Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Στην Κίνα ο Πούτιν

Δύσκολη η συμφωνία για παροχή αερίου από τη Ρωσία.

Συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Ουέν Τζιαμπάο πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την έναρξη της επίσκεψης που θεωρείται απίθανο να καταλήξει σε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα, παρά τις αμοιβαίες δηλώσεις καλής θέλησης.

Στη διάρκεια της επίσκεψης ο ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκόρ Σέχιν αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Κισάν προκειμένου να αμβλύνουν τις αντιθέσεις που έχουν εμποδίσει τη Ρωσία από το να υπογράψει 30ετή συμφωνία για την πώληση 68 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του τομέα εξαγωγών της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις επίσημες συνομιλίες, αλλά ότι βρίσκεται στο Πεκίνο στην περίπτωση που Κινέζοι αξιωματούχοι θέλουν να μιλήσουν μαζί του.

Η Ρωσία επιθυμεί να διαφοροποιήσει το εμπόριό της με την Κίνα, που αναμένεται να αυξηθεί στα 100 δις.δολ. μέχρι το 2020 από 59,3 δις.δολ. που ήταν το 2010. Για το σκοπό αυτό, τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Κίνα αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων στελέχη των ενεργειακών Gazprom και Rosneft, καθώς και της επιχείρησης αλουμινίου UC RUSAL.

Αύριο ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου