Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Στις κάλπες αύριο οι Ισπανοί

Προβλέπεται σαρωτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος

Με την ανεργία στη χώρα να φτάνει το 22% και τα σπρέντς να έχουν «χτυπήσει κόκκινο» κλονίζοντας τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης της χώρας, προσέρχονται αύριο στις κάλπες 36 εκατομμύρια Ισπανοί ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται σαρωτική νίκη του Λαϊκού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, έναντι του απερχόμενου Σοσιαλιστικού Κόμμα του Λουίς Θαπατέρο, το οποίο χρεώνεται τις επιπτώσεις της κρίσης.

Αν τα αποτελέσματα των μετρήσεων επαληθευτούν το κόμμα του Ραχόι εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα, επωφελούμενο, σύμφωνα με τους αναλυτές, από την ψήφο - τιμωρία κατά των Σοσιαλιστών.

Πάντως ακόμη και αν επαληθευτούν οι προβλέψεις υπέρ του Λαϊκού Κόμματος, ο αρχηγός του, ο κ. Ραχόι δεν έχει κανένα περιθώριο πανηγυρισμού.

Θα βρεθεί αμέσως αντιμέτωπος με τη μάστιγα της ανεργίας, η οποία μάλιστα μεταξύ των νέων σημειώνει υπερδιπλάσια ποσοστά και με το επιτόκιο δανεισμού, το οποίο την τελευταία εβδομάδα αναρριχήθηκε επικίνδυνα στο 7% και το σπρεντ των δεκαετών ομολόγων της προσέγγισε τις 500 μονάδες βάσης.

Ο 56χρονος Ραχόι θα επιχειρήσει από την επομένη της εκλογής του να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων του, τους οποίους πρέπει να πείσει ότι θα πετύχει τον στόχο του 4,4% για το έλλειμμα το 2012, ενώ έχει ήδη δεσμευτεί να ψηφίσει οικονομικά μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η συγκρότηση σε σώμα της Βουλής δεν αναμένεται πριν τις αρχές Δεκεμβρίου.

www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου