«Είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις ασφάλειας» τόνισε ο κ. Bozinovic, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξεγέρσεις που ονομάστηκαν «Αραβική άνοιξη». «Δεν πρέπει να υποτιμούμε διαφορετικές περιθωριακές ομάδες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αλλαγές στη Νότια Μεσόγειο» πρόσθεσε.
Ο κ. Bozinovic εκτίμησε ότι «τρομοκρατικές ομάδες θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν τη σύνθετη κατάσταση, όπως στην Αρμενία. Και η Κροατία θα μπορούσε να πληγεί λόγω των μεγάλου μήκους θαλάσσιων συνόρων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει στη δημοκρατική αναμόρφωση της Βόρειας Αφρικής, αλλά με κατανόηση του πολιτισμού και της πολιτικής της περιοχής».
«Είναι αναγκαίο να βοηθηθεί ο πληθυσμός στη Βόρεια Αφρική, ώστε ο εκδημοκρατισμός να μην γίνει αιτία αστάθειας» επεσήμανε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί να εκμεταλλευτούν εξτρεμιστές τη διαδικασία του εκδημοκρατισμού. Θα ήταν καταστροφικό οι άνθρωποι να αρχίσουν να σκέφτονται ότι πριν ήταν καλύτερη η κατάσταση» υπογράμμισε.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει τους λαούς στη Βόρεια Αφρική να δημιουργήσουν πολιτικές και οικονομικές υποδομές και γι' αυτό είναι σημαντικές οι επενδύσεις. «Η οικονομική βοήθεια είναι καλή, αλλά δεν δημιουργεί οικονομία. Αυτό επιτυγχάνεται με τις επενδύσεις» πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, εκτιμώντας ότι η οικονομική ενδυνάμωση της περιοχής είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν κίνδυνοι ανάπτυξης ακραίου ισλαμισμού, επιδείνωση των σχέσεων έναντι του Ισραήλ, ενίσχυση της τρομοκρατίας και αύξηση του αριθμού των μεταναστών, κάτι που θα αποσταθεροποιήσει τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες της Ένωσης.
Το νέο πλαίσιο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μετά την παγκόσμια κρίση προϋποθέτει δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τους επενδυτές, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στη Νοτιανατολική Ευρώπη συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση για την οικονομία.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Κροατίας, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Juro Popiyac, είπε ότι είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια, στις μεταφορικές υποδομές, στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό.
«Η ένταξη στην Ε.Ε. είναι σημαντική, αλλά πρέπει να αποφευχθεί η διαδεδομένη πεποίθηση ότι με την προσχώρηση στην Ε.Ε. θα εισρεύσουν ξένες επενδύσεις. Γι' αυτό είναι αναγκαίο ευνοϊκό κλίμα, το οποίο η Κροατία πρέπει να διασφαλίσει» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Mikael Spiedeleger.
«Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με την έννοια των εθνικών οικονομιών, αλλά των περιφερειακών αγορών και υποοικονομιών. Η οικονομική περιοχή των 25 εκατομμυρίων καταναλωτών είναι τεράστιο πλεονέκτημα» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Με βάση την κοινή ιστορία, τον πολιτισμό και τον τρόπο σκέψης για την επιχειρηματική δραστηριότητα, η περιοχή αυτόματα θα προχωρήσει όπως ένα οικονομικό σύμπλεγμα. Αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με άλλες περιοχές» τόνισε. «Η γεωγραφική θέση έχει σημαντικό ρόλο» είπε ο κ. Spiedeleger, προσθέτοντας ότι βλέπει τη χώρα του ως αναπόσπαστο τμήμα της περιοχής Δούναβη-Παννονίας-Μεσογείου.
Στη διήμερη Διάσκεψη «Croatia Summit 2011», που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα με θέμα «Μία νέα δεκαετία για τη Νοτιανατολική Ευρώπη - Ολοκλήρωση της μετάβασης», μετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανώτατοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου