Το κινόα (Chenopodium quinoa) είναι καρπός που ανήκει στα ψευτοδημητριακά και το βρίσκουμε σε πολλά χρώματα, όπως άσπρο, κόκκινο, μαύρο, αλλά και μπλε. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική και ήταν από τις βασικές τροφές των Ίνκας, αφού πίστευαν ότι αύξανε την αντοχή των πολεμιστών τους. Μάλιστα, ήταν η δεύτερη κύρια τροφή, μετά την πατάτα και το καλαμπόκι.
Το κινόα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ενώ περιέχει εννέα διαφορετικά αμινοξέα, απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Λόγω των πρωτεϊνών που περιέχει είναι ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους. Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού και του φωσφόρου.
Στα ευεργετικά συστατικά του έρχονται να προστεθούν οι φυτικές ίνες και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν την καρδιά.
Λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, ο καρπός αυτός μπορεί να δράσει προληπτικά αλλά και θεραπευτικά απέναντι σε πολλών ειδών παθήσεις.
Εάν είστε επιρρεπείς σε ημικρανίες, δοκιμάστε να προσθέσετε κινόα στη διατροφή σας. Το μαγνήσιο που περιέχει συμβάλλει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, προσδίδοντάς τους ελαστικότητα, περιορίζοντας έτσι την ημικρανία και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Κατά της ημικρανίας, δρα επίσης και η βιταμίνη Β2, την οποία περιέχει σε μεγάλο ποσοστό.
Παράλληλα, ο συνδυασμός του με τρόφιμα υψηλά σε Ω3 –Ω6 λιπαρά οξέα φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε παιδιά που πάσχουν από άσθμα.
Επειδή είναι μια καλή πηγή οξαλικών, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα που έχουν αυξημένο ουρικό οξύ.
Χρησιμοποιήστε το όπως το ρύζι και το κουσκούς. Μπορείτε να το προσθέσετε σε μαγειρευτά της κατσαρόλας, σε σαλάτες και σούπες. Το καλό ξέπλυμα είναι απαραίτητο, γιατί η φλούδα του κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Επίσης, το αλεύρι του είναι ιδανικό για να φτιάξετε ζύμες για ψωμί ή μπισκότα.
zougla.gr
Το κινόα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ενώ περιέχει εννέα διαφορετικά αμινοξέα, απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Λόγω των πρωτεϊνών που περιέχει είναι ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους. Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού και του φωσφόρου.
Στα ευεργετικά συστατικά του έρχονται να προστεθούν οι φυτικές ίνες και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν την καρδιά.
Λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, ο καρπός αυτός μπορεί να δράσει προληπτικά αλλά και θεραπευτικά απέναντι σε πολλών ειδών παθήσεις.
Εάν είστε επιρρεπείς σε ημικρανίες, δοκιμάστε να προσθέσετε κινόα στη διατροφή σας. Το μαγνήσιο που περιέχει συμβάλλει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, προσδίδοντάς τους ελαστικότητα, περιορίζοντας έτσι την ημικρανία και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Κατά της ημικρανίας, δρα επίσης και η βιταμίνη Β2, την οποία περιέχει σε μεγάλο ποσοστό.
Παράλληλα, ο συνδυασμός του με τρόφιμα υψηλά σε Ω3 –Ω6 λιπαρά οξέα φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε παιδιά που πάσχουν από άσθμα.
Επειδή είναι μια καλή πηγή οξαλικών, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα που έχουν αυξημένο ουρικό οξύ.
Χρησιμοποιήστε το όπως το ρύζι και το κουσκούς. Μπορείτε να το προσθέσετε σε μαγειρευτά της κατσαρόλας, σε σαλάτες και σούπες. Το καλό ξέπλυμα είναι απαραίτητο, γιατί η φλούδα του κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Επίσης, το αλεύρι του είναι ιδανικό για να φτιάξετε ζύμες για ψωμί ή μπισκότα.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου