* 1 ολόκληρο στήθος γαλοπούλας
* 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης
* 100 γρ. σκληρή φέτα
* 1 τομάτα
* 1 πιπεριά
* αλάτι, πιπέρι
* θυμάρι, ρίγανη
* ελαιόλαδο
* για γαρνιτούρα
* ηπειρώτικο τυρί γκερεμέζι
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κυβάκια τη τομάτα και τη πιπεριά. Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας και κόβουμε σε μικρά κυβάκια τη γραβιέρα Κρήτης. Το γκερεμέζι το αγοράζουμε έτοιμο από κάποιο delicatessen σε διάφορες γεύσεις ή μιας και είναι μαλακό τυρί μπορούμε να του δώσουμε σχήμα όπως στη φωτογραφία και να το αρωματίσουμε με υλικά της αρεσκείας μας.
Με ένα κοφτερό ίσιο μαχαίρι κόβουμε το στήθος για να το γεμίσουμε, μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από το χασάπη να το κάνει για εμάς.
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης στο στήθος, προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και το κλείνουμε καλά με μερικές βρεγμένες οδοντογλυφίδες.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο σκεπασμένο με λίγο αλουμινόχαρτο στους 160º C για 20 λεπτά, στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180º C για άλλα 10-15 λεπτά. Μόλις πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα κλείνουμε το φούρνο, ανοίγουμε τη πόρτα και το αφήνουμε μέσα στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με τυρί γκερεμέζι και με πράσινη σαλάτα.
Μικρά μυστικά: Μπορούμε, εάν έχουμε καλεσμένους, να το σερβίρουμε πάνω σε ξύλο κοπής. Για να κόψουμε το ρολό χωρίς να διαλυθεί πρέπει ν το αφήσουμε να κρυώσει λίγο και να χρησιμοποιήσουμε ίσιο κοφτερό μαχαίρι για κρεατικά. Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε μαϊντανό ή άνηθο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σουφλέ Σοκολάτας
Συστατικά
* Μείγμα Α:
* 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
* 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
* 4 κ. σούπας κακάο
* Μείγμα Β:
* 15 αβγά (τα ασπράδια)
* 250 γρ. ζάχαρη
* Μείγμα Γ:
* 6 κρόκοι αβγών
* 150 γρ. ζάχαρη άχνη
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας και ζυγίζουμε όλα τα υλικά μας καλά.
Κάνουμε ένα μπεν-μαρί και λιώνουμε τη κουβερτούρα, μαζί με το βούτυρο και προς το τέλος προσθέτουμε το κακάο ανακατεύοντας διαρκώς με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Βάζουμε τα ασπράδια στο μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα πρώτα στη 1η ταχύτητα για ένα λεπτό και μετά στη 3η μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε βροχηδόν τα 250γρ. ζάχαρη και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα στη 1η ταχύτητα. Αποσύρουμε και βάζουμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζουμε τους κρόκους στο μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός προσθέτοντας τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε για 1 λεπτά στη 1η ταχύτητα και συνεχίζουμε στη τρίτη μέχρι να αρχίσει να δένει.
Αποσύρουμε από το μίξερ και προσθέτουμε στη μαρέγκα ανακατεύοντας με μία τρυπητή κουτάλα.
Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε με βούτυρο τα ατομικά φορμάκια και κατόπιν με λίγο ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα στα φορμάκια μέχρι τα ¾ του ύψους.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά δεν ανοίγουμε το φούρνο.
http://www.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου