Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η μεσογειακή διατροφή για την υγεία μας. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως υπάρχουν περισσότερα από 30 διαφορετικά μοτίβα διατροφής, που εντάσσονται στο ευρύτερο μεσογειακό, λόγω των πολλών χωρών που περιβάλλουν τη Μεσόγειο.
Για τους επιστήμονες, ωστόσο, το αρχέτυπο της μεσογειακής δίαιτας είναι η παραδοσιακή κρητική διατροφή. Μάλιστα, σε έρευνα του ’60 αποδείχτηκε ότι άνθρωποι από την Κρήτη, λόγω των ευεργετικών χαρακτηριστικών που αποδίδονται στη διατροφή τους, εμφάνισαν το μικρότερο ποσοστό θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με ανθρώπους από άλλες χώρες.
Τελευταία έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν κάποιοι "μύθοι" γύρω από το ποιες τροφές περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή. Πολλοί πιστεύουν πως περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου, ψητού κρέατος, ζυμαρικών και ψωμιού.
Οι ειδικοί, όμως, διευκρινίζουν πως η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και δημητριακών, μέτρια με υψηλή κατανάλωση ψαριών, χαμηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους και υψηλή κατανάλωση μη κορεσμένου και, ιδιαίτερα, ελαιόλαδου. Επίσης, χαμηλή ή και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και, κυρίως, τυριού και γιαουρτιού, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως κρασιού.
Μια νέα έρευνα με θέμα τα ευεργετήματα της μεσογειακής διατροφής διεξάγεται στην Αυστραλία από την διατροφολόγο Αντιγόνη Κουρή, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κατερίνα Ιτσιοπούλου του Τμήματος Διαβητικών του Πανεπιστημίου La Οbe.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε ηλικιωμένους της Μελβούρνης που προέρχονται από ελληνικά νησιά και, κυρίως, την Κρήτη (καθώς οι πρώτες έρευνες και μελέτες για τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής ξεκίνησαν από την Κρήτη).
Η κα. Κουρή δήλωσε στο ΑΠΕ ότι κάνοντας το διδακτορικό της σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου και τον καθηγητή Mark , διαπίστωσε, αφού συνέκρινε 189 ηλικιωμένους Έλληνες στη Μελβούρνη με 104 ηλικιωμένους Έλληνες στην Ελλάδα, ότι οι Έλληνες της Μελβούρνης ζουν περισσότερα χρόνια επειδή η καθημερινή τους δίαιτα συνίσταται περισσότερο από παραδοσιακά φαγητά και, κυρίως, όσπρια. Το διδακτορικό ήταν μέρος μια πιο ευρείας έρευνας με τον τίτλο «Διατροφικές Συνήθειες στα Ύστερα Στάδια της Ζωής» η οποία, επίσης, εξέτασε και συνέκρινε ηλικιωμένους Σουηδούς στη Σουηδία, Ιάπωνες στην Ιαπωνία και Αγγλοκέλτες στην Αυστραλία.
Η πρώτη αυτή μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει το γενικό μέσο όρο ζωής των ηλικιωμένων της Ελλάδας. Η έρευνα έδειξε, επίσης, τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής που οδηγούν στη μακροζωία και μπορούν να αποκτηθούν και από μη μεσογειακούς λαούς που ακλουθούν όμως τη συγκεκριμένη δίαιτα.
Σε μεταγενέστερη έρευνα που διεξήχθη από τη Δρ. Ειρήνη Δαρμάδη, στο Πανεπιστήμιο Monash, αναλύθηκαν όλα τα παραπάνω στοιχεία και το συμπέρασμα ήταν ότι οι Έλληνες της Μελβούρνης απολαμβάνουν περισσότερο τα προνόμια της μακροβιότητας σε σχέση με τους Έλληνες της Ελλάδας, τους Σουηδούς, τους Ιάπωνες και τους Αγγλοκελτες, λόγω της υγιεινής διατροφής που ακλουθούν και την υψηλή κατανάλωση οσπρίων.
newsbomb.gr
Για τους επιστήμονες, ωστόσο, το αρχέτυπο της μεσογειακής δίαιτας είναι η παραδοσιακή κρητική διατροφή. Μάλιστα, σε έρευνα του ’60 αποδείχτηκε ότι άνθρωποι από την Κρήτη, λόγω των ευεργετικών χαρακτηριστικών που αποδίδονται στη διατροφή τους, εμφάνισαν το μικρότερο ποσοστό θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με ανθρώπους από άλλες χώρες.
Τελευταία έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν κάποιοι "μύθοι" γύρω από το ποιες τροφές περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή. Πολλοί πιστεύουν πως περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου, ψητού κρέατος, ζυμαρικών και ψωμιού.
Οι ειδικοί, όμως, διευκρινίζουν πως η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και δημητριακών, μέτρια με υψηλή κατανάλωση ψαριών, χαμηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους και υψηλή κατανάλωση μη κορεσμένου και, ιδιαίτερα, ελαιόλαδου. Επίσης, χαμηλή ή και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και, κυρίως, τυριού και γιαουρτιού, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως κρασιού.
Μια νέα έρευνα με θέμα τα ευεργετήματα της μεσογειακής διατροφής διεξάγεται στην Αυστραλία από την διατροφολόγο Αντιγόνη Κουρή, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κατερίνα Ιτσιοπούλου του Τμήματος Διαβητικών του Πανεπιστημίου La Οbe.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε ηλικιωμένους της Μελβούρνης που προέρχονται από ελληνικά νησιά και, κυρίως, την Κρήτη (καθώς οι πρώτες έρευνες και μελέτες για τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής ξεκίνησαν από την Κρήτη).
Η κα. Κουρή δήλωσε στο ΑΠΕ ότι κάνοντας το διδακτορικό της σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου και τον καθηγητή Mark , διαπίστωσε, αφού συνέκρινε 189 ηλικιωμένους Έλληνες στη Μελβούρνη με 104 ηλικιωμένους Έλληνες στην Ελλάδα, ότι οι Έλληνες της Μελβούρνης ζουν περισσότερα χρόνια επειδή η καθημερινή τους δίαιτα συνίσταται περισσότερο από παραδοσιακά φαγητά και, κυρίως, όσπρια. Το διδακτορικό ήταν μέρος μια πιο ευρείας έρευνας με τον τίτλο «Διατροφικές Συνήθειες στα Ύστερα Στάδια της Ζωής» η οποία, επίσης, εξέτασε και συνέκρινε ηλικιωμένους Σουηδούς στη Σουηδία, Ιάπωνες στην Ιαπωνία και Αγγλοκέλτες στην Αυστραλία.
Η πρώτη αυτή μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει το γενικό μέσο όρο ζωής των ηλικιωμένων της Ελλάδας. Η έρευνα έδειξε, επίσης, τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής που οδηγούν στη μακροζωία και μπορούν να αποκτηθούν και από μη μεσογειακούς λαούς που ακλουθούν όμως τη συγκεκριμένη δίαιτα.
Σε μεταγενέστερη έρευνα που διεξήχθη από τη Δρ. Ειρήνη Δαρμάδη, στο Πανεπιστήμιο Monash, αναλύθηκαν όλα τα παραπάνω στοιχεία και το συμπέρασμα ήταν ότι οι Έλληνες της Μελβούρνης απολαμβάνουν περισσότερο τα προνόμια της μακροβιότητας σε σχέση με τους Έλληνες της Ελλάδας, τους Σουηδούς, τους Ιάπωνες και τους Αγγλοκελτες, λόγω της υγιεινής διατροφής που ακλουθούν και την υψηλή κατανάλωση οσπρίων.
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου