο οποίος έχει ανακαλύψει ως σήμερα περίπου 100 νέα είδη. Associated Press.

Όμως τo σπίτι των Chikilidae απειλείται τώρα από τη ραγδαία αποδάσωση, τη διάνοιξη δρόμων και την επέκταση των ορυζώνων.

pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου