Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Τι τρώμε;...




  

"Μοσχάρι σιγοβρασμένο 
               σε μπύρα"








Τη συνταγή μου την έδωσε η καλή μου φίλη Δάφνη. Είναι μια γυναίκα που θαυμάζω. Σύζυγος, μητέρα, επιχειρηματίας, μορφωμένη, ευκατάστατη και από καλή οικογένεια δεν φοβάται να λερώσει καθόλου τα χέρια της στην κουζίνα και να φτιάξει απίθανα πράγματα.

mosxari se mpyraΥΛΙΚΑ (Για 4-5 άτομα θα φθάσει σίγουρα. Κανονικά θα έφθανε για παραπάνω, αλλά είναι πεντανόστιμο.)
900γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο κομμένο σε κυβάκια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες
1 κουταλάκι κόκκους κύμινου
1 κουταλάκι κόκκους κόλιανδρου
1 κουτί μπύρα
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Σε ένα μικρό τηγάνι βάλτε τους κόκκους κύμινου και κόλιανδρου και σε μέτρια φωτιά αφήστε τους για λίγο να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Βάλτε τους σε ένα γουδί και κονιοποιήστε τους.
Σε άλλο τηγάνι βάλτε τόσο ελαιόλαδο μόλις να καλυφθεί ο πάτος και σωτάρετε το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο καφέ χρώμα. Προσθέστε τα μπαχαρικά και την κουταλιά αλεύρι, ανακατέψτε και αποσύρετε από τη φωτιά. Φυλάξτε το στο πλάι.
Σε άλλο τηγάνι βάλτε ελαιόλαδο και σωτάρετε πολύ καλά λίγους- λίγους τους κύβους φιλέτου. Σε ένα σκεύος που διαθέτει καπάκι και μπαίνει σε φούρνο (μπορεί να είναι και κατσαρόλα) βάλτε μέσα τους σωταρισμένους κύβους κρέατος, το μίγμα των κρεμμυδιών, την μπύρα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο λεμόνι και ψήστε το φαγητό στο φούρνο σκεπασμένο για τουλάχιστον 1 ½ ώρα στους 200ο C.

Tip: -Το κρέας θα πρέπει συνέχεια να καλύπτεται από μπύρα. Γι’ αυτό αν χρειαστεί προσθέστε λίγη ακόμη.
-Ταιριάζει τέλεια με πουρέ πατάτας.
-Α! Μην ξεχάσετε το ψωμί, γιατί η σάλτσα θα γίνει ανάρπαστη!

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brownies με γκανάς

Υλικά
Βούτυρο Ολλανδίας 170γρ.
pralina2Κουβερτούρα 100γρ.
4 Κρόκοι
Ζάχαρη 285γρ.
4 Ασπράδια
Αλεύρι 50γρ.
Κακάο 15γρ.
Καρυδόψιχα 125γρ.

Υλικά για το γκανάς
Γάλα 65γρ.
Κρέμα γάλακτος 40% 15γρ.
Γλυκόζη 15γρ.
Κουβερτούρα 200γρ.


Εκτέλεση
Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν καλά. Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο και τα ανακατεύουμε μαζί. Μετά ρίχνουμε το μίγμα (σοκολάτα – βούτυρο) μέσα στους κρόκους και μετά το αλεύρι με το κακάο μαζί μέσα στο όλο το μίγμα. Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια με την άλλη μισή ζάχαρη για να γίνει μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο όλο μίγμα απαλά. Σπάμε την καρυδόψιχα και ρίχνουμε τημέσα στο μίγμα brownies που φτιάξαμε. Φορμάρουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι 22x34cm και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 18-22 λεπτά.

Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη και τη ρίχνουμε μέσα στη σοκολάτα.

2 σχόλια:

  1. Φωτάκι μου που είναι το γλυκάκι; Φταίει που βάζεις ωραία γλυκά Σταυρούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φώτη ευχαριστώ και τα δυο υπέροχα, Σταυρούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή