Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Συνάντηση Σόιμπλε με τραπεζίτες

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, με τους  εκπροσώπους των γερμανικών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών να συναντιούνται σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Προσχέδιο πρότασης, το οποίο βασίζεται στη γαλλική πρόταση για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, θα παρουσιάσουν σήμερα στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, οι γερμανικές χρηματοοικονομικές εταιρείες θα πάνε ένα βήμα παραπέρα τη συμφωνία για μετακύλιση του ελληνικού χρέους, όταν μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Ζόζεφ Άκερμαν, έχει προβλέψει ότι οι τράπεζες θα συνεισφέρουν, ώστε να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας κατάρρευσης.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών πρόκειται να παρουσιάσουν σήμερα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble και σε κορυφαία στελέχη της αγοράς –μεταξύ των οποίων και ο κ. Άκερμαν (προέδρου του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής-Institute of International Finance), προσχέδιο πρότασης, το οποίο θα βασίζεται στην γαλλική πρόταση για τις διαπραγματεύσεις.
Οι γερμανικές εταιρείες, όπως ισχυρίζεται το Bloomberg, είναι πιθανό να δεσμευτούν ότι θα συνεισφέρουν στη διάσωση της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα λύση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο, χθες, ο κ. Άκερμαν δήλωσε στην καγκελάριο Μέρκελ ότι θα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα "προσφέρουν χείρα βοηθείας σε μια λύση. Όχι γιατί το κάνουμε με χαρά, αλλά για να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολιτικούς να κάνουν κάτι έτσι ώστε να αποφύγουμε την κατάρρευση".
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο CEO της Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, δήλωσε ότι τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καταλήξει σε προσχέδιο συμφωνίας για τη συμμετοχή στην ελληνική διάσωση, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια εμπόδια.
Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι πιστωτές είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων και η συμμετοχή τους θεωρείται "κλειδί" στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει τις τράπεζες να μετακυλίσουν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές εταιρείες και το υπουργείο Οικονομικών συζητούν την ιδέα της μετακύλισης ομολόγων που λήγουν το 2020 και όχι μόνο αυτά που λήγουν το 2014, όπως ήταν η αρχική σκέψη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου