Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

«Καθαρές» οι μετρήσεις στον Όλυμπο

Δεν βρέθηκαν ραδιενεργά στοιχεία.

Μηδενικές ήταν οι μετρήσεις για ραδιενεργά στοιχεία στο έδαφος του Ολύμπου που διενήργησε εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι έλεγχοι έγιναν από το εργαστήριο πυρηνικής τεχνολογίας της πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. στις περιοχές Πριόνια, Λατομείο ΔΕΑΛ, Μοναστήρι, Καναπίτσα, Πλάκα και Σκανδαλίθρα και στο Γυμνάσιο Λιτοχώρου, συλλέγοντας δείγματα από επτά σημεία του Λιτόχωρου και του Ολύμπου καθώς και από το πεδίο βολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Ολύμπου- Δίου οι έλεγχοι απέδειξαν ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα από την εποχή που έγινε το ατύχημα του Τσερνομπίλ. Στην ανακοίνωση του δήμου διευκρινίζεται επίσης ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί κάποιων πολιτών ότι υπάρχει ουράνιο στο πεδίο βολής εξαιτίας της χρήσης μολυσμένου στρατιωτικού υλικού.

Στο υπό διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις ανθρώπινες δραστηριότητες στον Όλυμπο, υπάρχει αναφορά για την απομάκρυνση του πεδίου βολής Λιτοχώρου, αλλά την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου