Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

«Δε θα γίνουμε ΙΕΚ ή κέντρο κατάρτισης»

Έντονη η αντίδραση του ΑΠΘ στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση

Την άποψη ότι ο νέος νόμος 4009 για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πλήττει την δημοκρατική οργάνωση του πανεπιστημίου και το υποβαθμίζει σε κέντρο κατάρτισης, εξέφρασαν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία του ΑΠΘ «Συνάντηση με την πόλη» (συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, φοιτητές), στην Αίθουσα Τελετών.

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι ο νέος νόμος δημιούργησε μεγάλο αριθμό δυσλειτουργιών και συνέβαλε στην απορρύθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου.

Τόνισε ότι το ΑΠΘ δεν θα δεχθεί την εργασιακή εφεδρεία, γιατί χρειάζεται 800 άτομα επιπλέον προσωπικό για να λειτουργήσει σωστά, ενώ οι πρυτανικές αρχές, για όσο διάστημα είναι στη θέση τους, θα προασπιστούν το πανεπιστήμιο στην ολότητα του. «Δεν θα ακρωτηριάσουμε το ΑΠΘ για να επιβιώσει μια σχολή ένα μήνα παραπάνω. Δεν θα αποτινάξουμε την ιδιαιτερότητα του ΑΠΘ για να γίνουμε ΙΕΚ», είπε.

Ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, σημείωσε ότι ο νόμος 4009 καταργεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη δημοκρατική οργάνωση του, θεσμοθετώντας το συμβούλιο που ασκεί διοίκηση χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Προάγεται ακαδημαϊκό μοντέλο που θα μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε κέντρο κατάρτισης.

Ο κοσμήτορας της σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Νίκος Παρακευόπουλος, υπογράμμισε ότι με τον νέο νόμο πλήττεται η αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου και κατά συνέπεια πλήττεται και η μετάδοση της γνώσης.

Ο νόμος, τόνισε, παρέχει δυνατότητες, εκεί που πριν είχαμε εγγυήσεις. Έκανε λόγο για υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε όργανα που ασκούν εκπαιδευτική πολιτική, χωρίς νομοθετικό φραγμό και για ολιγαρχικούς κανόνες λειτουργίες γιατί, όπως είπε, τα μέλη του συμβουλίου μπορούν να επηρεάσουν την εκλογή των διαδόχων τους.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Μπαραϊκτάρης ανέφερε ότι με τον νόμο 4009 η ακαδημαϊκή ελευθερία που αποτελεί προϋπόθεση για την κατασκευή καινούργιας γνώσης, παύει να υπάρχει. Όπως είπε, οδηγούμαστε σε μονοδιάστατο πανεπιστήμιο, που προϋποθέτει μονοδιάστατους ανθρώπους, υποταγμένους στην αγορά και στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.

Στις τοποθετήσεις τους οι φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση, ζήτησαν μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των καθηγητών στον αγώνα κατά του νέου νόμου, ανεξάρτητα από το αν θα συνεχιστούν ή όχι οι καταλήψεις στις σχολές.


www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου